Kultura

Sjećanja na dane kad je Grad bio grad

suvisna roba promocija 03

Knjiga „Suvišna roba“ autora Antuna Paveškovića koju je izdalo Društvo dubrovačkih pisaca,  predstavljena je dubrovačkoj publici u subotu navečer u Lazaretima.

– Ovo je dubrovačka večer koja donosi hvale i divljenja vrijedan događaj. Naime predstavljamo knjigu autora sa zagrebačkom adresom, Karmenaša, doktora znanosti i gospara Antuna Paveškovića – rekao je uvodno Sebastia Vukosavić.

– Nakon puno molbi primili smo Antuna u naše Društvo, a u Literatu smo objavili njegovu priču „Miris Grada“. Nevjerojatno je kako upravo on govori naški – istaknuo je uvodno predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro istaknuvši kako autor predstavlja "duh Karmena kojemu je vjeran rođenjem i koji iz njega nikada neće izaći“.

– Ova knjiga nije suvišna, ona donosi sjećanja na davne dane, kad je Grad bio grad, a mi bili ponosni stanovnici, kada nismo proživljavali ovo što proživljavamo danas – dodao je Njavro dodavši kako je knjiga „Suvišna roba“ za koju je predgovor napisao Predrag Matvejević 14. po redu naslov koje je izdalo Društvo u protekle četiri godine otkad postoji.

– Antun Pavešković ovom je knjigom ostavio posvetu Dubrovniku. Svjedoči o Gradu koji nas je zatravio svojom posebnošću. Knjiga je to o Gradu koji zimi samuje, a ljeti se iznajmljuje – dodao je Davor Mojaš istaknuvši kako „Pavešković tuguje, kao i Vojnović nad Dubrovnikom kojeg više nema“, te donosi i cijelu galeriju znanih i manje znanih likova Grada.

Sam autor je na predstavljanju istaknuo kako, unatoč tome što se u svom profesionalnom radu redovito susreće s javim nastupima, ima veliku tremu.

-Zato što sam suočen s Vama. Sa sobom samim, no više osjećam tjeskobu nego vesele trenutke. Čini mi se da prisustvujemo trećoj smrti Dubrovnika. Prva je bila 1808. kadaje pala Republika, druga je bila tijekom 19. Stoljeća, a treća ovih zadnjih desetljeća, kada u Gradu živi tek nekoliko stotina ljudi. No vi mi vraćate nadu i malo zrnce optimizma da će biti bolje – zaključio je Antun Pavešković

Pročitajte još

IZLOŽBA U PONEDJELJAK Kako gimnazijalci vide Držića?

Dulist

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist