Politika

Vlahušić u duhu blagdana – “dijelio” novac

Vlahušić u duhu blagdana - "dijelio" novac

Ovaj naš kolegij izgleda kao predbožićni kolegij – više novaca Libertasu, više kulturi, socijali,

svima više – našalio se na kraju današnjeg kolegija s pročelnicima gradonačelnik Andro Vlahušić.

Mi ćemo ga zato prozvati dubrovačkim Djedom Božićnjakom, koji je, eto, planirajući proračun za 2012. godinu, na sve strane podijelio više novaca. Ali novaca poreznih obveznika.

Iako zadnjih mjeseci Vlahušić svako svoje obraćanje javnosti iskoristi za naglasiti kako je proračun za 2011. godinu u plusu toliko i toliko milijuna kuna, danas ga je rebalansirao. No, smanjenje iznosi samo jedan posto, rekao je gradonačelnik, pa će umjesto planiranih 299 milijuna kuna, godinu završiti na 296 milijuna kuna.

No, zato će gradski vijećnici u srijedu raspravljati o proračunu za 2012. godinu koji će iznositi 391 milijun kuna, što je za 95 milijuna kuna više nego ove godine. Gradonačelnik namjerava 15-ak milijuna kuna namaknuti prodajom zemljišta u Mokošici za potrebe gradnje novog trgovačkog i društvenog centra, a ostatak od 80 milijuna kuna dobit će se kreditnim zaduženjem. Od toga se 40 milijuna kuna planira utrošiti na projekt Groblja Dubac, 30 milijuna kuna ide za ceste na području Dubrovnika, a 10 milijuna kuna za Lazarete.

– Značajno smo povećali socijalna izdvajanja za građane, jer nemamo potrebe smanjivati socijalna prava, kao ni izdvajanja za kulturu koja također povećavamo. Očekujemo da ćemo kroz narednih par mjeseci ne samo zadržati ovaj proračun na 391 milijun kuna, nego ćemo ga realno rebalansirati na proljeće za 30-40 milijuna kuna. Najviše iz vlastitih prihoda, od imovine grada Dubrovnika – naveo je u predbožićnom optimističnom duhu gradonačelnik Vlahušić.

Uz sve navedeno gradonačelnik očekuje i povećana izdvajanja za Dubrovnik iz državnog proračuna. Očekivanja temelji na druženjima koja je imao protekla dva dana s čelnim ljudima nove Vlade.
– Proračunska izdvajanja će biti takva da nitko u Dubrovniku, barem ne u gradskoj upravi, neće moći reći da nam Zagreb nešto uskraćuje – istaknuo je Vlahušić, spomenuvši i kako se dodatno računaju i sredstva iz EU fondova za projekte koji su aplicirani.
– Naš proračun je realan i ostvariv – gradonačelnikov je zaključak.
 

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović