Politika

Važno je ne iznevjeriti građane

Važno je ne iznevjeriti građane

Pobjeda Kukuriku koalicije slavila se u izbornoj noći, a u središtu pozornosti dubrovačkog stožera bila je Tatjana Šimac Bonačić, jedina saborska zastupnica našeg Grada u novom sazivu Hrvatskog sabora.

Primala je čestitke članova i simpatizera stranke, davala izjave brojnim medijima i bila sveprisutna u noći slavlja, ali i velike obveze nove političke snage na kormilu Hrvatske.

– Rezultate sam dočekala sa članovima stranke, koalicijskim partnerima i simpatizerima. Očekivali smo pobjedu. Već su nam rezultati izlaznih anketa davali veliku prednost. Rezultati naše Izborne jedinice, Županije i Grada daju mi za pravo da izrazim veliko zadovoljstvo. Hvala građanima koji su nam dali povjerenje i šansu . U uvjetima kakvi su u našoj zemlji, to je ogromna odgovornost. Teško je, ali nova Vlada neće iznevjeriti građane i njihova očekivanja.
 

Očekivali smo pobjedu. Već su nam rezultati izlaznih anketa davali veliku prednost. Rezultati naše Izborne jedinice, Županije i Grada daju mi za pravo da izrazim veliko zadovoljstvo. Hvala građanima koji su nam dali povjerenje i šansu

NOVI NAČIN RADA
 
Dobili ste drugi mandat kao saborska zastupnica…
– Na listi sam bila na četvrtom mjestu, što je donijelo direktan ulazak u Sabor, obzirom da smo polučili 6 mandata. U prvom mandatu sam radila kao zastupnica u oporbi, a sada ću biti dio vladajuće koalicije. To će sigurno biti drugačiji način rada, ali me veseli jer smo u oporbi puno radili, davali prijedloge, predlagali izmjene i dopune zakona za spašavanje gospodarstva i u interesu radnika, na koje se dosadašnja vlast oglušila. To nas je uvijek žalostilo, ljutilo jer su vladajući s viškom ruku mogli raditi što su htjeli, mogli naše prijedloge ignorirati.

Sada ću imati novo iskustvo rada u poziciji, što mislim da mi više odgovara. Rada se ne bojim, Koliko ću moći doprinijeti, vidjet ćemo. Vjerujem budućoj vladi, koja će predlagati zakone koji će za Hrvatsku biti dobri. Hrvatska koja je u gospodarskoj, političkoj, moralnoj i društvenoj krizi je izabrala promjene, dužni smo, ne razočarati ih.
 
Je li povjerenje koje ste večeras dobili od građana ujedno i velika obveza i odgovornost?
– Naravno da je velika odgovornost na nama, jer smo cijelo vrijeme kampanje predstavljali naš plan koji je osnova za rad buduće Vlade, ali smo isto tako tražili povjerenje ljudi. Nažalost, u Hrvatskoj je tijekom dugo vremena kopnilo povjerenje u politiku i političare i treba vremena da se ono vrati. Odgovornost je velika jer nemamo čarobni štapić za trenutnu promjenu situacije i našim građanima treba reći kakva ona jest. Sigurno bi se svatko od nas odrekao nečeg kako bi smo dugoročno stvorili boljitak i pokrenuli Hrvatsku, jer je svima dosta odricanja i zaduživanja bez smisla.

Svjedoci smo kako se u proteklom vremenu uzimali krediti i trošio nezarađeni novac, čime se stvorilo dužničko ropstvo, bilo individualno, bilo društveno. Imamo veliku nelikvidnost koja je veliko zlo u Hrvatskoj. Imamo plan kojim ćemo potaknuti gospodarski rast. Ali nama trebaju gospodarski i društveni oporavak, jer su nestale vrijednosti rada, stvaralaštva, znanja i izvrsnosti i bili smo svjedoci aberacije društva.

TREBAMO DECENTRALIZACIJU
 
Obzirom na tešku situaciju u kojoj preuzimate državu, što očekujete da ćete uspjeti napraviti u četiri godine?
– U četiri godine sigurno ne može doći do blagostanja, ovisimo i o svjetskoj krizi jer nismo otok u tome svemu. Ulazimo u Europsku uniju i bit ćemo dio cijelog tog procesa, ali za ono što se nama događalo nije samo kriva kriza izvana, već je našim potezima uništavanja proizvodnje privatizacijom i pretvorbom društvo dovedeno u tešku situaciju. Svjedoci smo da smo jedna od najcentraliziranijih država, a tko bolje zna što treba lokalnoj zajednici od lokalne samouprave. Stoga nam treba funkcijska decentralizacija koja je u našem Planu 21, kao jedan od prioriteta, jer svaka lokalna samouprava najbolje zna što im treba,  ali nam je nužna i fiskalna decentralizacija.
 
Je li večeras vrijeme slavlja, ili vrijeme za početak teškog rada?
– Upravo je to ona odgovornost koja je na nama. Ne možemo govoriti građanima o izobilju i slaviti, ali smo zadovoljni pobjedom jer su nam građani dali kredit da se prihvatimo raditi i svjesni smo da ponovno trebamo izaći pred njih. Pritom, nije bitan sam čin dolaska pred građane, već je važno što ćemo napraviti za te ljude.

Velika odgovornost je na nama. U kampanji smo predstavljali naš plan, istovremeno tražeći povjerenje ljudi. Nemamo čarobni štapić za trenutnu promjenu, ali našim građanima treba reći realno stanje kakvo ćemo naći, mjere, poteze, iskreno, bez tajni. Sigurno bi se svatko od nas odrekao nečeg kako bismo dugoročno stvorili boljitak i pokrenuli Hrvatsku, jer je svima dosta odricanja, zaduživanja bez smisla

Za kraj, možete li nam ipak reći hoćemo li vas u sljedeće četiri godine gledati u Hrvatskom saboru ili u izvršnoj vlasti?
– Mislim da sam definitivno u Saboru!
 
 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist