Politika

Vlahušić socijalističkim manifestom protiv županijskog HDZ-a!

Vlahušić socijalističkim manifestom protiv županijskog HDZ-a!

Andro Vlahušić još od preuzimanja gradonačelničke fotelje u lipnju 2009. godine otvara bitke na raznim frontovima.

Krenuo je s Društvom prijatelja dubrovačke starine, s kojima rat još nije završio, pa se upustio u sukob s autobuserima, koji su u sporu s njim dobili na sudu (za sad još nepravomoćno), a ni taksisti nisu prošli puno bolje. Rezultat rata s taksistima je stvaranje Plavog taksija. Ne zaboravimo i brojne upravne sporove koje vodi ili je vodio sa zaposlenicima gradske uprave…

Nakon treće pobjede na izborima odlučio se za još jedan otvoreni rat. Ovog puta sa Županijom i Nikolom Dobroslavićem, odnosno općenito s HDZ-om. Njegov je, naime, recept za pobjedu hrvatskog lijevog centra – ukidanje županija, te stvaranje 5 do 7 regija.

To sve izjavio je za novo izdanje Globusa. Vesni Pusić i Zoranu Milanoviću, te čelnicima ostalih stranaka lijevog centra dao je plan za pobjedu Karamarka:

– Napraviti odmah prijedlog teritorijalnog ustroja koji će ojačati gradove i naša buduća i sadašnja biračka tijela. Prihvatiti što skorije na Vladi i predsjedništvima stranaka SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a model koji predlažu hrvatski stručnjaci Koprić i Alajbegović, ali i svi nezavisni stručnjaci i profesionalci. I do kraja mandata, koji traje do zadnjeg dana mandata, promijeniti sve zakone koji jačaju gradove, a smanjuju utjecaj općina i županija. Provesti referendum, na jesen ove godine, koji to potvrđuje. Referendumsko pitanje treba usuglasiti nakon ankete javnog mišljenja, a trebalo bi glasiti: ‘Jeste li za to da se u Hrvatskoj napravi novi teritorijalni ustroj sa 5-7 regija, te ne više od 150 gradova i općina, temeljem mišljenja struke, u roku od dvije godine?’ Referendumsko pitanje implicira promjenu Ustava, čime se ukidaju županije koje većinski kontrolira HDZ, a broj jedinica lokalne samouprave ne može biti veći od 150, optimalno do 120 kako kažu sva stručna mišljenja – iznio je Andro Vlahušić u razgovoru za Globus dio svog, kako ga je nazvao, socijalističkog manifesta.

I sad je potpuno jasno zbog čega je dosad nebrojeno puta Vlahušić isticao kako bi Dubrovnik trebao potpasti pod splitsku regiju. Njegov ‘pakleni’ plan međutim ne zvuči nimalo dobro za Dubrovnik, posebno ako se prisjetimo kako je Dubrovnik zadnjih godina izgubio puno toga – Carinarnica Dubrovnik pripojena je Pločama, ostali smo bez sjedišta Mirovinskog i Porezne uprave, a Trgovački sud izgubio je svoje dubrovačko sjedište, te je postao stalna služba Splita…

Ukidanju županija protivi se Hrvatska zajednica županija, koja pak smatra kako za uspostavu učinkovitijeg sustava regionalne vlasti nije nužno smanjenje broja županija i preustroj nego jača fiskalna decentralizacija koja će dugoročno omogućiti održivi razvoj.

Župan Nikola Dobroslavić također se zalaže protiv ukidanja županije te smatra, za razliku od Vlahušića, kako Dubrovčako-neretvansku županiju ni pod razno ne bi trebalo pripajati regiji Split već je očuvati kao posebnu regiju.
Na kraju ne može se ne postaviti pitanje zar je lijevom centru jedino oružje za povbjedu protiv HDZ-a ukidanje županija koje ova stranka većinom kontrolira? Zar se to ne bi trebalo uraditi programima, i stvaranjem uvjeta za bolji život i bolju budućnost hrvatskih građana?

Pročitajte još

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist