Politika

Vlahušić: Predložit ćemo mjere kojima ćemo smanjiti rate stambenih kredita u Dubrovniku

Vlahušić: Predložit ćemo mjere kojima ćemo smanjiti rate stambenih kredita u Dubrovniku
sdr

U programu Rješenja za grad govorimo o dva najvažnija problema u Dubrovniku, a koja će nastati nakon nestanka pandemije i povratka turizma – stanovanje i hoćemo li se uopće imati dovoljan broj liječnika – rekao je na konferenciji za medije u ponedjeljak u Solitudu ispred platforme Dubrovnik – naš grad kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić koji je ovom prilikom, među ostalim, predstavio model kako smanjiti rate kredita Dubrovčanima za kupovinu stana.

– Danas smo ovdje da pokažemo model koji se trebao napraviti protekle četiri godine. Projekt Solitudo je početi još 2015. godine. Proveden je javni arhitektonski natječaj i donesen je UPU Solituda. Iza nas je zgrada koju je Gradsko vijeće dalo za sanaciju dugova VK Jug Ao. Ovo je zemljište tvrtke Vrtlar koja je platila projekt tri jednake zgrade i ishođena je lokacijska dozvola te su plaćeni svi doprinosi. Dakle, imali smo 50 stanova spremnih za dodjelu Dubrovčanima, ali nažalost se dogodio nevjerojatan slučaj da su projekti u koje je Vrtlar uložio milijune kuna bačeni u koš i krenulo se u novo projektiranje tih istih zgrada s novim sredstvima. Vrijednost zemljišta sa zgradama je oko 20 milijuna kuna što je 1000 eura po kvadratu, dakle bilo tko tko želi kupiti stan to ne može po manjoj cijeni. Mi predlažemo da se za sve tri zgrade aktivira građevinska dozvola i da se one namijene onim ljudima koji će omogućiti da imamo kvalitetnu javnu uslugu. To nisu samo liječnici koji su najdeficitarnije zanimanje u Gradu nego i drugi zaposlenici visoke stručne spreme koji obavljaju javnu djelatnost. Za Dubrovnik raspisao bi se natječaj, obavile konzultacije, od Vrtlara bi se zgrade otkupile i stanovi bi se gradili kroz model zadrugarstva – objasnio je Vlahušić i dodao zašto bi stanove dodijelio liječnicima.

– U prošli četvrtak sam se cijepio i razgovarao sam s liječnicima obiteljske medicine koji su mi rekli da u sljedećih deset godina više od njih dvadeset će otići u mirovinu i nemaju niti jednog specijalizanta. Također, u OB Dubrovnik od njih 50 specijalizanata, više od 30 ih se ne namjerava vratiti u Grad, a većina su ih djeca Grada – iznio je.

Što se tiče POS-a u Mokošici, istaknuo je, njegov prijedlog u slučaju pobjede na izborima će biti da se zadnji natječaj koji je bio na Gradskom vijeću stavi pod istim uvjetima, sva 43 stana bit će namijenjena onim ljudima koji su prvi na listi, ali će od Vlade RH i resornih ministarstva zatražiti odgovor po kojim ih kriterijima mogu prodati te mora li se ponovno platiti PDV.

– Predložit ćemo da oni ljudi koji su na listi prvi i koji ih mogu odmah kupiti uz subvenciju kredita od APN da to i naprave. Nema razloga čekati 10 godina. Ostali će plaćati podstanarski najam koliko socijalne skupine inače plaćaju – rastumačio je.

Procjena je, naglasio je Vlahušić, kako bi se polovica stanova mogla prodati i dobit će se oko 20 milijuna kuna čime bi se mogao financirati na početku spomenuti projekt u Solitudu. Treća stvar, kazao je, koju namjerava predložiti je revitalizacija povijesne jezgre uz pomoć sredstava od deset posto svake prodane ulaznice za zidine.

– To nisu nikakvi novi novci. Kad bi se taj iznos PDV-a vratio Gradu, 10 posto bi išlo za stanove, a ostalih 15 za što god drugo želimo – poručio je.

Na konferenciji iznesen je i prijedlog kako smanjiti rate stambenog kredita kako bi one bile manjeg iznosa od stanarine u podstanarstvu.

– Za ovo nam je potrebna pomoć centralne države i izmjena zakona te legislativa što nije nemoguće i ništa ne košta. Subvencije APN je u Dubrovniku manja od 50 tisuća kuna i vi kad platite porez na promet nekretnina od kojih 30 tisuća kuna zapravo od države ne dobijete ništa. Cijene nekretnina u Dubrovniku su takve da model APN nije dovoljno dobar. Ono što mi predlažemo je da se njihov cenzus koji je sad na 100 tisuća eura podigne na 150. Mislim da se stan u Dubrovniku koji zadovoljava srednjoročne planove obitelji ispod toga ne može kupiti. Subvencija bi se podigla za 50 posto. To je prva mjera, a u drugoj ulijeće Grad Dubrovnik. Kao što znate on ima projekt subvencije podstanarstva koji prosječno iznosi oko 750 kuna i naš prijedlog je da se on protegne na korisnike stambenih kredita. Nakon toga postoji još jedna s kojom bi išli prema centralnoj državi. U 2019. donesena je mjera prema kojoj poslodavac radniku može plaćati najam stana i za taj dio je oslobođen poreza. Ne vidimo zašto bi se to odnosilo na podstanarstvo. Tako potiče se zapošljavanje izvan mjesta stanovanja – iznio je Mario Tevšić.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist