GradPolitika

Vlahušić: Čujem da će protiv mene podignuti kaznenu prijavu za Revelin

Vlahušić: Čujem da će protiv mene podignuti kaznenu prijavu za Revelin

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u četvrtak kako je ”trofej i meta” zbog svoje uspješnosti u vođenju Dubrovnika, te kako se zbog toga u posljednje vrijeme u gradu sve češće čuju priče kako će se protiv njega uskoro podnijeti nova kaznena prijava, ona za aferu Revelin.

Vlahušić, koji je zbog pada proračuna za 2015. godinu na sjednici Gradskog vijeća 29. prosinca 2014. godine, prestao biti gradonačelnik kada je Vlada 22. siječnja imenovala povjerenika, na današnjoj konferenciji za novinare predstavio je svoj izborni program, te se osvrnuo na postojeće, ali i možebitne pravosudne utege koji ga očekuju u kampanji za lokalne izbore.

”Što se tiče afere Šipan, ja s veseljem čekam presudu Vrhovnog suda jer je ona u cjelosti temeljena na lažnom svjedočenju predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića i šutnji Pera Vićana – rekao je Vlahušić te dodao kako se ta afera, u kojoj uskoro očekuje pravomoćnu presudu Vrhovnog suda, dogodila jer je DPDS-u, koji upravlja dubrovačkim zidinama, oduzeo u korist Grada veliki dio prihoda.

Vlahušić je također ustvrdio kako je u posljednjih 10-ak dana u Dubrovniku provedeno nekoliko anketa koje su pokazale kako građani nemaju zamjerki na njegov rad. To je, tvrdi on, uzrokovalo uzbunu među njegovim protivnicima i potaknulo priče o novim kaznenim prijavama.

”Ovih dana priča da će se protiv mene otvoriti neke nove kaznene prijave. Jedna od takvih priča je i pitanje Revelina. Revelin je projekt koji je Gradu Dubrovniku nakon zidina donio skoro najviše.
Revelin je nastao na način da smo htjeli riješiti zabavni život Grada Dubrovnika i uspjeli smo. Građani više ne idu u Crnu Goru. Projekt Revelina je vodio nadležni Upravni odjel za nekretnine i na svakom dokumentu postoji paraf odgovorne osobe i ja nisam ništa potpisao sam. Grad od Revelina dobije godišnje dva milijuna kuna, a država na ime poreza i PDV-a 10 milijuna kuna – rekao je Vlahušić te ustvrdio kako je zbog svega shvatio kako je trofej i meta.

Podsjetimo, kriminalistička policija svojedobno je izuzela dokumentaciju za projekt Revelin u kojem se sumnja kako je bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić nakon javnog natječaja pogodovao ugostiteljskom obrtu Afrika, odnosno poduzetniku Lukši Frankoviću prilikom davanja u najam ove dubrovačke tvrđave i time oštetio proračun za milijunski iznos.

Vlahušić se na konferenciji osvrnuo i na pitanje dubrovačke žičare, u vlasništvu tvrtke Excelsa nekretnine, odnosno Lukšić grupacije, koja će tvrdi on, u travnju ostati bez licence ukoliko ne počne plaćati koncesiju Gradu Dubrovniku.

”Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izdaje godišnju licencu za rad žičare i ona ističe u travnju. Excelsa nekretnine su trebali predati zahtjev za koncesiju prema postojećem zakonu, ali to nisu napravili i Ministarstvo, prema informacijama koje ja imam, smatra da im zbog toga ne mogu produžiti licencu”, rekao je Vlahušić te dodao kako će u tom slučaju dubrovačka žičara pred ljeto biti bez licence kao i koncesije koja predviđa da se od svake prodane karte za žičaru Gradu Dubrovniku isplati 24 posto iznosa.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić