AktualnoKome zidine

Vlahušić bi 8 milijuna kuna davao Ministarstvu!

Vlahušić bi 8 milijuna kuna davao Ministarstvu!

Gradonačelnik Andro Vlahušić ponovno je na temu Društva prijatelja dubrovačke starine pisao ministrici kulture Andrei Zlatar Violić.

Sve povodom osnivanja Povjerenstva za tumačenje ugovora o upravljanju i gospodarenju dubrovačkim zidinama.

Kako javljaju iz gradske uprave, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uputila je pismo gradonačelniku, ministru financija, ministru pravosuđa i predsjedniku Društvu prijatelja dubrovačke starine.
U pismu traži od svake uključene institucije imenovanje po jedne osobe, ranga zamjenika ministra, gradonačelnika i predsjednika u Povjerenstvo za tumačenje ugovora o upravljanju i gospodarenju dubrovačkim zidinama.

A evo što je Vlahušić odgovorio ministrici:
– Shodno vašem dopisu kojim tražite da imenujemo našeg predstavnika u Povjerenstvo za tumačenje ugovora o upravljanju i gospodarenju gradskim zidinama zaključenim između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine, Grad Dubrovnik će u navedenom Povjerenstvu zastupati Gradonačelnik.
 
Također, predlažemo da isto Povjerenstvo raspravlja i o temama za koje smatramo da ih je neophodno raspraviti kako bismo razriješili sve nesporazume i nesuglasice iz tog istog ugovora sa pripadajućim dodacima, a prijedlozi su sljedeći:
1. Grad Dubrovnik, kao vlasnik dubrovačkih zidina samostalno upravlja i gospodari dubrovačkim zidinama.

2. Društvo prijatelja dubrovačke starine sukladno prioritetima i vlastitim planovima obnavlja dubrovačke zidine. Za planom predviđene zahvate obvezno se provodi javni natječaj, a Grad Dubrovnik Društvu, nakon obavljenih radova, doznačava potrebna sredstva. Na godišnjoj razini Grad Dubrovnik doznačava do 10 % dodatnih sredstva od ukupne svote koja je utrošena za obnovu zidina, za promociju obnove, rad Društva i sl.

3. Kako bi se sukladno dosadašnjoj uspješnoj praksi nastavila i obnova spomenika kulture na području bivše Dubrovačke Republike, a koji nisu u vlasništvu Grada Dubrovnika, predlažemo da se godišnje izdvoji do 10% prikupljenih sredstava od ulaznica za dubrovačke zidine za tu namjenu. Odluku o prioritetima i namjeni sredstava donosilo bi Ministarstvo kulture, temeljem prikupljenih zahtjeva.

4. Nadalje, kako bi se unaprijedio stručni rad i školovanje stručnjaka za baštinu, godišnje bi se do 2% sredstava od naplate ulaznica izdvajalo u poseban fond kojima bi raspolagalo Ministarstvo kulture i koji iznos bi se mogao trošiti samo u tu svrhu, stipendiranje i poticanje stručnjaka s područja konzervacije, restauracije, povijesne gradnje i sličnih struka.

Mišljenja smo da su naši gornji prijedlozi usklađeni sa hrvatskim zakonima, da omogućavaju Društvu prijatelja dubrovačke starine neometan stručni i financijski rad, te dostatno financiranje rada društva po principu što više obnavljaju – više i dobivaju za rad.
 
Također našim prijedlogom značajan dio sredstava stavljamo na raspolaganje Ministarstvu kulture za stručno osposobljavanje i zaštitu spomenika kulture.
Posebno valja istaći da se u protekle dvije godine od dubrovačkih zidina uprihodilo cca 50 milijuna kuna godišnje, a kada bi se uvelo razgledavanje zidina noću, za što su napravljene brojne predradnje uključujući i suradnju s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku, kao i uz novu usuglašenu cijenu sa svim agencijama, godišnja zarada bi trebala iznositi cca 70 milijuna kuna.

Prema iznesenom prijedlogu Ministarstvo kulture bi imalo na raspolaganju oko 8 milijuna kuna godišnje, a Društvo prijatelja dubrovačke starine bi imalo apsolutni prioritet za projekte obnove zidina i financiranje rada Društva.

Gornjim načinom bi se prekinula dosadašnja praksa koja nije usklađena s više zakonskih propisa, a Društvo prijatelja dubrovačke starine bi prestalo biti financijska institucija koja po svome nahođenju i bez bilo kakvoga nadzora troši javni novac što je slučaj bez presedana u Republici Hrvatskoj – pismo je koje je Vlahušić uputio ministrici.

Zanimljivo je spomenuti kako je jedan od Vlahušićevih glavnih aduta u raspravama oko toga zašto Grad mora upravljati zidinama, a ne DPDS 10 milijuna kuna koje Društvo na ime PDV-a uplaćuje u državni proračun: To gradonačelniku nije u redu, ali jest izdvajanje 8 milijuna kuna u fond kojim bi za stručno usavršavanje stručnjaka za baštinu (ne nužno iz Dubrovnika ili iz Dubrovačko-neretvanske županije!) upravljalo Ministarstvo kulture!

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist