Aktualno

Vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa. Požurite predati zahtjev za istekle dokumente!

Vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa. Požurite predati zahtjev za istekle dokumente!

Vlada Republike Hrvatske proglasila je jednoglasno kraj epidemije koronavirusa. Kako je na današnjoj sjednici rekao premijer Andrej Plenković, odluka je donesena slijedom odluke WHO-a, koja je kazala kako nakon više od tri godine to više nije javno zdravstvena opasnost u smislu prekograničnog karaktera.
-Iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih sto godina, moramo izvući pouke u daljnjim potencijalnim krizama ovog tipa. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima – riječi premijera prenosi RTL.
I ministar zdravstva Vili Beroš je objasnio zbog čega je donesena odluka o proglašenju kraja pandemije.
-Dosadašnjim spoznajama o bolesti Covid-19, ista će najvjerojatnije biti trajno prisutna u populaciji manjim ili većim intenzitetom. Očekuje se da će nove podvarijante virusa moguće biti zaraznije ili manje virulentne. Praćenje epidemiološke situacije će se nastaviti istim intenzitetom i kapacitetima – istaknuo je Beroš, donosi Index. Napomeno je kako se proglašenje kraja epidemije bolesti Covid-19 u Hrvatskoj temelji na do danas stečenim spoznajama o virusu, virulenciji, posljedicama bolesti, te mogućnostima zaštite populacije.
-U ovom trenutku nema više potrebe za mjerama koje se propisuju u samim uvjetima epidemije – istaknuo je.
Ministar unutarnjih poslova Davor podsjetio je kako proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana. Preciznije, u navedenom roku moraju podnijeti zahtjev za izdavanjem novih isprava.
S današnjom Vladinom odlukom s radom prestaje i Stožer, a prema pisanju Indexa, odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite s obzirom da virus i dalje egzistira među pučanstvom donosit će Ministarstvo zdravstva.

Pročitajte još

KAKAV JE BOOKING? Dobro je! Predsezona bolja od prošle

Andrea Falkoni Račić

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist