Hrvatska

Vlada predstavila poreznu reformu. Evo koliko će kome rasti plaće

Vlada predstavila poreznu reformu. Evo koliko će kome rasti plaće

Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem predstavila je ove srijede novi krug porezne reforme.
Premijer je istaknuo uvodno kako izmjene koje će ići u proceduru imaju za cilj povećati plaće građanima.
-Do sada smo u naših sedam godina mandata imali niz krugova poreznih reformi koje su baš sve išle za poreznim rasterećenjem kako građana, tako i gospodarstva. U našem mandatu od 2017. je prihod jedinica lokalne samouprave porastao za milijardu eura – rekao je Plenković, prenosi Index.
U novi krug porezne reforme ide se sada iz nekoliko ciljeva.
-Prvi je da podignemo životni standard građana na način da se povećaju plaće, pogotovo one najniže. To je smisao, cilj ove reforme. Drugo, da se poveća kupovna moć građana, da se smanje nejednakosti. Drugi element je očuvati gospodarski rad i treće je, vrlo bitno, osnažiti fiskalnu autonomiju općina i gradova – naglasio je te dodao kako će reforma obuhvatiti one ljude koji su bili van dosega poreznog rasterećenja. Također, reforma će, naglasio je, povećati fiskalnu autonomiju općina i gradova i povećati fiskalnu decentralizaciju.
Ministar financija Marko Primorac je, donosi dalje Index, iznio procjenu po kojoj će najavljena porezna reforma državni proračun na godišnjoj razini stajati oko 400 milijuna eura.
-Ono što je poznato, a odnosi se na povećanje iznosa osnovnog osobnog odbitka i odbitka za uzdržavane članove i rashode u mirovinskom sustavu s obzirom na najavljene izdatke, to će biti rashod na godišnjoj razini od oko 400 milijuna eura. Gradovi i općine moći će raspisivati znatno niže stope poreza na dohodak od postojećih 20 i 30 posto te se tako boriti za zadržavanje vlastitog stanovništva i doseljavanje ljudi sa strane. Cilj najavljene promjene u sustavu poreza na dohodak jest poticanje konkurencije između lokalnih jedinica – objasnio je ministar.
Ovom reformom se osnovni osobni odbitak povećava s 531 eura na 560 eura.
-Za one koji imaju bruto plaće do 700 eura, imaju fiksni izdatak u iznosu od 300 eura, a za one s plaćama od 700 do 1300 eura, taj izdatak se linearno smanjuje. Umanjenje se izračunava na način da se iznos od 1300 eura umanjen za osnovicu pomnoži s koeficijentom od 0,5. To će biti novost u obračunu doprinosa za mirovinsko osiguranje – objasnio je te dao primjer samca u Bjelovaru koji nema prirez, a ima bruto plaću 700 eura. Njemu će nakon reforme plaća rasti za 41 euro. Onome pak s plaćom do1299 eura raste će biti 6,42 eura.
Primjerice, samcu u Bjelovaru tako koji nema prirez, a ima bruto plaću 700 eura nakon ovoga će rasti plaća za 41 euro, a onom tko ima plaću od 1290 eura za 6,42 eura.

Više pročitajte u dokumentu u nastavku.

Izmjene poreznih propisa

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist