Hrvatska

UVODI SE NOVI SUSTAV ZA UZBUNJIVANJE U subotu će svi dobiti testnu poruku!

UVODI SE NOVI SUSTAV ZA UZBUNJIVANJE U subotu će svi dobiti testnu poruku!

Novi Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama predstavio je ministar unutarnji poslova Davor Božinović. Riječ je o jedinstvenom alatu pomoću kojega će se prvi put u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito moći obavijestiti građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta, donosi N1.
Poruke upozorenja moći će primati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području Republike Hrvatske te strani korisnici u roamingu. Božinović kaže kako je u pitanju inovativan projekt, a objasnio je i kako će građani dobiti SMS s obavijestima o tome da je u tijeku moguće krizna situacija, kao i sugestije što da rade u tim situacijama.
Slični sustavi već postoje u svijetu, a ovaj koji će se koristiti u Hrvatskoj je kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s HAKOM-om, sve kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka. Poruke će, prema riječima ministra, biti anonimizirane, nitko u državnom sustavu nema podatak kome su poruke upućene, a sustav će se testirati u subotu. Svi će, kaže ministar, dobiti testnu poruku. Za subotu su se odlučili jer je to dan kad se i inače testiraju sirene i slični sustavi. Nema drugog načina da se sustav pokrene, kaže ministar.
UVODI SE NOVI SUSTAV ZA UZBUNJIVANJE U subotu će svi dobiti testnu poruku!Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite RH

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist