Koronavirus u Hrvatskoj

Vlada objavila veliku promjenu, cijepit će se ljudi bez zdravstvenog, turisti…

Održana je nova sjednica vlade. Premijer Plenković je komentirao pogoršanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj i činjenicu da naša obala više nije zelena na najvažnijoj koronakarti EU, ali je i objavio da će se odsada u Hrvatskoj besplatno cijepiti svi koji to žele.

To uključuje sve Hrvatske državljane, i one bez zdravstvenog osiguranje, i Hrvate iz BiH i svijeta, ali i turiste i druge strance koji se zateknu u Hrvatskoj i žele se cijepiti.

‘Europom se širi mnogo zarazniji delta soj, necijepljeni su u riziku’

-Mi smo u situaciji da imamo 46.8 naših sugrađana, postupno dolazimo i do 50 posto, vjerujem za koji tjedan. Trenutno je s dvije doze ciepljeno 39 posto ukupnog stanovništva. to još nije dovoljno. Europom se širi mnogo zarazniji delta soj, vjerojatno će do kraja kolovoza prevladati na našem kontinentu. U zemljama s puno cijepljenjenih rast novozaraženih ne prati broj teško bolesnih, to je važno. Tu poruku trebaju svi uzeti na znanje. Što je više cijepljenih, to je manje teško bolesnih i umrlih. Rizik je veći za one koji nisu cijepljeni, poseban je rizik za starije i kronične bolesnike, pozivam da se cijepe. Još jednom apeliram na naše starije sugrađane da iskoriste priliku i cijepe se, cjepiva ima u izobilju – rekao je Plenković.

Svi hrvatski državljani se odsad mogu cijepiti – oni bez zdravstvenog, Hrvati iz BiH i iz svijeta

-Omogućit ćemo svim hrvatskim državljanima, i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje, da se cijepe. Hrvati u BiH mogu doći i cijepiti se besplatno. Mogu doći Hrvati iz svijeta i cijepiti se besplatno. Imamo toliko cjepiva da mogu doći i drugi, cijepit ćemo sve oni koji to žele, to će biti naš doprinos globalnom naporu za suzbijanje pandemije covida-19 – rekao je.

-Vidjeli ste ovu promjenu boja na karti ECDC-a, to je jasan signal. Imamo odlične odnose s našim susjednim zemljama i njihovim liderima, to su prijatelji, ali ako su signali na semaforu loši, onda Hrvatska imamo problem. Molim sve, najbolji način je cijepljenje, a drugo je visoki stupanj odgovornosti – rekao je.

Besplatno će se cijepiti i turisti

Beroš je pojasnio kako će se besplatno cijepiti hrvatski državljani koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali i oni koji nemaju zdravstveno, ali i svi strani državljani koji se zateknu na teritoriju Hrvatske i žele se cijepiti.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i za potres, na dnevnom redu je prijedlog odluke o osiguravanju provođenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 hrvatskih državljana i drugih osoba koje nemaju status osigurane osobe u Hrvatskoj.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija