Koronavirus u Hrvatskoj

Vlada objavila veliku promjenu, cijepit će se ljudi bez zdravstvenog, turisti…

Održana je nova sjednica vlade. Premijer Plenković je komentirao pogoršanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj i činjenicu da naša obala više nije zelena na najvažnijoj koronakarti EU, ali je i objavio da će se odsada u Hrvatskoj besplatno cijepiti svi koji to žele.

To uključuje sve Hrvatske državljane, i one bez zdravstvenog osiguranje, i Hrvate iz BiH i svijeta, ali i turiste i druge strance koji se zateknu u Hrvatskoj i žele se cijepiti.

‘Europom se širi mnogo zarazniji delta soj, necijepljeni su u riziku’

-Mi smo u situaciji da imamo 46.8 naših sugrađana, postupno dolazimo i do 50 posto, vjerujem za koji tjedan. Trenutno je s dvije doze ciepljeno 39 posto ukupnog stanovništva. to još nije dovoljno. Europom se širi mnogo zarazniji delta soj, vjerojatno će do kraja kolovoza prevladati na našem kontinentu. U zemljama s puno cijepljenjenih rast novozaraženih ne prati broj teško bolesnih, to je važno. Tu poruku trebaju svi uzeti na znanje. Što je više cijepljenih, to je manje teško bolesnih i umrlih. Rizik je veći za one koji nisu cijepljeni, poseban je rizik za starije i kronične bolesnike, pozivam da se cijepe. Još jednom apeliram na naše starije sugrađane da iskoriste priliku i cijepe se, cjepiva ima u izobilju – rekao je Plenković.

Svi hrvatski državljani se odsad mogu cijepiti – oni bez zdravstvenog, Hrvati iz BiH i iz svijeta

-Omogućit ćemo svim hrvatskim državljanima, i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje, da se cijepe. Hrvati u BiH mogu doći i cijepiti se besplatno. Mogu doći Hrvati iz svijeta i cijepiti se besplatno. Imamo toliko cjepiva da mogu doći i drugi, cijepit ćemo sve oni koji to žele, to će biti naš doprinos globalnom naporu za suzbijanje pandemije covida-19 – rekao je.

-Vidjeli ste ovu promjenu boja na karti ECDC-a, to je jasan signal. Imamo odlične odnose s našim susjednim zemljama i njihovim liderima, to su prijatelji, ali ako su signali na semaforu loši, onda Hrvatska imamo problem. Molim sve, najbolji način je cijepljenje, a drugo je visoki stupanj odgovornosti – rekao je.

Besplatno će se cijepiti i turisti

Beroš je pojasnio kako će se besplatno cijepiti hrvatski državljani koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali i oni koji nemaju zdravstveno, ali i svi strani državljani koji se zateknu na teritoriju Hrvatske i žele se cijepiti.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i za potres, na dnevnom redu je prijedlog odluke o osiguravanju provođenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 hrvatskih državljana i drugih osoba koje nemaju status osigurane osobe u Hrvatskoj.

Pročitajte još

Cijepljenje iduću srijedu u Studentskom domu

Dulist

U srijedu punkt za cijepljenje u Studentskom domu

Dulist

NOVA PRAVILA Nema više karantene nakon kontakta s COVID pozitivnom osobom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija