DuList IN

VIZAŽIST MARKO KRISTE SAVJETUJE: Ljeti oprezno sa šminkom! Što je in, a što out?

VIZAŽIST MARKO KRISTE SAVJETUJE: Ljeti oprezno sa šminkom! Što je in, a što out?

Sve mi žene itekako dobro znamo koliko su ljetne vrućine nezahvalne po pitanju šminke. Ipak, teško nam se odreći uljepšavanja lica i u najvrućem razdoblju u godini. Naročito ako priroda posla nalaže. A za ljetne izlaske, lude noćne provode – dobar make up je neizostavan. Na što trebamo paziti, kakav ljetni look je poželjan, koje su boje i stilovi in, a koji out ove sezone – za savjete smo pitali vizažista Marka Kristu. On je zadnjih nekoliko godina prošao brojne edukacije, surađuje s poznatim imenima s hrvatske modne scene i, što bi se reklo, zna posao.

Opasnost od upala, termalnu vodu uvijek nosite u torbici!
-Ljetne vrućine i znoj utječu na brže začepljivanje pora, zato kožu nipošto nije preporučljivo  zacementirati šminkom, jer bi mogli nastati neželjeni upalni procesi. Ljetni make-up treba biti lakši i prozračniji. Ljeti je potrebno prvotno kožu dobro njegovati i hidratizirati. Svatko od nas ima drugačiju kožu, stoga je potrebno znati koji je naš tip. Potrebno je prije svega brinuti o zdravlju kože i dubinski je čistiti. Termalna voda uvijek treba biti u vašoj ljetnoj kozmetičkoj torbici. U starim civilizacijama terme su zbog svoje ljekovite moći smatrane čak svetim mjestima. Ljeti se uglavnom koristi kao osvježavajuća maglica. Dobrobiti termalne vode na vašoj koži: štiti, regenerira i usporava starenje. Naime, zahvaljujući sastavu bogatom mineralima, izvorska termalna voda dokazala je svoju učinkovitost u liječenju kožnih problema, a time i unapređivanju naše ljepote. Također, za dubinsko čišćenje lica poželjno je ponekad priuštiti sebi tretman u kozmetičkome salonu, te ako je potrebno posavjetovati se s dermatologom ako je koža osjetljiva te sklona alergijama, raznim akcemima i sl.-pojašnjava Kriste, te daje vrlo konkretne savjete:
1. Priprema kože: Prije nanošenja make upa, očistite i hidratizirajte kožu. Upotrijebite lagane ili gel hranjive kreme koje se brzo upijaju.
2. Primer: Koristite primer prije nanošenja make up-a. Primer će pomoći u stvaranju glatke baze za make up te povećati njegovu trajnost.
3. Lagana podloga: izaberite lagane i prozračne pudere i mineralni puder koji neće teško opterećivati kožu i izdržat će vrućine.
4. Suzdržite se od prevelikog sloja šminke: Optimalno je koristiti minimalnu količinu proizvoda. Koristite samo najnužnije poput bb kreme ili laganog pudera, korektora i malo bronzera ili rumenila.
5. Fiksiranje šminke: Upotrijebite fixator za make up kako bi produljili trajnost make up-a tijekom vrućih dana. Sprejevi za fiskiranje često sadrže sastojke koji dodatno hidratiziraju kožu.
6. Oči: Koristite vodootpornu maskaru i tuš kako biste izbjegli razmazivanje s obzirom da se područje oko očiju često znoji. Matirajuće papiriće za upijanje masnoće možete koristiti za matiranje masnog područja oko očiju.
7. Usne: Birajte dugotrajne formule ruževa ili olovki za usne kako bi izbjegli razmazivanje. Matirajuće papiriće možete nježno prisloniti na usne kako bi uklonili višak sjaja.
8. Umjesto nanošenja dodatnog sloja pudera kako biste matirali kožu, koristite papiriće za matiranje kože kako biste nježno upili višak ulja i sjaja s lica.
9. Prilagodite šminku aktivnostima: Ako znate da ćete provesti vrijeme na otvorenom ili biti aktivni, smanjite količinu make up-a i koristite trajne formule kako biste izbjegli razmazivanje.
10. Osigurajte hidrataciju: S ljetnim vrućinama važno je hidratizirati kožu iznutra. Redovito pijte vodu kako biste održali hidrataciju i prevenirali pretjerano lučenje sebuma.

VIZAŽIST MARKO KRISTE SAVJETUJE: Ljeti oprezno sa šminkom! Što je in, a što out?
Zlatno pravilo za ljeto – manje je više!
-Zapamtite da je manje šminke često bolje tijekom vrućih ljetnih dana. Važno je dati koži prostora da diše i prirodno se osvježi – napominje Marko, kojeg smo pitali ono oko čega su žene često u dilemi. Znači li veća cijena kozmetičkih proizvoda nužno i bolju kvalitetu?
-Cijena kozmetičkih make-up proizvoda obično znači određenu razinu kvalitete ali to nije uvijek pravilo. Skuplji proizvodi često sadrže visokokvalitetne sastojke, napredne formule i dolaze s luksuznim pakiranjem, ipak, to ne znači da su uvijek bolji od jeftinijih opcija. Dobar kvalitetan proizvod po povoljnoj cijeni svakako je moguće pronaći. Postoje mnogi brandovi koji nude pristupačne cijene, a istovremeno pružaju dobru kvalitetu. Potrebno je samo malo istraživanja i provjere recenzija drugih kupaca kako biste pronašli proizvod koji zadovoljava vaše potrebe – otkriva Marko.

VIZAŽIST MARKO KRISTE SAVJETUJE: Ljeti oprezno sa šminkom! Što je in, a što out?

 

 

Zamke vodootporne šminke
Ima žena koje ni na plažu ne žele bez šminke. Pitali smo je li to štetno, te je li preporučljiva vodootporna šminka.
-Vodootporna šminka, kao što joj samo ime sugerira, ima svoje prednosti i može biti praktična u određenim situacijama. Ona ima sposobnost da dulje trajno ostane na koži bez razmazivanja ili brisanja, čak i nakon izlaganja vodi, odnosno moru. Međutim, postoji i nekoliko činjenica koje treba uzeti u obzir prilikom korištenja vodootporne šminke. Prvo, vodootporna šminka obično ima drugačiju formulu od uobičajene šminke, što znači da može biti teža za uklanjanje. To može dovesti do poteškoća pri čišćenju kože i potencijalno uzrokovati iritacije. Drugo, redovito korištenje vodootporne šminke može negativno utjecati na zdravlje kože. Neki sastojci u šminki mogu začepiti pore i dovesti do stvaranja akni ili drugih problema s kožom. Konačno, vodootporna šminka često može biti skuplja od uobičajene šminke. To može biti faktor koji utječe na odluku hoće li netko koristiti vodootpornu šminku ili ne. Ukratko, vodootporna šminka može biti trendy iz razloga praktičnosti i trajnosti ali važno je imati na umu njene potencijalne nedostatke i utjecaj na zdravlje kože prije donošenja odluke o korištenju.

VIZAŽIST MARKO KRISTE SAVJETUJE: Ljeti oprezno sa šminkom! Što je in, a što out?

 

Jarke boje i šljokice – da! Umjetne trepavice – ne!
-Za ljetne večeri dozvoljeno je nositi malo jaču šminku, posebno za vikend izlaske i posebne prigode. Ljetni večernji izlasci često pružaju priliku da se eksperimentira s bojama i teksturama šminke te možete odabrati jarke boje i intenzivnije završne efekte. Za posebne prigode možete se poigrati s šljokicama i kamenčićima za lice. Cirkoni u kosi i na licu su ponovo u trendu. U svakom slučaju šminka treba biti pažljivo i kvalitetno nanesena kako bi izgledala elegantno i dobro se integrirala u večernju atmosferu. Općenito ove godine, manje je više! Najveći make up trendovi: razmrljana olovka, blush draping, wet look makeup, aplikacije za lice, brownie usne, tinte za lice i tonirani SPF-ovi, olovka za usne + tonirani balzami i ulja za usne, začešljane obrve, kremasta rumenila, puderi u prahu, Mermaidcore trend, Barbiecore trend, tuš ili olovke za oči u veselim nijansama, sjajne i obrubljene usne, ‘Cloud skin’ – nabraja Marko ističući kako su umjetne trepavice apsolutno out.
-Sve više žena traži ‘lash-lift’, koji daje prirodan izgled te nema ljepila, kao kod umjetnih trepavica, što je smetalo mnogim ženama. Ovaj tretman dobar je i za osjetljive oči – naglašava naš vizažist.

Foto: Privatna arhiva Marka Kriste

 

Pročitajte još

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo

NAKON FINALA Španja o Barberiću: ‘Kapa do poda, bio je gušt dijeliti podij s tobom’

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist