Aktualno

Više od 40 milijuna kuna za vodoopskrbu Dola i odvodnju Suđurđa

Više od 40 milijuna kuna za vodoopskrbu Dola i odvodnju Suđurđa

Vodovod Dubrovnik potpisao je ugovor o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Suđurađ na Šipanu te za treću fazu vodoopskrbe naselja Doli u Dubrovačkom primorju, vrijedan 41 i pol milijuna kuna, istaknuli su u priopćenju iz Vodovoda.

Ova investicija financirat će se u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 80% bespovratnim sredstvima EU, dok će preostalih 20 posto biti pokriveno nacionalnim sredstvima, polovica putem Hrvatskih voda, a druga polovica vlastitim sredstvima Vodovoda. Današnjim svečanim potpisivanjem ugovora između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i Vodovoda Dubrovnik koje su predstavljali ministar Davor Filipović, generalni direktor Zoran Đuroković te predsjednik Uprave Lukša Matušić u Zagrebu ispunjeni su svi preduvjeti za početak provedbe ovih projekata.

Više od 40 milijuna kuna za vodoopskrbu Dola i odvodnju Suđurđa

-Najvažniji preduvjet za raspisivanje natječaja za ove dvije investicije bilo je osiguranje potrebnih financijskih sredstava. Danas smo taj mali, ali iznimno bitan proceduralni korak napravili i sad krećemo u postupak javne nabave za radove i njihov nadzor – rekao je prigodom potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, koji je iskoristio priliku zahvaliti se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatskim vodama na prihvaćanju prijedloga Vodovoda, Grada Dubrovnika i Općine Dubrovačko primorje za financiranjem ovih, tamošnjim stanovnicima iznimno bitnih projekata.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja Suđurđa sastoji se od izgradnje 813 metara novih gravitacijskih kolektora, kanalizacijske crpne stanice, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 1. stupnja i kapaciteta 700ES te podmorskog ispusta dužine 2,25 kilometara.

Ukupna vrijednost ove investicije je 13,9 milijuna kuna, od čega će 11,1 milijuna biti financirano iz EU sredstava dok će preostalih 2,8 milijuna kuna biti pokriveno nacionalnim sredstvima.

Izgradnja vodoopskrbe naselja Doli temelji se na dobavi vode iz dvije tamošnje bušotine za koje se pokazalo da mogu zadovoljiti sve potrebe za vodom čak i u budućem periodu kada se razvije turizam i gospodarstvo prema općinskim planovima. Planirano je izgraditi dva zdenaca, desalinizator, vodospremu “Doli” s crpnom stanicom te vodospremu “Konjuh” sa svim pripadnim cjevovodima ukupne duljine 14,2 kilometara koji bi osiguravali vodoopskrbu i protupožarnu zaštitu. Ova investicija vrijedna je nešto više od 25,5 milijuna kuna, od čega su EU sredstva 20,4 milijuna kuna, dok će nacionalna komponenta iznositi 5,1 milijuna kuna.

-Ne treba naglašavati koliko će sustav odvodnje značiti stanovnicima Suđurđa i u svakodnevnom životu, ali i za daljnji razvoj turizma na Šipanu, a kroz izgradnju sustava vodoopskrbe stanovnicima Dola napokon će pitka voda poteći iz njihovih špina – izjavio je Matušić te naglasio da će stručne službe Vodovoda sada učiniti sve moguće kako bi cijeli proces priveli što je moguće brže kraju i započeli radove na ovim, dugo očekivanim projektima.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist