Kultura

Violončelistica Kajana Pačko i pijanist Danijel Detoni stvorili su idilično ozračje u Dvoru

DLJI Packo i Detoni

Hrvatski umjetnici, violončelistica Kajana Pačko i pijanist Danijel Detoni u srijedu navečer su u Kneževu dvoru stvorili idilično ozračje skladnim muziciranjem koje je publika nagradila obilnim pljeskom.

Vrsni komorni glazbenici program su otvorili efektnom skladbom pisanom modernim zvukovnim jezikom u potrazi za nekim novim vidovima instrumentalnog virtuoziteta, Assonance 1, za violončelo i klavir Dubravka Detonija, priznatog i iznimno plodnog hrvatskog skladatelja, pijanista, pisca te dugogodišnjeg suradnika Dubrovačkih ljetnih igara koji je i prisustvovao koncertu. Trombonist Kiril Ribarski i pijanistica Milica Šperović-Ribarski ovu su skladbu, zapravo dio istoimenog triptiha u kojemu se ispituju mogućnosti pretapanja tona i šuma, prvi izveli na Igrama, još davne 1970. godine, a svom je autoru priskrbila brojne laureate, među kojima je i ‘Grand Prix’ Šestoga pariškog biennala 1969. godine. Prizvuci i odjeci kontrastnih pasaža ovog djela pokazali su kako Pačko i Detoni, osim tehnički vrlo visoke razine muziciranja, posjeduju nepogrešiv osjećaj za ljepotu tona. Tako su svojim instrumentima prenijeli opojnost i klasičnih zvukova, savršeno oblikujući adagio i rondo Beethovenove Prve sonate za klavir i violončelo u F-duru, djela kojima je ostavio važan trag u literaturi za violončelo. Odgovorivši na zahtjeve virtuoznosti ovog djela, na istoj su visokoj interpretativnoj razini, ali i s posebnim nadahnućem i lirizmom izveli Brahmsovih istovremeno bogatih, no rafiniranih Šest pjesama u obradi violončelista Norberta Saltera i Davida Geringasa. Na sinoćnjem repertoaru našla se njezina ljupka Sonata u e-molu za violončelo i klavir skladateljice Dore Pejačević, romantičko djelo koje temeljito rabi pjevne osobine violončela. Kroz svaki stavak izvrsno odabranog programa slutio se osjećaj zajedništva i sklada dvoje glazbenika. Dok Pačko egzaktno i efektno vlada gudalom, Detoni je uvjerljiva i pouzdana pratnja, zapravo partner u dijalogu i kreiranju raskošne harmonije. Zadovoljna publika obilnim je pljeskom i usklicima izmamila bis, Omaggio a Bellini Pavla Dešpalja, brata nedavno preminulog glazbenika, violončelista, pedagoga i nekadašnjeg glazbenog ravnatelja Dubrovačkih ljetnih igara, Valtera Dešpalja kojemu su glazbenici posvetili sinoćnji koncert.

Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre tradicionalno će se zatvoriti velikim opera gala koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije uz Zbor HRT-a i soliste, sopranisticu Dariju Auguštan, kontratenora Franka Klisovića, tenora Roka Radovana te baritona Leona Košavića, a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija sutra, 25. kolovoza u 22 sata ispred Katedrale.

Press DLJI

 

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist