Kultura

Veliki koncert za kraj 74. festivalske sezone!

page dlji

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz pratnju Zbora HRT-a i soliste, sopranisticu Dariju Auguštan, kontratenora Franka Klisovića, tenora Roka Radovana te baritona Leona Košavića, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija tradicionalno će zatvoriti 74. Dubrovačke ljetne igre u petak, 25. kolovoza u 22 sata velikim koncertom ispred Katedrale. Koncert je u izravnom televizijskom prijenosu na Prvom programu HRT-a i Trećem programu Hrvatskoga radija.

Na programu su, navode organizatori, Rimske pinije, simfonijska pjesma koju je 1924. napisao Ottorino Respighi, potom Psalam 23 iz Chichesterskih psalama Leonarda Bernsteina, Gira la cote!… Perchè tarda la luna? iz opere Turandot Giacoma Puccinija čija djela odlikuje iznimna dramatičnost, prijemčiva sentimentalnost i posvećenost detaljnoj karakterizaciji likova te dar za melodičnost. Uslijedit će Ninfe! Elfi! Silfi!… Sul fil d’un soffio etesio iz Verdijeve opere Falstaff, pa Il cavallo scalpita iz opere Cavalleria rusticana te Viva il vino spumeggiante iz opere Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija. Pred sam kraj koncerta program donosi Polovjetske plesove iz opere Knez Igor jednog od vodećih ruskih znanstvenika svojega vremena Aleksandra Borodina, dok će posljednja skladba završne večeri 74. festivalske sezone biti Kanconijer za glasove i instrumente Igora Kuljerića koji je u ovoj skladbi uglazbio tekstove dubrovačkih renesansnih i baroknih pjesnika Hanibala Lucića i Ivana Bunića Lučića, kao i autora iz Ranjinina zbornika.

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije jedan je od najstarijih europskih radijskih orkestara: izrastao je iz orkestra osnovanog 1929. godine pri tadašnjem Radio-Zagrebu, samo šest godina nakon osnutka prvog europskog radijskog orkestra. Današnji naziv nosi od 1991. godine. Od rujna 2022. šef-dirigent SO HRT-a je Pascal Rophé. Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Izvodeći širok repertoar iskazuje izuzetnu svestranost koja mu je donijela gostovanja širom Europe te suradnje s nizom istaknutih dirigenata 20. i 21. stoljeća.

Maestro Tomislav Fačini, uz dirigiranje se bavi aranžiranjem i skladanjem te je redoviti profesor na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke Muzičke akademije u Zagrebu, a od 2017. godine na dužnosti je pomoćnika intendantice za glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara. Surađivao je s gotovo svim domaćim i mnogim inozemnim ansamblima, a uz česte nastupe na Igrama, ravnao je i otvaranjem festivala 2003., 2013. i 2023. godine. Uz Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, na Završnom koncertu nastupit će i iznimni solisti.

Darija Auguštan jedna je od najtraženijih mladih glazbenica. Kako pišu kritika i stručna javnost, njezin lirski sopran karakterizira lijepa boja, tehnička izvrsnost, sonornost te je iznimno ugodan za slušatelja. Unatoč mladosti, iza nje je već pozamašan niz glavnih uloga u operama i operetama. Jednako je uspješna kao operna i kao koncertna umjetnica.

Kontratenor Franko Klisović počeo se baviti pjevanjem krajem 2015. te nakon samo tri mjeseca dobiva ulogu Ottonea u Händelovoj operi Agrippina, s kojom je u travnju debitirao u HNK Zagreb. Nedugo nakon, uz studij dirigiranja, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu upisuje i studij pjevanja.

Tenor Roko Radovan glazbeno obrazovanje započinje na rodnoj Korčuli te ga nastavlja u Dubrovniku, završivši srednju glazbenu školu kao trubač. Voditelj je višestruko nagrađivanih klapa, a bavi se i kompozicijom. Trenutno je student u klasi prof. Martine Gojčete Silić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Bariton Leon Košavić debitirao je 2012. u zagrebačkom HNK kao Papageno u Mozartovoj Čarobnoj fruli i tada počinje osvajati pozornice u Hrvatskoj, a uskoro i pozornice velikih opernih kuća u Europi. Dobitnik je brojnih nagrada, a od 2020. član je ansambla osječkoga HNK i prvak Opere.

 

Pročitajte još

Otvorena izložba dubrovačkih umjetnika “Slatki i grki Vojnovićev fundus”

Dulist

MILJENICI PUBLIKE VEČERAS U DVORU Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist