Politika

S TURIZMA NA ŽIVOTINJSKO CARSTVO Pezo: Ako sam ja terijer, Barač je pekinezer!

S TURIZMA NA ŽIVOTINJSKO CARSTVO Pezo: Ako sam ja terijer, Barač je pekinezer!

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić gradskim vijećnicima predstavlja rad tijekom ove 2020. godine. Istaknula je kako nije dvojila hoće li doći na Gradsko vijeće ili ne, iako to zapravo nije obvezna. Njen dolazak potaknuli su pojedini gradski vijećnici na zadnjoj sjednici kada su uputili niz kritika na račun TZ-a.

-Uvjerili smo se svi koliko smo ovisni o međunarodnom zračnom prijevozu te su svi naši napori, posebno nakon lockdowna bili usmjereni na ponovno uspostavljanje zračnog prometa. Dubrovnik je i ove godine bio povezan sa zavidnim brojem destinacija, njih 55, a lani je ta brojka bila 105 tako da je ovo dobar rezultat – rekla je između ostaloga. Potom je govorila o kampanjama koje su se provodile i koje će se tek provoditi. Tu je i kampanja usmjerena na domaće tržište.

-Radili smo je ne samo da bismo privukli veći broj domaćih gostiju već da bismo popeglali imidž Dubrovnika, koji često zna u medijima biti u negativnom kontekstu. Ostvarili smo 16 posto više u dolascima i 7 posto više u noćenjima s domaćeg tržišta – rekla je.

Dio prezentacije odnosio se i na vidljivost Dubrovnika u stranim medijima, koja je, rekla je, bila iznimna.

-Kroz naše izjave uvijek smo isticali činjenicu da je epidemiološka situacija u Dubrovniku povoljna, kao što je tada i bila – istaknula je dalje Hrnić.

-Već smo debelo u pripremi 2021. No, moramo čekati usvajanje plana i programa za 2021. – naglasila je te dodala kako će se u prosincu u našem gradu održati Asta Destination Expo, za dodatnu promociju na američkom tržištu.

Posebno je istaknula kako Dubrovnik može opstati samo s kvalitetnom ponudom te da se tom mišlju moramo voditi i u budućnosti.

Potom se video linkom na sjednicu uključio gradonačelnik Mato Franković.

-Svi oni koji rade u turizmu znaju da se nikad ne možeš osloniti na jedan segment. Cijeli niz godina razvijamo različite segmente, a nikad se u nijednoj teoriji nije dogodilo da su se sva tržišta odjednom zatvorila. Dvije najpogođenije zemlje bile su UK i SAD plus Francuska te su sva naša tržišta pogođena – rekao je gradonačelnik.

-Tijekom cijelog vremena komunicirali smo kako imamo mali broj zaraženih. Znam da nijedan grad u RH nije imao marketing u stranim medijima kao što je imao Dubrovnik. Brojne su pozitivne poruke slane na američko tržište te su urodile plodom. Nama je američko tržište i dalje tržište broj 2. Jučer smo imali 3150 noćenja pri čemu je drugo tržište američko, a treće je UK unatoč činjenici da moraju u karantenu – rekao je dalje Franković dodavši kako bismo u rujnu imali preko 45 posto popunjenosti da nas Britanija nije stavila na crvenu listu.

-Kad smo došli na crvenu listu, davao sam intervjue za sve vodeće britanske medije. I svugdje sam isticao da je u Dubrovniku niski broj zaraženih i to je bio maksimum kojega smo mogli napraviti. To je izazvalo veliku medijsku pažnju i promociju Dubrovnika. Trebamo se okrenuti 2021., ali ni u ovoj nije sve izgubljeno. Uvjeren sam da u listopadu možemo i dalje imati Britance za goste i da će nas skinuti s crvene liste – rekao je dalje te najavio dva filmska snimanja koja nas očekuju.

-Započeli smo razgovore oko reaktivacije leta iz Philadelphije za sljedeću sezonu, ali nitko ne može predvidjeti dokad će koronavirus predstavljati problem vezano za putovanja. Izvukli smo maksimum iz ove sezone. Mi jesmo isključivo avio tržište i to nam je u većini slučajeva prednost, ali sad nam se to pretvorilo u kratkoročnu manu – rekao je dalje, te dodao kako smo se orijentirali i na digitalne nomade.

-Mogućnosti su nam velike, samo se ne smijemo prepustiti da u 2021. grabimo sve što se može. Uspjeh nije jedino brojka noćenja nego kvaliteta pružene usluge – naglasio je Franković prije rasprave gradskih vijećnika.

Vijećnik Jadran Barač (SDP) rekao je kako po gradonačelnikovom izlaganju ispada da nas je netko stavio na crvenu listu bez razloga.

-Gradonačelnik nam je u samoizolaciji već desetak dana i time smo rasturili ovu sezonu zbog katastrofalne epidemiološke situacije. Naravno za epidemiju nije kriv gradonačelnik, ali Stožer jest. Sad smo u debelom problemu sa sljedećom godinom jer završavamo u zemljama koje su nas stavile na crvenu listu s gorkim okusom da smo žarište virusa – rekao je Barač. Naglasio je kako Anu Hrnić ne treba prozivati.

-Može li se dobiti koliko su kampanje koštale i koliko smo dobili povratnih angažmana iz agencija, koliko je to povuklo pravih rezultata i to bi bilo dobro priložiti prezentaciji – rekao je dalje Jadran Barač te dodao kako misli da treba biti neovisna i kritična.

-Treba reći koliko se mogla poboljšati epidemiološka situacija. Trebalo je proširiti komunikaciju i međusobne nadležnosti da se organiziraju jeftiniji, brži testovi za sve turiste, jer korona je uvjetovala rezultate ove sezone – rekao je dalje.

Gradonačelnik je podsjetio na sve što je radio u trenutku kad se širi veliki broj zaraženih u Splitu i Zagrebu.

-Pisao sam Stožeru da se uvedu statističke regije, odnosno da se uvedu županije umjesto tri regije, što je uvaženo. Od ožujka do kraja kolovoza imali smo izvrsne rezultate po pitanu borbe protiv koronavirusa i imali smo niski broj zaraženih. Činjenica je da nas je Njemačka cijelo vrijeme držala u zelenoj zoni sve dok u posljednjih dana nije porastao broj zaraženih. U ovom trenutku nitko u svijetu ne može reći je li u problemu za iduću godinu – odgovorio je Baraču gradonačelnik.

-Za 2021. godinu moramo raditi na reklamiranju prema našim tržištima te očekivati da će cjepivo doći najkasnije do siječnja 2021. – rekao je Franković.

-Trijumfalno ste u nekoliko navrata najavljivali 14 milijuna kuna za kampanje, a kasnije se pokazalo da je to neistina. Takvo ponašanje je neprimjereno – replicirao mu je dalje Barač.

Gradonačelnik mu je rekao kako se nada da je provjerio kako se Grčka nosi s turističkom sezonom, koja je zabilježila 7 posto u odnosu na prošlu godinu, što je katastrofa.

-Vijećnik umjesto da mi čestita što sam donio odluku s novom ministricom da nije potrebno ići u kampanju od 14 milijuna kuna u trenutku kad smo reaktivirali linije te da ih prebacimo u iduću godinu. Recite mi koji je grad u RH bio vidljiviji od Dubrovnika na međunarodnoj razini – rekao mu je Franković te dodao kako smo postigli sjajne marketinške dosege.

-U gradu se dosad zarazio jedan jedini gost i to iz Engleske. Zbog toga smo siguran grad i to odgovorno tvrdim – poručio je gradonačelnik te dodao kako holivudske zvijezde sigurno ne bi došle ovdje snimati da je situacija drukčija.

Blaž Pezo (HDZ) rekao je kako je Barač već odavno u crvenome gdje će i ostati.

-Kontradiktorni ste, prozivate Stožer, a svjesni smo da nije bilo Stožera, ne bismo imali nikakvu sezonu. Ne možete za cijelu ovu situaciju u svijetu optužiti Grad Dubrovnik – rekao je Pezo.

Vijećnica Katarina Doršner (HDZ) rekla je kako se katastrofa u Dubrovniku nije dogodila te da su naše mjere bile korisne.

-Pohvale ne znače da nismo oprezni – rekla je dalje te poručila kako situacija jest ozbiljna, ali nikako katastrofična.

Barač je rekao kako su stožeri sami sebe poništili kad su postali instrumenti politike.

Gradonačelnik je predložio da Nacionalnom stožeru predlože novog člana, stručnjaka Jadrana Barača jer on je ‘vrstan, razumije se i dobro zna što kako i kada napraviti, ali s odmakom kad to prođe’.

-Svi gosti su i dalje poželjni i siguran smo grad – rekao je gradonačelnik.

-Mislite da će vam to što je loše u našem grad pomoći da ja ne budem više gradonačelnik, a da vi to postanete. Grad je danas siguran grad i bit će i u budućnosti – poručio je Franković te ga zamolio da promisli o tome što i na koji način izjavljuje.

-Upravo ste mogli vidjeti kako izgleda general poslije bitke – rekao je Marko Potrebica (HDZ).

-Nemojte pet mjeseci staviti pod noge, jer niste prošli na izborima – rekao je Potrebica vijećniku Baraču, uz poruku da ne širi lošu sliku o gradu.

-Svi zavisimo i živimo od turizma te je važno da budemo odgovorni. Nemojmo naknadno biti pametni – dodao je.

Za raspravu se opet javio Pezo.

-Kako se sve češće hvatate nacionalnih tema vidim da za vas izbori još nisu završili. Ova govornica je za vas premala te su ovi problemi za vas mačji kašalj – rekao je Pezo Baraču.

-U maniri stava našeg gradonačelnika, mi ovdje trebamo samo govoriti u superlativima, nema koronakrize, puni smo para i idemo slaviti. Napravimo korona party na Stradunu – replicirao je Barač, na što mu je Pezo rekao kako sve to pokazuje koliko je neozbiljan.

-Vi slobodno izigravajte cirkusanta za ovom govornicom – rekao je Pezo.

Vijećnik Dustre Željko Raguž čestitao je Ani Hrnić na dolasku.

-Gdje se vidimo za pet ili deset godina bez četiri magične riječi: sunce, more, zidine i Game of Thrones. Nešto što je prije bilo dobro, danas je staro. Ako o nečemu mogu govoriti, to je marketing. Prva lekcija koja je bila jest da riječ ‘ne’ ne koristite u promotivne svrhe i pali smo odmah na prvoj stepenici i sloganu ‘Dubrovnik ne ide nigdje’ – rekao je Raguž.

-Magic Johnson u Šibeniku traži dres Dražena Petrovića i nije ga mogao naći, a u Dubrovniku sigurno ne možete naći dres Luke Modrića – rekao je dalje te ponovno potaknuo pitanje primanja poznatih osoba koje dolaze u naš grad.

-Ronaldo nije dobio potrebnu pažnju i jedina smo destinacija za koju nije naveo gdje se nalazi – rekao je dalje Raguž.

-TZ ima novac za trošenje, a ako to sami ne znamo, uzmite marketinšku agenciju da budemo najbolji – rekao je dalje te predložio virtualnu šetnju po muzejima za 2021.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako različiti pogledi na turizam mogu zajednički donijeti plus Dubrovniku.

-Velike zvijezde često borave u Dubrovniku i najviše žele privatnost. Ronaldo je imao zahtjeva prema Gradskoj upravi te smo ih ispoštovali, ali nije mi palo napamet da se sastanem s njim. Magic Johnson je ovdje proslavio rođendan te je dobio Statut Grada Dubrovnika na engleskom jeziku, a najvažnija je njegova poruka koju je poslao nakon boravka u Hrvatskoj – rekao je Franković.

-Treba nam turizam kvalitete – rekao je između ostalog Franković.

-Imamo što za reći i rijetko koji grad se može pohvaliti ovolikim brojem muzeja – osvrnuo se gradonačelnik na Raguževu kritiku muzeja, kojima je savjetovao virtualni obilazak.

-Naši konkurenti su avio destinacije poput Grčke i Turske, a ne naši gradovi i županije – rekao je gradonačelnik.

Maro Kristić (Most) rekao je uvodno kako ne spada u kategoriju ljudi koja se miri sa situacijom smatrajući kako se nije moglo bolje. Pohvalio je prezentaciju, ali rezultati su poprilično loši, rekao je, za ne reći katastrofalni.

-Operacija je gotova, ali pacijent je umro – rekao je Kristić o rezultatima te istaknuo kako se nada da će komunikacija u budućnosti biti bolja i češća te poručio kako se mora još snažnije ustrajati na kampanji za 2021. godinu.

-Turistička zajednica je, a to zna i direktorica, mogla redovitije izvještavati o svojim aktivnostima i da je to napravljeno sigurno bi se manje ljudi pitalo treba li nam TZ – rekao je Franković u odgovoru na raspravu Kristića.

-Nitko nikad preko noći nije dignuo avion i tek tako uveo liniju. Za to je potrebna i ekonomska profitabilnost i slotovi. Ta operacija nije tako jednostavna kao što pokušavate prikazati – rekao je dalje Kristiću, koji se dotaknuo kampanje od 14 milijuna kuna zbog koje su, rekao je, mnogi dovedeni u zabludu.

-U Turističkom vijeću sjede turistički stručnjaci, i želite mi reći da smo ih doveli u zabludu, a zajedno smo radili na reaktivaciji – rekao mu je dalje gradonačelnik.

-Nonsens je uspoređivati brojke s onima od prošle godine. Niti je operacija gotova, niti je pacijent umro – poručuje Franković dodavši kako bismo došli skoro na 50 posto do kraja godine, da je stanje ostalo onakvo kakvo je bilo prije novog razbuktavanja virusa.

-Imamo globalnu krizu i ništa nije kao što je bilo prije – rekao je Franković dodavši kako se u ovoj godini gradimo ispočetka. Naglasio je i kako je Zračnoj luci za 80 posto porastao broj dolazaka privatnih zrakoplova, a dotaknuo se i megajahti. Rekao je i kako je uspostavljen zračni most iz Amerike preko Poljske.

-Polučili smo određeni uspjeh u okviru onoga što smo mogli – rekao je Franković te dodao kako su ohrabrujuće brojke novozaraženih u RH, jer brojka pada. Ništa nije slučajno, rekao je dalje, naglasivši kako su zrakoplovi iz Velike Britanije nastavili letjeti i nakon što smo stavljeni na crvenu listu, što nije bio slučaj s primjerice Španjolskom.

-Stvari se slučajno ne događaju, a sve smo to napravili bez lipe iz proračuna  – dodao je gradonačelnik.

-Dubrovnik nije u minusu, a ja ću se potruditi da u minus ni ne uđemo – rekao je dalje, dodavši kako ćemo se vratiti na 400 milijuna kuna proračuna, koliki je bio i 2017., u trenutku preuzimanja vlasti.

-Baš bih volio čuti kako bi nas vi povezali s više od 50 međunarodnih destinacija, predložite nam – rekao je Franković Kristiću.

Iz svog doma sjednicu prati i vijećnik Miho Obradović (HNS).

-Netko tko je ozbiljan u turizmu ne može objaviti da će sljedeća sezona biti 70 posto od 2019. Možemo reći da se nadamo, ali se to i tvrditi – rekao je Obradović. Na to je gradonačelnik rekao kako je u trenutku kad se reaktiviralo tržište i kad nismo imali nijednog zaraženog, davao predviđanja za ovu sezonu kao i to da za 2021. godinu ne možemo očekivati da ćemo ostvariti više od 70 posto. Slično je bilo i predviđanje TUI-a.

-Danas da me pitate što će biti 2021., uvjeren sam da ćemo u trenutku kad se pusti cjepivo na tržište ostvariti između 60 i 70 posto. Kad se otkrije cjepivo i brojne kruz kompanije će krenuti s normalnim operacijama – iznio je gradonačelnik svoje viđenje.

Repliku na Mara Kristića ima i Blaž Pezo.

-Očekivao sam od njega puno više konkretnih prijedloga kao bivšeg pročelnika za turizam, nije pohvalio niti jednu kampanju ili što bi on bolje napravio – rekao je Pezo, na što mu je Kristić odgovorio kako je malo vijećnika koji su konstruktivni poput njega.

Ivana Šepak (Dustra) rekla je kako će iduća godina biti izazovna te da se svi moraju okrenuti ka tome, zajednički. Dodala je i kako su nam velike zvijezde besplatna promocija.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako se puno radilo na snažnijoj promociji na hrvatskom tržištu.

-Proteklih godina uvijek smo imali dojam da su domaći gosti slabo zastupljeni, što je manjak dobre informiranosti jer su hrvatski gosti bili na visokom šestom mjestu svih ovih godina – rekla je Tepšić dodavši kako je cilj ostvaren jer smo imali oko 34 tisuće hrvatskih gostiju, posebno od 15. do 30. lipnja kad su bile i posebne promocije.

-Srušili smo mit o Dubrovniku kao jako skupom gradu – dodala je. Potrebno je biti spreman za 2021., rekla je dalje, dodavši kako nam je izuzetan trenutak za repozicioniranje te nastavak puta ka održivosti.

-Nešto konkretno iz SDP-a, molim vas, jedan konkretan prijedlog u sridu bi vam puno značio – replicirao je Blaž Pezo na izlaganje SDP-ove vijećnice Tatjane Šimac Bonačić.

Riki Rossetti (Dustra) rekao je kako su na ovoj točki skoro tri sata te dodao kako bi ovo trebala biti tematska sjednica.

-Tri sata smo na nultoj točki i ovo je neodgovorno – rekao je Rossetti, a Marko Potrebica je samo poručio da se može nastaviti i sutra pa i prekosutra.

Barač je Pezu dao lekciju iz javne uprave.

-Ako vam nedostaje kadrova, dajte svi ostavke raspišite izbore i mi ćemo preuzeti odgovornost – rekao je Barač Pezu, te poručio kako se samo plasiraju bajke.

-Pustio sam vas bez upadice, ciljano iako ste u startu krenuli osobno prema vijećniku. Molim vas da se sad kad kolega Pezo izađe ne pozivate na Poslovnik – rekao mu je Potrebica.

-Pola uprave je u izolaciji? Zašto obmanjuješ javnost, to je laž. Zašto želite stvoriti ludu situaciju, rekao sam vam da ste jedino vi u crvenome i tamo ćete i ostati – rekao je Pezo zamolivši ga da mu se više ne obraća.

Gradonačelnik je potom uzeo riječ i dodao kako je nečuvena izjava vijećnika Barača.

-Činjenica da u javnom prostoru predsjednik najveće oporbene stranke reče da se Grad raspada, pa to je strašno. Gospodine Barač sramite se svojih riječi. Grad je financijski stabilan, sve tvrtke će danas podnijeti izvješće, a mnoge su u tri puta boljem stanju nego onda kad smo ih naslijedili – rekao je Franković.

-Mi imamo odgovornost za svoja djela, iza nas stoje rezultati te smo pokazali kako se treba ponašati kroz ovu korona krizu. Nemojte ponavljati mantre drugih i one na koje vas drugi navode. Pokušajte barem jednom biti Jadran Barač – rekao je gradonačelnik. Potrebica ga je opomenuo zbog riječi ‘sramite se’.

-Ako sam ja terijer, vjerojatno je kolega Barač pekinezer – rekao je Pezo nadopunivši gradonačelnika, koji je podsjetio kako je Barač u koronakrizi napustio sjednicu gradskog vijeća od straha da se ne zarazi. Pezo je samo podsjetio da nije on bio jedini koji je tada podvio repicu i pobjegao.

-Sjednicu je samoinicijativno prekinuo gradonačelnik i podvukao dnevni red, a mi smo rekli da ćemo poslušati izvješće gradonačelnika. On je tada imao provalu emocija i nije u redu provlačiti tezu da smo se bojali epidemije jer dolazimo na sjednice. On je prekinuo sjednicu i ne može se reći da smo mi podvili repicu – rekao je Kristić.

Gradonačelnik je rekao kako se tada očekivala odgovornost i zajedništvo, kojeg nije bilo. Kristić je istaknuo kako im se gradonačelnik tada obratio neprimjerenim riječima, koje su jako pogodile njegovog oca, a to je izjava kako da dođe do rata, s njim ne bi želio dijeliti ni hodnik, a kamoli što drugo. Pri toj tvrdnji Franković, rekao je, stoji i danas.

Skrenulo se s teme, Potrebica je priznao kako je propustio reagirati te sve skupa ne ide u dobrom smjeru.

-Ova tema je sad puno važnija od onoga kako se mi sad osjećamo – rekao je Nikša Selmani.

Potrebica je potom apelirao da se ovakva rasprava završi te da se nastavi s temom točke dnevnog reda.

Ivan Maslać (HDZ) konačno se vratio na temu Turističke zajednice.

-Nije realno očekivati do 2025. normalizaciju putovanja interkontinentalnih putnika – rekao je Maslać dodavši kako se s TZ-om izuzetno surađivalo.

-Što nam donose jesen i zima u avioindustriji nitko ne zna. Samo pokretanje nije realno očekivati ni tijekom 2021., a unutar Europe se povratak na brojke iz 2019. očekuje se tek 2024. – rekao je dalje.

-Zračna luka Dubrovnik je gotovo završila poticajnu politiku za 2021. te se fokusira na način kao da se sva tržišta nanovo otvaraju – dodao je Maslać.

Marko Potrebica zahvalio se Ani Hrnić što je prezentirala svoj rad.

-Prokletstvo vašeg posla je vrlo jednostavno, mislim da ovdje ima 40 tisuća nas koji misle da mogu biti direktori TZ-a – rekao je uvodno Potrebica, dodavši kako svi živimo od turizma.

-Mi u politici upadnemo u zamku da sve znamo i sve komentiramo te u jednom trenutku postanemo i površni. Ne mislim da vam je velika greška što niste u lokalnim novinama gradili svoju sliku i priliku već ste Turističku zajednicu stavili ispred osobnog interesa. Napravite javni poziv da se jave svi ljudi koji imaju neke kontakte, a koji su to komentirali po društvenim mrežama. Oni će i dalje komentirati na Facebooku, a imat ćete argument da ste ih uključili – rekao je Potrebica.

Miho Obradović ispričao se Ani Hrnić koja već četiri sata sluša o svemu osim o temi točke dnevnog reda.

-Trebali smo dobiti dokumentaciju koja će nam dati neke podatke. Podržat ću to što se neće glasati o izvješću, jer ono nema smisla, a ne bi trebalo glasati ni o izvješćima o poslovanju ustanova i tvrtki. U početku je vidljivost TZ-a i direktorice bila slaba. Ona je po meni trebala biti svaki dan u medijima, a ona je bježala od medija i nije u početku dobro radila svoj posao. Sad je malo pohvatala konce, vidi se napredak, ali po meni to još nije dobro – rekao je Obradović. Pitao je Hrnić treba li se Dubrovnik predstavljati s crtićem.

-Nije sramota ne znati, ali onda se uzme agencija – rekao je.

Mato Franković osvrnuo se na OneLife Rally na Stradunu, kojega je Obradović kritizirao. Franković je rekao da se to u nekim drugim okolnostima ne bi dozvolilo.

-Nije tu po meni ništa sporno – rekao je te se spomenuo bivšeg gradonačelnika koji se električnim autom vozikao po Stradunu.

-Ne bih se složila da sam bježala, to je nategnuta teza, ali nisam bila sklona velikom pojavljivanju u lokalnim medijima, to nisam smatrala prioritet. Shvaćam da je ovo javna funkcija te sam tu dobronamjernu kritiku shvatila kao takvu – rekla je Ana Hrnić.

Obradović je rekao kako je on bio najglasniji po pitanju automobila na Stradunu.

-Ne bih želio biti licemjeran, ali i kad se vijećnik Obradović ženio isto je ušao s automobilima u grad – odgovorio mu je gradonačelnik. Dodao je kako se za rally procijenilo da ćemo imati više pluseva nego minusa.

Obradović ga je pitao je li bio u tom trenutku na Stradunu radi te buke i turiranja, djeca su vrištala, rekao je, a gosti su pošli iz ugostiteljskog objekta.

-Ljude straše različite stvari. Imamo različita mjerila i različita viđenja – rekao je Franković.

-Pojam oporavka može značiti vraćanje na staro, ali i razvoj nečega novoga – rekao je Selmani.

-Trebalo bi vidjeti analizu u kontekstu epidemijske situacije. Tko su turisti koji su se mobilizirali? – rekao je dalje te dodao kako i za avio prijevoz vidjeti gdje su nam slabe točke. Možemo li razvijati drukčiju turističku ponudu. Druga faza je repozicioniranje.

-U nekim segmentima je Dubrovnik postao odveć sličan nekim drugim gradovima. Ako već ulažemo novac u promociju, neka to bude prema ciljanim skupinama, treba trošiti vrlo precizno. Treba razmišljati i koliko se brzo Dubrovnik može prilagoditi novom modelu – rekao je Selmani. Na to mu je Jelka Tepšić rekla kako smo dokazali da se možemo prilagoditi.

Vijećnica DDS-a Terezina Orlić rekla je kako je direktorica TZ-a imala peh, ali da se dosta dobro snalazi na ovoj dužnosti.

-Vijećnik Maslać rekao je ono što bi trebali svi nekako znati i u tom pravcu djelovati. Čeka nas jedna vrlo teška sezona, ne samo 2021. što vidimo jasno iz konzervativnih metoda zračnih kompanija. Dubrovnik će i poslije Pelješkog mosta biti zračna destinacija – rekla je Orlić.

-Dogodilo se nešto što neće proći preko noći i to je prilika da budemo drukčiji, da završimo s masovnošću. To će ostati iza nas. Privatnici se vrlo brzo prilagođavaju i već ovu sezonu su reagirali – rekla je Terezina Orlić.

Blaž Pezo, inače ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, pohvalio se da smo prepoznati kao luka koja je u korona vremenu bila najviše aktivna.

-Kruzeri nisu mogli doći, ali smo napravili sve da bi sve male kruzere i male brodare privukli i bili im podrška u ovim teškim vremenima. To se odnosi i na repatrijaciju pomorca. Prvi smo se otvorili za mega jahte. Dok je Grčka bila zatvorena, mi smo se na vrijeme otvorili i privukli tu elitnu ekipu gostiju. Imali smo i brod Marella, a imamo takvih upita i dalje. To je prihod koji nam dobro dođe jer je luka prazna. I dalje imamo upita mega jahti, a imali smo preko 200 ticanja – rekao je Pezo.

-U dogovoru s Gradom Dubrovnikom i TZ-om za 2021. i dalje inzistiramo na postavkama projekta Respect  The City. Najave su nam dobre, imamo upite, potražnja je tu i nadamo se da ćemo taj dio dobro odraditi – rekao je.

Repliku je imao Jadran Barač.

-Koliki su ukupni prihodi od veza kruzera Marella i koliko je to značilo? Ljudi negoduju, da brod buči, zagađuje – pitao ga je Barač. Postoji javno objavljena tarifa, rekao je Pezo, a postoji podatak i koliko je broj dug pa se može izračunati. Popusta nije bilo.

-Meni je drago što je brod bio tu, znam da to nije drago nekim sugrađanima s Kantafiga. Izašao sam im koliko god mogu u susret – rekao je Pezo.

-Kruzeri sigurno nisu zagađivači podmorja niti uzročnici neugodnih mirisa – rekao je dalje Pezo.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist