Politika

BARAČ I KRISTIĆ ‘Ne možemo vjerovati da je spasonosna mjera zaštite prostora samo bokun A4 papira’

BARAČ I KRISTIĆ 'Ne možemo vjerovati da je spasonosna mjera zaštite prostora samo bokun A4 papira'

Predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač i vijećnik MOST-a Maro Kristić ovog su ponedjeljka uoči sjednice Gradskog vijeća u ime oporbe održali konferenciju za medije na kojoj su dalo svoj osvrt na odluku o izmjenama i dopunama GUP-a i PPU-a o kojoj će se raspravljati na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

-Želimo demistificirati problematiku vezano za GUP i prostorno planiranje te ukazati na agresivnu manipulaciju ove gradske vlasti koja se provodi oko ove teme. Mi već više od tri godine upozoravamo i suočavamo javnost s brojnim nepravilnostima u prostoru i vidjeli smo kolaps javne prometnice koja je bila zatvorena više od 6 mjeseci, a nitko za to nije odgovarao. Svjedočili smo i aktivnostima kada je ova gradska uprava sudjelovala u netransparentnim i nezakonitim radnjama poznatijim pod ‘Aferom okrajak’. Nakon te ti godine mi kao spasonosnu, trijumfalnu mjeru koja je bila najavljivana kao zaštita prostora, dobili smo jedan bokun papira koji doslovno u četiri rečenice definira kako bi se trebao zaštititi naš prostor u Dubrovniku. Današnji prijedlog odluke nije predvidio zaštitu niti jednog prostora u Gradu i kao takav predstavlja smokvin list za spašavanje ove gradske uprave za njihov PR ugled – rekao je Jadran Barač.

Dodao je kako se u današnjoj odluci spominju pojmovi poput katnosti, udaljenosti građevine od javne prometnice kroz građevinske dozvole.

-Po meni je to sramota jer su ti pojmovi već davnih dana poznati i definirani, pitanje je samo kako se interpretiraju. Interpretaciju GUP-a u obliku građevinske dozvole opet kontrolira i provodi izabrana vlast kroz javnopravna tijela. Sva ta tijela u naravi vodi HDZ. Ali, glavni zadatak vlasti u provođenju politike planiranja prostora je tumačenje GUP-a. Ova gradska vlast je srušila rekorde po broju izdanih građevinskih dozvola. Samo 2018. su izdane 63 građevinske dozvole za čak 210 stambenih jedinica u novogradnji. 2017. je izdano 57 građevinskih dozvola za 177 stambenih jedinica. U zadnje četiri godine izdalo se 200 građevinskih dozvola za 600 stanova. Ova gradska vlast ima politiku puštati da poduzetnici u sprezi s vlašću što više izbetonirati ovaj grad. Danas predložene izmjene su tek kozmetičke naravi – ustvrdio je Brač te dodao kako oporba smatra da treba donijeti odluku o onemogućavanju gradnje na ostalim slobodnim zelenim površinama.

-Kako se zelena površina može pretvoriti u građevinsku preko noći, tako se i građevinska parcela može pretvoriti izglasavanjem Gradskog vijeća u zelenu površinu. Kao što je Grad prošle godine iz vedra neba uveo institut suglasnost konzervatora za bankomate tako se može i ovo napraviti – naglasio je Barač.

Na Barača se nadovezao i vijećnik Maro Kristić naglasivši da je nevjerojatno da je gradska vlast četiri godine najavljivala izmjene GUP-a i da je prijedlog odluke stao na jednu A4 stranicu.

-Tu smo dobili paušalne informacije poput pojašnjavanja pojedinih pojmova i odredbi GUP-a. Smatramo da smo uz prijedlog odluke trebali dobiti radnu verziju konkretnih izmjena i dopuna GUP-a jer želimo znati rješavaju li se ovim izmjenama problemi ovog Grada poput Solinske i Hvarske ulice – rekao je Kristić te se osvrnuo na gospodarsku situaciju u Gradu uzrokovanu pandemijom.

-Već dugo skrećemo pozornost na činjenicu kako živimo u drukčijim vremenima teške krize. Teme o kojima raspravljamo trebale bi biti okrenute budućnosti. Izvješća tvrtki o 2019. i prezentacija Turističke zajednice o aktivnostima u ovoj godini koju nitko nije dobio uoči sjednice sigurno nisu ono što građane zanima. Predat ćemo zahtjev za tematsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o potrebnim mjerama – zaključio je Kristić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist