Politika

Vijećnici gotovo bez rasprave prihvatili izvješća ravnatelja kulturnih ustanova

Gotovo bez rasprave usvajana su izvješća kulturnih ustanova za 2019. godinu. Mogle su se čuti pohvale na račun pojedinih ravnatelja i iz redova oporbe pa se tako u jednom trenutku Marko Potrebica (HDZ) našalio i rekao Marini Vučković Matić (HNS) kako osjeća da je koalicija u zraku.

Jadran Barač osvrnuo se na izvješće o radu Dubrovačkih knjižica u kojem je ravnateljica Jelena Bogdanović navela probleme s prostorima. Na to je Barač istaknuo kako bi unatoč krizi Gradska uprava trebala usmjeriti pažnju na osiguravanje adekvatnog prostora knjižnice kao temelj Sveučilišta.
Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović istaknula je kako je ova ustanova prošlu godinu završila na pozitivnoj nuli, što je i cilj te se pohvalila mnogim rekordima. Zahvaljujući velikom entuzijazmu i stručnosti zaposlenika uspjeli su organizirati i nekoliko projekata mimo 70. Igara, njih čak četrdesetak.
-Gledajući po uspješnosti prošle godine, nema sumnje da ste mogli odraditi i ovogodišnju uspješnu manifestaciju. Ostaje vidjeti što će donijeti neizvjesna 2021. i hoće li glavni financijeri moći ulagati u kulturu. Svaka čast, pokazali ste da se i s manjim sredstvima može napraviti dobar festival kao ove godine – rekla je Tatjana Šimac Bonačić (SDP).
Julijana Antić Brautović predstavila je zapravo izvješće o radu svoje prethodnice na čelu Dubrovačkih muzeja, budući da je dužnost ravnateljice preuzela tek početkom godine. Osvrnula se na rezultate 2020. Do 10. rujna Muzeji su na 84 posto prošlogodišnjih posjetitelja, a prihodi su na 10 posto lanjskog rezultata.
Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat rekao je kako im je najveći problem u korona krizi prostor.
-Potreban nam je dirigent da bi u manjim sastavima izdržali vrijeme nakon koje dolazi nakon Covida rekao je.
Pitanje umjetničkog ravnatelja u FA Linđu postavio je Jadran Barač. Ravnatelj Vlaho Kljunak istaknuo je kako je ta pozicija dugo vremena bila upražnjena, a kad je došlo do zapošljavanja svjedočili smo određenim problemima te se nisu postigli zadovoljavajući efekti.
– U planu nam je da to radno mjesto popunimo kad se steknu uvjeti – rekao je ravnatelj FA Linđo Vlaho Kljunak.
Kinematografi Dubrovnik zaradili su prošle godine 433 tisuće kuna, što je rekord, a Muzej Domovinskog rata uprihodio je više sredstava nego što su bili rashodi.
-Nije cilj da budemo financijski samoodrživi, ali dobro je da ljudi dolaze – rekao je Marko Potrebica.
Rekord je zabilježio i Prirodoslovni muzej s 34 tisuće posjetitelja.

Kod izvješća o radu Zavoda za obnovu za raspravu se javio Jadran Barač koji je ravnateljici Mihaeli Skurić rekao kako je u nepovoljnom položaju jer je većinu djelatnosti i financijskih sredstava preuzela je neformalna udruga, DPDS.

-Problem je moguće riješiti jedino uz primjenu važećeg zakona – rekao je Barač.

Izvješća su uglavnom prihvaćena jednoglasno.

Pročitajte još

Burna rasprava oko projekta ispred Vile Salvator: Uređenje ulice ili priprema za peterokatnicu

Andrea Falkoni Račić

Đuro Capor o Areni Lapad: Baraka je očito u dosluhu sa Supernovom

Andrea Falkoni Račić

Gradski vijećnici usvojili Proračun za 2023., prvi u eurima!

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija