HrvatskaZanimljivosti

Videoserijal nadbiskupa Želimira Puljića o Ivanu Pavlu II, počasnom građaninu Grada Dubrovnika

Videoserijal nadbiskupa Želimira Puljića o Ivanu Pavlu II, počasnom građaninu Grada Dubrovnika

Ususret pohodu pape Ivana Pavla II Dubrovniku 6. lipnja, ali i povodom njegovog stotog rođendana, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić objavio je niz videouradaka o omiljenom Papi.

Monsinjor Puljić, vodio je Dubrovačku biskupiju punih dvadeset godina i bio počašćen u svom Gradu ugostiti u pastoralnom pohodu Papu Ivana Pavla II. O njemu će reći kako je ‘svojim nastupom, osobnošću i riječju osvajao ljude; ne za sebe, nego za Krista.’

-Od one prve javne propovijedi kada je zamolio neka svi otvore vrata Kristu jer on najbolje zna što je u srcu čovjeka. Zadnja četvrtina XX. stoljeća zapravo bila je u znaku Ivana Pavla II. koji će zbog djela koja je učinio i misijskog žara koji je pokazao biti zapisan i zapamćen kao ‘veliki papa’, poput ‘Grgura velikog i Leona Velikog’. Nedavno je obilježen njegov stoti rođendan (18. svibnja 2020.), a uskoro ćemo se prisjetiti njegovoga pohoda Dubrovniku, 6. lipnja 2003. Tada je na koncu Mise rekao ‘kako je dugo vremena želio posjetiti Dubrovnik’ – istaknuo je nabiskup mons. Želimir Puljić, a tim povodom prenosimo njegova dva razmišljanja o tom dragom, velikom i nezaboravnom Papi.

Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu! (1. dio)

Izbor Pape s onu stranu ‘željezne zavjese’ (iz Poljske koja je pripadala komunističkom bloku) probudio je ne samo uobičajenu znatiželju, već i pozitivno raspoloženje kod većine ljudi s osjećajima nade. U Rusiji je, međutim, zavladao muk, šok i velika zabrinutost pa je s pravom talijanski povjesničar, prof. Impagliazzo, priredio knjigu s naslovom ‘Wojtylin šok’. U ovom se uratku može vidjeti čime je to Ivan Pavao II. šokirao svijet?

Izbor Karola Wojtyle za Papu bio je iznenađenje, zabrinutost i ‘šok’ (2. dio)

Foto: Privatna arhiva zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića / DuList

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist