Politika

VIDEO: Valjalo podržao provedbu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi

Valjalo

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnik Valjalo osvrnuo se u svom govoru na tri važna ekonomska izvješća.

Tijekom obrazloženja glasovanja o kaznenim sankcijama za trgovanje na temelju povlaštenih informacija i manipuliranje tržištem, zastupnik Valjalo spomenuo je ekonomsku krizu koja potresa Europsku uniju već više od nekoliko godina i koja je jasno pokazala koliko duboke i dalekosežne mogu biti posljedice tržišnih manipulacija i koristoljubivoga trgovanja na temelju povlaštenih informacija.

“Ovo izvješće dobar je pokušaj da se takvim praksama stane na kraj i da ih se, uz odgovarajuće kazneno sankcioniranje, maksimalno ograniči. Drago mi je da pokazujemo odlučnost da se s tržišnim manipulacijama ozbiljno obračunamo i nadam se da će se naša zakonodavna praksa u idućem mandatu Europskoga parlamenta nastaviti s jasnim definiranjem zakonodavnih okvira koji će doprinijeti tome da se navedene manipulacije svedu na najmanju moguću mjeru. ” – rekao je Valjalo.
Zastupnik Valjalo je uvjeren da ćemo samo tako moći ostvariti politički san kojega dijelimo, a to je zajedničko tržište Europske unije koje će biti sasvim usklađeno i funkcionalno. Drugim riječima, tržište na kojemu neće postojati razlika u pravnoj sigurnosti i ekonomskoj vjerodostojnosti, bez obzira na to u kojoj se zemlji članici mi nalazili i obavljali poslovnu ili tržišnu djelatnost.
U obrazloženju glasovanja zašto je podržao izvješće o provedbi Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, Valjalo je istaknuo kako upravo ta Direktiva ima za cilj dodatno osnažiti prava potrošača u svim zemljama članicama. Svima je jasno da zajedničko tržište Europske unije mora biti u stanju zaštititi sve sudionike tržišnih procesa ako želimo da ono bude sasvim funkcionalno i do kraja harmonizirano, usklađeno u zakonodavnim normama i vjerodostojno u poslovnim praksama.

“Jednostavnim rječnikom rečeno, moramo biti u stanju na jednaki način zaštititi one koji neku uslugu nude i one koji ju koriste. Do sada je ta ravnoteža bila i još uvijek jest poremećena. Realno gledano, potrošači su u stvarnosti znatno manje zaštićeni u odnosu na proizvođače i njihova se osjetljivost zbog širenja europskoga tržišta u posljednjim godinama dodatno povećala.“ – naglasio je Valjalo.
Također, smatra kako ova Direktiva predstavlja korak naprijed u zaštiti potrošača i pokušaju da zajedničko europsko tržište bude za sve izvor proizvoda dokazane sigurnosti i provjerene kvalitete.
Zastupnik Valjalo je u nekoliko navrata u Europskom parlamentu naglašavao važnost potencijala za nova radna mjesta koji leži u obnovljivim izvorima energije te pametnim energetskim sustavima, a to je još jednom istaknuo prilikom obrazloženja glasovanja izvješća o lokalnim i regionalnim posljedicama razvoja pametnih mreža izvjestiteljice Elisabeth Schroedter.

“Čini mi se da je ne samo nužno, nego i ključno, da potičemo sve regije i jedinice lokalne vlasti da razmotre prednosti ulaganja u pametne energetske sustave kao potencijalni izvor novih poslova, ne zaboravljajući pritom da je ovo golema prilika i za građevinsku industriju koja je trenutno na koljenima, a koja još uvijek predstavlja jedno od glavnih područja za stvaranje radnih mjesta.” – rekao je Valjalo.
Objasnio je i zašto je podržao ovo izvješće.

“Ono ističe pozitivne učinke razvoja pametnih energetskih sustava u ekološkom smislu, posebno zato što prepoznaje da u pametnim energetskim sustavima leži potencijal za zapošljavanje mnogih naših građanki i građana. Taj je ekonomski potencijal osobito važan u kontekstu osnaživanja lokalnih i regionalnih gospodarstava.” – obrazložio je Valjalo.

VIDEO LINKOVI GOVORA

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist