DuList IN

VIDEO Ploče dobile veliki mural, umjetnica oslikala 200 ‘kvadrata’ pročelja zgrade!

ploce1

Ulice Ploča od prošlog su tjedna bogatije za novi veliki mural koji potpisuje umjetnica Tea Jurišić. Mural se proteže na oko 200 ‘kvadrata’ pročelja zgrade u Nazorovoj ulici, a izgled murala samostalno je osmislila autorica. Autentičan je i lokalan, ali s malim umjetničkim zaokretom. Jurišić je povezala prepoznatljive simbole Ploča i ovog kraja – tok rijeke Neretve, agrume i kitesurfing. Kitesurferu s murala kao kite poslužila je kriška mandarine, a kao daska list mandarine.

– Od svih gradova u kojima sam gostovala, Ploče su na mene ostavile dojam najgostoljubivijeg i skroz sam promijenila percepciju grada kroz koji bih inače samo prošla putujući negdje drugdje. Reakcije prolaznika su bile odlične. Bili su jako znatiželjni, a čim su vidjeli prve obrise dovikivali su mi s odobravanjem što me potaknulo na produktivniji rad. Ljudi su bili fantastični, predragi… Predstavnik stanara zgrade na kojoj sam radila, Veselko i njegova žena Vesna, svaki dan su mi kuhali ručak, donosili kavu, kolače… Svi su me pitali treba li mi što, a neki nisu ni pitali nego bi samo donijeli. Osjećala sam se kao superstar! Posjetila sam još nekoliko stanara zgrade, a ovih 5 dana je prošlo prebrzo i žao mi je što je tako brzo bilo gotovo – rekla je Tea Jurišić, naša umjetnica sa švicarskom adresom.

Grad Ploče je realizirao projekt u suradnji s kolektivom Graffiti na gradele.

– Dobili smo jedan novi, prepoznatljiv motiv grada i drago mi je što mogu reći da je to samo prvi u nizu, jer smo već u razgovorima s predstavnicima stanara drugih zgrada na kojima planiramo realizirati nove murale. Čestitke autorici, obavila je zaista izvrstan posao, a penjući se po skeli nekoliko dana po cijeli dan, s kantama i kistovima u ruci, zadobila apsolutno divljenje i poštovanje od strane građana Ploča. Ulična umjetnost na ovako kvalitetnom nivou prepoznatljiva je za brojne europske gradove, a sada i za Ploče i na to smo ponosni – rekao je gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

ploce2

Pročitajte još

ALFONSO CUARÓN STIGAO U SLANO Peterostruko nagrađivani oskarovac sudjeluje na filmskim danima

Dulist

VRUĆINE SU STIGLE Kako odabrati pravilan SPF za svoju kožu?

Dulist

Japanke su ovog ljeta ‘cool’ obuća!

Nora Di Leo