Politika

[VIDEO] Ovo je Vlahušićevo rješenje prometnih gužvi, a ima ponudu i za Slezake

[VIDEO] Ovo je Vlahušićevo rješenje prometnih gužvi, a ima ponudu i za Slezake

Grad bez prometnih gužvi, pun parkova i zelenila tema je ove srijede održane konferencije za medije kandidata za gradonačelnika platforme Dubrovnik naš Grad Andra Vlahušić i kandidatkinje za zamjenicu Nataše Gabričević. Predstavili su dva prometna rješenja, koja je Vlahušić predlagao i u svojim ranijim mandatima, a odnose na promet oko povijesne jezgre te na području Dom zdravlja, Splitskog puta, Nazorove ulice, Starčevićeve i Vukovarske. Kad je riječ o prometu oko Grada Vlahušić je podsjetio na projekt kojim bi se promet prema Gradu regulirao semaforima u Zagrebačkoj ulici, pred skretanje za garažu. Desna traka služila bi samo osobnim automobilima koji skreću za garažu pri čemu bi izlaz bio rekonstruiranom ulicom Baltazara Bogišića i Volantinom. Druga traka je samo za vozila s dozvolom i dubrovačkim registracijama koja imaju osigurano parkirno mjesto, odnosno za prolaz oko Grada, a mogli bi prolaziti i gosti koji u hotelima i privatnom smještaju imaju osiguran parking. Tom će trakom prolaziti i autobusi prema Pilama uz uvjet rezervacije termina te plaćanja prolaza 800 kuna ili više ako drukčije odluči Gradsko vijeće. Kako je naglasio Vlahušić, Gradskom bi vijeću predložio i popust onim agencijama koji će imati sklopljene sporazume s dubrovačkim vlasnicima turistički autobusa. Prometne gužve kroz sam grad smanjio bi na način da bi autobusi iz luke prema povijesnoj jezgri prometovali magistralom do Ilijini glavice i dalje kroz zagrebačku prema Pilama.
Treća linija u Zagrebačkoj ulici je za taksiste u dužini preko 200 metara s 50 dodatnih taksi stajališta za one taksiste koji čekaju vožnju.
-Za sve taksiste koji imaju plaćenu licencu bit će dozvoljeno oko cijele povijesne jezgre zaustavljanje. Nema posebnog pogodovanja jednoj skupini – rekao je Vlahušić te najavio i aplikaciju za taksiste budući da bi sva taksi stajališta trebala imati senzore. Ovom prigodom najavio je i prijedlog izmjene Zakona o taksi djelatnosti.
-Svatko tko želi raditi u drugom gradu na kraće vremensko razdoblje plaća licencu za taj kratki period po višestrukoj većoj cijeni, čime se poštuju tržišni principi, ali i smanjuje sadašnja nelojalna konkurencija koja u Dubrovniku stvara ogromnu gužvu, a osiromašuje dubrovačke taksiste – smatra.
Ovo rješenje, iznio je, može se početi primjenjivati već od 1. srpnja ove godine jer se u građevinskom smislu u odnosu na postojeće stanje ništa ne mijenja. Potrebno je tek postaviti semafore te napraviti rekonstrukciju Volantine ulice. Kako bi se na području Ilijine glavice dobio veliki park na površini od 8 tisuća kvadrata predlaže rušenje i premještanje OŠ Marina Držića na poziciju današnje dvorane. Spajanjem tog prostora s Bogišićevim parkom dobili bismo veliku zelenu površinu u centru grada.
Drugo rješenje uključuje rušenje pet objekata, Vukovarska ulica postala bi četverotračna, a Ulica dr. Ante Starčevića trotračna cesta, uz zadržavanje zelenila na zemljištu Mihanović. Nazvao je to dubrovačkim
Champs-Élyséesom.

-Kroz poslovno središte Gruža – od Doma zdravlja, Splitskim putem, Vukovarskom i Ulicom dr. Ante Starčevića uspostavlja se zelena zona između dviju prometnica, bez megazgrade na zemljištu Zaklade Mihanović, uklanjaju se zgrade u koridoru Vukovarske ulice koja postaje od benzinske stanice do Lapad stanice široka avenija s pješačkim zonama, kako i priliči središtu grada – rekao je Vlahušić te najavio gradnju poslovne zgrade Grada Dubrovnika s velikom podzemnom garažom na zemljištu iza OTP banke i DTS-a u kojoj će parking biti besplatan nekoliko sati za sve građane.
Kad je riječ o zemljištu Mihanović, rekao je kako će predstavnicima zaklade i investitora, koji su ga već pokušavali kontaktirati, ponuditi zamjenu zemljišta u neposrednoj blizini – ili prekoputa gdje dio zemljišta u svom vlasništvu ima Čistoća, ili na prostoru Vrtlara ispod Splitskog puta.
-Zaklada je zemljište prodala za 15 milijuna kuna, ma neka košta i 17, neka su troškovi projekta 3 milijuna kuna dolazimo do 20 milijuna kuna. Nudim im sad: Dođite, pokažite svoje troškove, Grad će ih platiti, ionako smo bili spremni platiti 30, a dat ćemo vam zemljište na tom istom području – objasnio je svoj prijedlog Zakladi i investitorima.
-Ovim rješenjem dobit ćemo zeleni pojas, parkove i široke prometnice. Takav Dubrovnik bismo htjeli kako bi u njemu građani uživali narednih desetljeća – rekao je. Dobili bismo novi grad s pješačkom zonom dugom 3,2 kilometra od Kantafiga do Pila.
-Nije pitanje tko će ga provesti, koji gradonačelnički kandidat. Ovo je pitanje za konsenzus za Dubrovnik. Ako ovdje napravimo sad grešku, trajno smo promijenili grad – rekao je.

Kandidatkinja za njegovu zamjenicu Nataša Gabričević istaknula je da se u Dubrovniku zelena područja sagledavaju kao pojedinačne pojave i još uvijek nisu kategorizirana te ih nema dovoljno.
-Zelenilo u gradu predstavlja izravnu vezu gradskog stanovništva s prirodom iz okruženja, što je od višestrukog značaja za kvalitetu njihova života. Uloga zelenih površina u urbanom življenju je uvijek multifunkcionalna pa tako možemo reći da je ne samo ekološka, već i zdravstvena, psihološka, kulturna, turistička te infrastrukturna. Upravo nas je ova pandemija vratila parkovima i šetnicama i pokazala koliko je važno unapređenje zelene infrastrukture – rekla je Gabričević te dodala kako će i kod svih budućih prijedloga prometnih rješenja težiti onima koja će donijeti i nove zelene oaze, bez obzira da li je riječ o drvoredima uz prometnice ili zelenim otocima.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović