Politika

[VIDEO] Ovo je Vlahušićevo rješenje prometnih gužvi, a ima ponudu i za Slezake

Grad bez prometnih gužvi, pun parkova i zelenila tema je ove srijede održane konferencije za medije kandidata za gradonačelnika platforme Dubrovnik naš Grad Andra Vlahušić i kandidatkinje za zamjenicu Nataše Gabričević. Predstavili su dva prometna rješenja, koja je Vlahušić predlagao i u svojim ranijim mandatima, a odnose na promet oko povijesne jezgre te na području Dom zdravlja, Splitskog puta, Nazorove ulice, Starčevićeve i Vukovarske. Kad je riječ o prometu oko Grada Vlahušić je podsjetio na projekt kojim bi se promet prema Gradu regulirao semaforima u Zagrebačkoj ulici, pred skretanje za garažu. Desna traka služila bi samo osobnim automobilima koji skreću za garažu pri čemu bi izlaz bio rekonstruiranom ulicom Baltazara Bogišića i Volantinom. Druga traka je samo za vozila s dozvolom i dubrovačkim registracijama koja imaju osigurano parkirno mjesto, odnosno za prolaz oko Grada, a mogli bi prolaziti i gosti koji u hotelima i privatnom smještaju imaju osiguran parking. Tom će trakom prolaziti i autobusi prema Pilama uz uvjet rezervacije termina te plaćanja prolaza 800 kuna ili više ako drukčije odluči Gradsko vijeće. Kako je naglasio Vlahušić, Gradskom bi vijeću predložio i popust onim agencijama koji će imati sklopljene sporazume s dubrovačkim vlasnicima turistički autobusa. Prometne gužve kroz sam grad smanjio bi na način da bi autobusi iz luke prema povijesnoj jezgri prometovali magistralom do Ilijini glavice i dalje kroz zagrebačku prema Pilama.
Treća linija u Zagrebačkoj ulici je za taksiste u dužini preko 200 metara s 50 dodatnih taksi stajališta za one taksiste koji čekaju vožnju.
-Za sve taksiste koji imaju plaćenu licencu bit će dozvoljeno oko cijele povijesne jezgre zaustavljanje. Nema posebnog pogodovanja jednoj skupini – rekao je Vlahušić te najavio i aplikaciju za taksiste budući da bi sva taksi stajališta trebala imati senzore. Ovom prigodom najavio je i prijedlog izmjene Zakona o taksi djelatnosti.
-Svatko tko želi raditi u drugom gradu na kraće vremensko razdoblje plaća licencu za taj kratki period po višestrukoj većoj cijeni, čime se poštuju tržišni principi, ali i smanjuje sadašnja nelojalna konkurencija koja u Dubrovniku stvara ogromnu gužvu, a osiromašuje dubrovačke taksiste – smatra.
Ovo rješenje, iznio je, može se početi primjenjivati već od 1. srpnja ove godine jer se u građevinskom smislu u odnosu na postojeće stanje ništa ne mijenja. Potrebno je tek postaviti semafore te napraviti rekonstrukciju Volantine ulice. Kako bi se na području Ilijine glavice dobio veliki park na površini od 8 tisuća kvadrata predlaže rušenje i premještanje OŠ Marina Držića na poziciju današnje dvorane. Spajanjem tog prostora s Bogišićevim parkom dobili bismo veliku zelenu površinu u centru grada.
Drugo rješenje uključuje rušenje pet objekata, Vukovarska ulica postala bi četverotračna, a Ulica dr. Ante Starčevića trotračna cesta, uz zadržavanje zelenila na zemljištu Mihanović. Nazvao je to dubrovačkim
Champs-Élyséesom.

-Kroz poslovno središte Gruža – od Doma zdravlja, Splitskim putem, Vukovarskom i Ulicom dr. Ante Starčevića uspostavlja se zelena zona između dviju prometnica, bez megazgrade na zemljištu Zaklade Mihanović, uklanjaju se zgrade u koridoru Vukovarske ulice koja postaje od benzinske stanice do Lapad stanice široka avenija s pješačkim zonama, kako i priliči središtu grada – rekao je Vlahušić te najavio gradnju poslovne zgrade Grada Dubrovnika s velikom podzemnom garažom na zemljištu iza OTP banke i DTS-a u kojoj će parking biti besplatan nekoliko sati za sve građane.
Kad je riječ o zemljištu Mihanović, rekao je kako će predstavnicima zaklade i investitora, koji su ga već pokušavali kontaktirati, ponuditi zamjenu zemljišta u neposrednoj blizini – ili prekoputa gdje dio zemljišta u svom vlasništvu ima Čistoća, ili na prostoru Vrtlara ispod Splitskog puta.
-Zaklada je zemljište prodala za 15 milijuna kuna, ma neka košta i 17, neka su troškovi projekta 3 milijuna kuna dolazimo do 20 milijuna kuna. Nudim im sad: Dođite, pokažite svoje troškove, Grad će ih platiti, ionako smo bili spremni platiti 30, a dat ćemo vam zemljište na tom istom području – objasnio je svoj prijedlog Zakladi i investitorima.
-Ovim rješenjem dobit ćemo zeleni pojas, parkove i široke prometnice. Takav Dubrovnik bismo htjeli kako bi u njemu građani uživali narednih desetljeća – rekao je. Dobili bismo novi grad s pješačkom zonom dugom 3,2 kilometra od Kantafiga do Pila.
-Nije pitanje tko će ga provesti, koji gradonačelnički kandidat. Ovo je pitanje za konsenzus za Dubrovnik. Ako ovdje napravimo sad grešku, trajno smo promijenili grad – rekao je.

Kandidatkinja za njegovu zamjenicu Nataša Gabričević istaknula je da se u Dubrovniku zelena područja sagledavaju kao pojedinačne pojave i još uvijek nisu kategorizirana te ih nema dovoljno.
-Zelenilo u gradu predstavlja izravnu vezu gradskog stanovništva s prirodom iz okruženja, što je od višestrukog značaja za kvalitetu njihova života. Uloga zelenih površina u urbanom življenju je uvijek multifunkcionalna pa tako možemo reći da je ne samo ekološka, već i zdravstvena, psihološka, kulturna, turistička te infrastrukturna. Upravo nas je ova pandemija vratila parkovima i šetnicama i pokazala koliko je važno unapređenje zelene infrastrukture – rekla je Gabričević te dodala kako će i kod svih budućih prijedloga prometnih rješenja težiti onima koja će donijeti i nove zelene oaze, bez obzira da li je riječ o drvoredima uz prometnice ili zelenim otocima.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ Zašto je podržan plan Zračne luke koji pokriva nečiju nesposobnost?

Dulist

FRANKOVIĆ UZVRATIO SRĐEVCIMA Pozdravila vas je Renata Suša

Dulist

SRĐEVCI FRANKOVIĆU ‘Ako se želite boriti za javni interes, uvijek ste stranka u postupku, ne samo kad vam to odgovara’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija