Grad

VIDEO / MISS NIKICA MARINOVIĆ Deset godina od tragične smrti prelijepe Dubrovkinje

VIDEO / MISS NIKICA MARINOVIĆ Deset godina od tragične smrti prelijepe Dubrovkinje

Jedna od najljepših žena s ovih prostora, Nikica Marinović, rođena 1947. godine u Rijeci dubrovačkoj, tragično je preminula na današnji dan 2008. godine.

Naša najuspješnija miss, prva Miss SFR Jugoslavije koja je nastupila na izboru za Miss svijeta 1966. godine u Londonu, gdje je proglašena najljepšom Europljankom i prvom pratiljom Miss svijeta upravo na današnji dan digla je ruku na sebe…

Ljepotica poznata diljem svijeta, nazivana krhkom, nježnom i blagom, ostat će u sjećanju mnogima, osobito Dubrovčanima s kojima je prijateljevala prije odlaska iz svog Grada. Iza sebe ostavila je shrvanu familiju, ponajviše Pericu i Draga Marinovića, neutješne roditelje.

Pročitajte Nikičinu ‘filmsku’ priču koju prenosimo s Wikipedije.

1965. godine britanski je ambasador u Beogradu potražio poznatoga jugoslavenskog novinara Pavla Lukača i kao osobni prijatelj britanskog TV voditelja Ericka Morleyja ponudio da novinska kuća Politika upriliči natjecanje za Miss Jugoslavije, a da pobjednica potom ode na svjetski izbor.

Natjecanje se odvijalo u šest jugoslavenskih republika i dvije pokrajine, a prve tri izborile su pravo da se natječu u finalu. Izbor SR Hrvatske bio je u Dubrovniku. Glavna urednica Bazara Zorica Mutavdžić nije bila pretjerano oduševljena prijavljenim natjecateljicama pa je u Dubrovniku sama krenula u potragu za anonimnim djevojkama. Ugledala je Nikicu Marinović, tada još malodobnu učenicu posljednjega razreda dubrovačke Ekonomske škole.
Nakon što su Nikičini konzervativni roditelji i tadašnji dečko Vlado Raspudić, bubnjar u Dubrovačkim trubadurima, dali svoj pristanak za njezin nastup na izboru SR Hrvatske, Nikica je premoćno pomela suparnice i otišla u London na izbor Miss svijeta.

U Londonu je osvojila senzacionalno drugo mjesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije. U Jugoslaviji je pobjeda Farije odjeknula poput bombe, gledateljstvo je s vidnim negodovanjem dočekalo odluku žirija. Govorilo se kako je za Indijku bilo presudno što je bila spremna da, ako pobijedi, odmah otputuje u Južni Vijetnam, u posjet američkim vojnicima koji su tamo ratovali protiv komunističkoga Sjevernog Vijetnama. Tada 19-godišnja Nikica je odbila istu ponudu, uz opravdanje kako ne odobrava vijetnamski vojni sukob. Iz tog razdoblja kolaju priče da joj je lenta Miss svijeta izmaknula zbog toga što je dolazila iz zemlje komunističkog bloka. Kasnije nijedna ljepotica Jugoslavije, a bilo ih je više od 25 na planetarnom izboru, nije uspjela doseći tako visoku titulu.

Nakon izbora, Nikicu je na pokusno snimanje u Hollywood pozvao slavni filmski redatelj Roberto Rossellini koji je bio zadivljen njezinom ljepotom, uz veliku mogućnost da dobije jednu od glavnih uloga u nekom povijesnom spektaklu. No, ona je hladno odbila ponudu uljudnim odgovorom kako o sebi misli da nije nadarena za glumu.
U Beogradu je postala manekenka Aleksandra Joskimovića, tada vodećega modnog maga i kreatora SR Srbije. Kao najpoznatija i najnagrađivanija manekenka Jugoslavije, učestvovala na mnogobrojnim modnim događanjima. Nikica je tada u Beogradu upoznala svog prvog supruga, Vuka Vuču. Vuk je bio uspješan redatelj i izdanak ugledne obitelji Vučo. Bio je deset godina stariji od Nikice i redovni član žirija na Bazarovim izborima ljepote. Nikica se u početku nećkala jer joj nije bilo lako raskinuti s prvom ljubavi, Vladom Raspudićem, koji ju je čekao u Dubrovniku.

Svadba sa Vukom je bila upriličena u Nikičinoj rodnoj kući u Mokošici. S Vukom je Nikica dobila sina Đorđa, arhitekta koji danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Brak s Vukom je trajao samo tri-četiri godine. Drugog supruga, četrnaest godina starijeg redatelja Zdravka Šotru, je upoznala u Zagrebu 1972. gdje je uslijed novčanih problema snimala poetsko-glazbenu emisiju ‘Koraci noći’. Nakon drugog bračnog brodoloma Nikica je 1980. ostala sama s sinovima, vodila butik u Knez Mihajlovoj ulici, u kojem je privlačila mnoštvo kupaca, a kasnije radila za beogradskoga predstavnika kozmetičke tvornice ‘Zdravlje’ iz Leskovca.

Uvijek ponosna Dubrovkinja, pred kraj života prelijepa Nikica teško je oboljela, povukla se iz javnosti u potpunosti i živjela jako osamljeno. U rodnom Dubrovniku je posljednji put bila 2005. godine, potpuno diskretno, a presudila je sama sebi smrtonosnom dozom tableta upravo na današnji dan…

Foto: Screenshot

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist