Grad

FOTO/DAN OTVORENIH VRATA LUKE Uz mjere ‘Port of Rules’ snažniji efekti kruzing turizma uz manje gužve

FOTO/DAN OTVORENIH VRATA LUKE Uz mjere 'Port of Rules' snažniji efekti kruzing turizma uz manje gužve

Dan otvorenih vrata Luke Gruž upriličen je ove subote povodom 4. Festivala turizma i strategije koji se u Dubrovniku održava od 8. studenog. Prigodnim programom obilježen je i završetak još jedne uspješne turističke sezone.

-Promet koji smo tijekom nje ostvarili dosegnut će 750 tisuća putnika, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu. Ukupan broj ticanja brodova na kružnim putovanjima ove godine iznosi 531 što je za osam brodova manje nego 2017. – rekao nam je ove subote voditelj odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove Lučke uprave Dubrovnik Dario Barbarić istaknuvši kako Lučka uprava za 2020. priprema mjere nazvane ‘Port of Rules’ kojima će dodatno nastojati smanjiti gužve u povijesnoj jezgri te bolje rasporediti dolaske kruzera.

-Želimo napraviti preraspodjelu tako da iskoristimo one termine koji su bili manje opterećeni počevši od dana u tjednu do mjeseci, a najviše će biti naglasak na predsezoni i postsezoni. Prijašnjih godina najopterećeniji dani bili su petak, subota i nedjelja, a sada je to postao i četvrtak. Teži se tome da ukupan broj brodova u destinaciji ne prelazi četiri tisuće putnika istovremeno, što ne znači da taj broj tijekom cijelog dana neće dostizati do osam tisuća putnika. Bolja raspodjela dolazaka podrazumijeva da kruzer dolazi u ranim jutarnjim satima, odlazi oko 13 sati, a na njegovo mjesto dolazi drugi brod jednakog ili većeg kapaciteta i stoji do kasnih popodnevnih sati – naglasio je Barbarić.

Dodao je kako je kruzing turizam vrlo značajan jer je riječ o grani koja donosi veliki ekonomski efekt za grad i gospodarstvo, ali i da nije jedina koja uzrokuje prometne zastoje i pritisak na jezgru.

-Tome podjednako doprinose i privatni smještaj, hotelski gosti, autokampovi pa i izletnički program iz gradova u okruženju. Sve to utječe na potrebu boljeg upravljanja turizma. Trebamo težiti održivom turizmu. Kao destinacija imamo dosta dobre mjere i korake te se i druge destinacije povode za nama – rekao je Barbarić dodavši kako se dolasci ne mogu promijeniti preko noći jer se planovi i programi dolaska izrađuju dvije ili tri godine unaprijed.

-Ove godine osjećamo male pomake, dogodine će oni biti i puno veći, a od 2020. primjenom mjera ‘Port of Rules’ značajno ćemo smanjiti gužve i kao destinacija puno snažnije osjećati efekte kruzing turizma – rekao je Barbarić dodavši da su u 2017. ostvarili 45 milijuna eura prihoda što je za destinaciju poput Dubrovnika nešto čemu se godinama težilo te kako se toga grad ne smije odreći.

U sklopu Dana otvorenih vrata Luke upriličena je i jedriličarska regata JK Orsana, građani su mogli obići Luku, posjetiti Karaku, a program je bio upotpunjen Dubrovačkim trombunjerima, Limenom glazbom, nastupom KUD-a Sv. Juraj Osojnik te klapom Subrenum. Poseban dio programa bila je i nagradna igra te je Dubrovkinja Biljana Nikić dobila sedmodnevno putovanje brodom MSC Divina.

Kakva je bila atmosfera u Luci, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist