Sport

[VIDEO] ‘DA SE NE ZABORAVI’ S Pila krenuo biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara

S Pila u nedjelju ujutro je krenuo biciklistički maraton ‘Od Dubrovnika do Vukovara – da se ne zaboravi’ kojeg organizira Policijska udruga, Regionalni klub IPA Međimurje, IPA Sekcija Hrvatska i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Županije varaždinske. Tako će se biciklisti provesti kroz županije u kojima su bili međimurski i varaždinski policajci na bojišnicama tijekom Domovinskog rata.

Naime, iz Čakovca i Varaždina, prije 30. godina, točnije 11. rujna 1991. godine, krenula je posljednja grupa policajaca Policijske uprave varaždinske (u sastavu koje je tada bila PU Međimurska) prema Vukovaru kako bi pomogli u obrani grada i okolnih naselja. Radi se o Postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika, upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe. Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Policijski službenici PU varaždinske i PU međimurske od početka Domovinskog rata pa sve do danas su boravili ili borave na ispomoći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Posebno se može istaknuti doprinos Specijalne jedinice policije PU Varaždinske, koja je od 2. rujna 1992. godine upućena kao ispomoć na krajnji jug Hrvatske – na područje PU Dubrovačko-neretvanske. Obavljajući naložene zadaće, jedinica se na tom području zadržala do kraja ožujka 1993. godine.

Završetak maratona je u Vukovaru 12. rujna 2021. godine, odnosno nakon odvoženih 8 dionica.

Pročitajte još

U HRVATSKOM DERBIJU Jugaši u Beogradu pobijedili Jadran, rezultat 14:16

Dulist

EUROPSKO PRVENSTVO Hrvatska ispala, Danci pobijedili rezultatom 27:25

Dulist

Navijači i simpatizeri Hajduka družili se ove subote u ‘Tramvaju’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija