Koronavirus u Hrvatskoj

Velika Britanija dodala 16 zemalja na ‘zelenu listu’, Hrvatska i dalje ‘u žutom’

Velika Britanija dodala 16 zemalja na 'zelenu listu', Hrvatska i dalje 'u žutom'

Ujedinjeno Kraljevstvo ovog je četvrtka olakšalo ograničenja i mjere za osobe koje stižu iz više desetaka svjetskih destinacija, inače popularnih turističkih središta.

Tako je primjerice navedeno da će se Malta dodati na zelenu listu od iduće srijede, kao i primjerice Baleari, Madeira te karipski otoci, dok se Izrael premješta s ‘amber ili žute liste’ na ‘zelenu list za nadzor’. To znači da mu ‘prijeti’ povratak na ‘žutu listu’.

U svakom slučaju, putnici iz zemalja koje su na zelenoj listi neće morati ići u karantenu pod uvjetom da prije i po povratku kući imaju negativan test na COVID. Nekoliko je zemalja dodano na crvenu listu, kao što su Tunis, Uganda i Eritreja. Detalji o promjenama se mogu vidjeti na vladinoj stranici.

Ministri su također obećali da će ljudi koji se vrate iz zemalja sa ‘žute liste’, a koji su primili obje doze COVID cjepiva, moći izbjeći karantenu kasnije tijekom ljeta, umjesto da se moraju izolirati kod kuće u razdoblju od 10 dana. Nisu se, međutim, dogovorili o datumu stupanja na snagu te promjene, ističe se u članku. Navodi se, među ostalim, da se ublažavanje ograničenja za one koji se vraćaju iz zemalja sa ‘žute liste’, ne očekuje do kolovoza.

Podsjetimo, Hrvatska je i dalje na ‘amber’ ili ‘žutoj listi‘ Ujedinjenog kraljevstva. U uputama na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, istaknuto je kako to podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja, te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana). Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na Covid-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika).

Nema nikakvih informacija o tome da bi se Hrvatska uskoro mogla staviti na ‘zelenu listu’.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist