Aktualno

Veći PDV, skuplja kava u kafićima!

Veći PDV, skuplja kava u kafićima!

Prvog dana ožujka počinje se primjenjivati nova, veća stopa PDV-a. I dok već svi najavljuju val poskupljenja

počevši od cijene naftnih derivata na dalje, počelo se govoriti i o poskupljenjima u ugostiteljskim objektima.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije povećanjem stope PDV-a na 25 posto oko 16 tisuća ugostitelja dovedeno je pred zid – ili će podignuti cijene hrane i pića i tako sigurno izgubiti dio prometa ili će idućih deset mjeseci raditi s gubitkom. 

Slobodna, naime, piše kako ne samo da će im PDV biti već dva posto nego su ugostiteljima od početka ove godine trgovci u nabavi već poskupili sve osnovne namirnice za 10 do 20 posto, poskupjeli su energenti, a lokalne uprave povećavaju cijene najma. Tako im je ostalo jako malo vremena za odluku kako dalje, a dio će ih, sigurno, je povećati cijene.

I Stjepan Perić, predsjednik Ceha ugostitelja u našoj Županiji i vlasnik restorana Poklisar, za Slobodnu izjavljuje kako će po njegovoj procjeni dio kolega mu sigurno podignuti cijene.

– Ja imam 25 stalno zaposlenih i još toliko sezonaca ljeti, ali ovako je nemoguće živjeti. Zimi moramo uzimati kredite za isplatu plaća, ali uštede na doprinosima neće amortizirati povećanje nabavnih cijena namirnica i veći PDV. Dobro je što ćemo 2013. godine imati 10 posto PDV-a, ali tko će preživjeti do tada? – izjavio je za ovu dnevnu novinu Stjepa Perić.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist