Kultura

Večeras izložba učenika Umjetničke škole

Večeras izložba učenika Umjetničke škole

Večeras u 19 sati u Galeriji mladih u ulici Marojice Kaboge 6 otvara se godišnja izložba radova učenika drugog i trećeg razreda Slikarsko-dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića školske godine 2013./2014..

Izlažu učenici 2. razreda Anđela Bušurelo, Silvia Čeperković, Bruno Di Reda, Karmen Kovačić Karamatić, Mara Piskulić, Helena Radoš (mentorica Ivana Dražić Selmani) te 3. razreda Sunčana Barbarić, Iva Burić, Elia Friganović, Marina Hladilo, Stefanie Hudspeth, Antonio Jakobušić, Ena Osmić, Karla Raguž, Nikola Sturica, Andrea Vukoja, Mihaela Zlojić (mentor Davor Lucianović).

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja svakog dana od 18 do 21 sat.

Iz predgovora izložbe:

“Ovogodišnji izbor iz produkcije radova učenica i učenika drugog i trećeg razreda Slikarsko-dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića, nastao je u sklopu nastave predmeta Crtanje i slikanje i Slikarske tehnike i materijali. Možemo ga promatrati u nekoliko odvojenih cjelina.

Učenici drugog razreda predstavljeni su s dvije komplementarne cjeline. Prvu cjelinu čine crteži ugljenom po modelu, definirani konturnom linijom s naglašenim zahtjevom za poštivanje kadra, kao i proporcija ljudske figure. Izložbom ipak dominiraju radovi naglašene geometrijske kompozicije, proistekle iz tlocrta Grada ispunjenog slovima, u reduciranoj kolorističkoj ili akromatskoj gami. Odabrani pristup dodatno naglašava apstraktnost i konceptualnost teme. Ovakvim predstavljanjem naglašava se višeslojnost pedagoškog pristupa kojim se učenike potiče ne samo na razvoj perceptivnih sposobnosti i pažnje, nego i na pravilno korištenje elemenata forme i zakonitosti kompozicije.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg izlaganja trećeg razreda čine radovi nastali u sklopu tekućeg projekta suradnje s VK Jug. Naime, učenici su crtežom i fotografijom zabilježili treninge vaterpolista, što je kasnije bila osnova za izvedbu uljanih slika. Odabrana je lazurna tehnika koja je u suzvučju s vodenim motivom. Zadržavajući realističnost prikaza, specifičnom kompozicijom kao i stanovitim otklonom od referencijalnih boja učenici su postigli suzdržanu ekspresivnost izraza. Drugu cjelinu predstavljaju autoportreti učenika, također u uljanoj tehnici, kao i slike kopija po Sandru Botticelliju. Posljednju cjelinu čine crteži i kolaži inspirirani svijetom snova, odnosno idejom slobode. U toj su cjelini pokazali sposobnost primjene stečenih vještina i znanja gradnje kompozicije likovima.

Iako formalno i sadržajno različiti, izloženi radovi likovnim govorom komuniciraju s Gradom, kako njegovom prostornom građom tako i životom / igrom te idejom slobode (Libertas), koja je njegova temeljna idejna odrednica.

Davor Lucianović, prof.”

Pročitajte još

Ivo Orešković predstavlja knjigu o Crvenom križu Dubrovnik u Domovinskom ratu

Dulist

LEROVO ‘ČITANJE GRADA’ Bilješke dubrovačkog vlastelina Toma Basiljevića

Dulist

U KNEŽEVOM DVORU Promocija albuma Bonačić/Corvino/Lipić

Dulist