Aktualno

VANDALIZAM Uništena višejezična ploča na Spomen prostoru na Orsuli!

VANDALIZAM Uništena višejezična ploča na Spomen prostoru na Orsuli!

Potpuno je uništena višejezična informativna ploča na Spomen prostoru na Orsuli, javljaju iz dubrovačke udruge Hrvatski domobran.

Ističu kako je indikativno da se uništenje višejezične ploče na Orsuli ‘dogodilo baš u vrijeme ovotjedne posjete počasnog predsjednika samozvanih antifašista Stipe Mesića Dubrovniku i dodjele plaketa osmorici boraca i antifašista Dubrovnika’.

– I dok se čitava Hrvatska danas s pravom veseli inauguraciji prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dubrovački domobrani ne bez razloga, tuguju.

Naime, nakon dojave sugrađana i obilaska terena uočeno je namjerno i potpuno uništenje višejezične informativne ploče na Spomen prostoru na Orsuli, koja je postavljena 19. listopada 2014. godine u prigodi obilježavanja 70-te obljetnice stravičnog komunističkog zločina nad 13-ricom mladića, lokalnih domobrana.

Zločin su prilikom ulaska i tzv ‘oslobođenja’ Dubrovnika podkraj listopada 1944. godine počinili pripadnici partizanskih postrojbi, a prva spomen ploča ubijenim Konavljanima postavljena je u neovisnoj hrvatskoj državi 1996. godine. Potpuno uređenje prostora na Orsuli dovršeno je prošle godine, da bi proteklih dana mjesto pokolja na Orsuli, bilo još jednom oskvrnjeno ‘krvavom rukom protivnika’ neovisnosti i pomirenja, različitosti i demokratičnosti u Republici Hrvatskoj.

Indikativno je kako se uništenje višejezične ploče na Orsuli dogodilo baš u vrijeme ovotjedne posjete počasnog predsjednika samozvanih antifašista Stipe Mesića Dubrovniku i dodjele plaketa osmorici boraca i antifašista Dubrovnika.

Očito je kako im itekako smetaju sustavna istraživanja i otkrivanja masovnih grobnica, koje zadnjih godina provode članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Dubrovnik. Jakljan i Slano, Vranina i Bultina, Daksa i Orsula samo su mali dio otkrivenih zlodjela njihovih prednika, komunističkih zločinaca.

Obavještavamo i očekujemo od svih mjerodavnih državnih tijela i djelatnika policije da poduzmu neophodne istražne radnje, kako bi se otkri(o)li počinitelji tog gnjusnog čina, jer je u nepunu godinu dana, nakon uništenja križeva i nadgrobnih spomenika na Domobranskom groblju u Gospinom polju, ovo drugi napad na legalno postavljene spomenike domobrana i domobranstva – ističe Željko Kulišić, predsjednik Hrvatskih domobrana Dubrovnik.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo