Zanimljivosti

UZ SJEĆANJE NA VELIKI NARODNI SKUP U Pridvorju obilježena 50. godišnjica Hrvatskog proljeća

Polaganjem cvijeća Samostanu Svetog Vlaha i čitanjem zapisa kronike župe Pridvorje, uz nastup mandolinskog sastava na Svetoj misi, u Pridvorju KUD ‘Stjepan Radić’ obilježio je 50. obljetnicu Hrvatskog proljeća. Naime, na današnji dan 1971. godine, povodom 100. godišnjice rođenja Stjepana Radića, pred samostanom u Pridvorju održan je veliki narodni skup.

Tom prigodom, uz intonaciju hrvatske himne, podignuta je spomen ploča Stjepanu Radiću koja podsjeća na njegov dolazak u Pridvorje 1926. godine. Na zboru je govorio dr. Franjo Tuđman na temu ‘Stjepan Radić u povijesti hrvatskog naroda’ i dr. Stijepo Obad, na temu ‘Stjepan Radić i Konavljani’.

Oba govornika, a osobito dr. Tuđman, bili su prekidani snažnim aplauzima, a osobito kada bi bilo spomenuto Radićevo zalaganje za slobodu hrvatskog naroda. Između ostalih govor je održao i Đuro Miladin, predsjednik studenata Dubrovnika, koji se osobito osvrnuo na problem iseljavanja iz Konavala te istaknuo da narodu treba vođa poput Radića koji će seljaku ne samo uliti ljubav prema rodnoj grudi, nego i znati pomoći u izgradnji ljepšeg i čovjeku dostojnijeg života na selu.

Nakon otkrivanja ploče nastavilo se opće slavlje uz nastup folklornih grupa iz Pridvorja i Čilipa, limene glazbe iz Cavtata, te VIS-a ‘Dvorjani’. Na skupu je bilo dvije do tri tisuće ljudi iz cijelih Konavala i lijepi broj iz Dubrovnika. Zbor je završen oko 15:00 sati.

Slomom Hrvatskog proljeća djelatnost Matice hrvatske, kao i skup u Pridvorju, proglašeni su nacionalističkom djelatnošću. Selo Pridvorje označeno je kao mjesto sa osobito izraženom nacionalističkim aktivnostima, mnogi sudionici skupa bili su proganjani.

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija