Zanimljivosti

Uz salve smijeha do zvijezda

Uz salve smijeha do zvijezda

Drugo izdanje Kinookus Food Film Festivala zatvoreno je ove nedjelje na glavnoj pjaci ispred Kneževog dvora u Stonu. Ceremonija je počela u 19.30 sati prikazivanjem prekrasnih fotografija koje su djeca Stona izradila na Kinopokus radionici u organizaciji Udruge Crno-bili svit iz Splita.

Poznata lica i mjesta prikazana iz novih kutova izazvala su salve smijeha i oduševljenje u publici.
“Molim vas jedan veliki aplauz za male majstore iz Stona”, započeo je koordinator Festivala Ivo Kara-Pešić koji je naglasio da je publika u Stonu i Malom Stonu ove godine imala priliku pogledati oko 40 filmova, od kojih su čak 33 bili hrvatske premijere.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je posjećenost bila odlična i da su se novi prostori za projekcije pokazali kao pun pogodak.
Udahnuli smo novi, filmski život Orsanu, a Arcimon je jedan od najljepših prostora za projiciranje filmova u Hrvatskoj – ustvrdio je Kara-Pešić. Naglasio je zadovoljstvo fantastičnom reakcijom stanovnika i ugostitelja Malog Stona na širenje Festivala s druge strane Strinčjere.

U Kinofokus sekciji organizirani su iznimno zanimljivi i uspješni susreti među kojima je Kara-Pešić izdvojio onaj dva vinara, odnosno dvije autohtone sorte vinove loze: pelješkog plavca malog i dubrovačke malvasije, koje su posjetiteljima Festivala predstavili Dubravko Vukas i Ivo Orešković. Mlada polufinalistica TV show-a MaterChef Hrvatska, Željana Ančić, postala je simbolom nove energije i entuzijazma koji stonska manifestacija širi. Veljko Barbieri je s kamermanom snimao sve zanimljivosti ovogodišnje edicije, a fantastičnu atosferu Kinookusa moći ćete gledati u jednoj od epizoda Jelovnika izgubljenog vremena.

Kara-Pešić se zahvalio Općini i Turističkoj zajednici Ston, svim pokroviteljima, sponzorima i prijateljima. Posebnu pažnju Kara-Pešić je posvetio Kinopokus sekciji u okviru koje su održane čak 4 radionice sa preko 150 sudionika iz Stona, Slanog i Dubrovnika. Edukacijske radionice kulminirale su inicijativom Hraste-emo s imenom dubrovačkim koju Udruga Kinookus provodi uz potporu zaklade Kajo Dadić.

Publika je imala na zatvaranju imala priliku pogledati kratki film o prvoj ediciji Kinookusa koju su snimila djeca iz Stona i Dubrovnika na prošlogodišnjim Kinopokus Radionicama. Iznova su salve smijeha zaglušile pjacu ispred Kneževog dvora.

Dugo očekivani momenat proglašenja pobjednika nastupio je odmah nakon reportaže s Kinookusa 2010. Direktor Festivala, Marijan Kocković objavio je pobjednike Kinookus FFF-a 2011: u kategoriji kratkometražnog filma to je njemački Jelo zvano klima (Climate Dish) Petera Wedela, a u kategoriji dugometražnog filma Kraljica Sunca (Queen of the Sun) Taggarta Siegela. Uslijedile su projekcije pobjedničkih filmova, a onda su posjetitelji odista mogli prisustvovati nevjerojatnom koncertu Lilibelle i Gadjo Manoushe.

Vilinski glas Lilibelle i nevjerojatna izvedba Gadjo Manoushe potpuno su omađijali stonsku publiku koja je plesala swing pod zvjezdanim nebom posljednje, prekrasne večeri Kinookus FFF-a 2011.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist