Aktualno

UZ NOVU VALUTU Koliku napojnicu je pristojno ostaviti konobaru?

UZ NOVU VALUTU Koliku napojnicu je pristojno ostaviti konobaru?
Iako svi znamo kolika je vrijednost jednog eura u odnosu na kunu, kao da nam je teže odvojiti se od te valute. Uvođenje eura kao službene valute s početkom godine u Hrvatskoj je kod mnogih izazvalo konfuziju. Treba sve te eure znati preračunati u kune, pa izračunati je li proizvod ili usluga poskupjela, a onda ga i odmjeriti je li vrijedan tog novca.
Davanje napojnica postala je češća tema no što je ikad bila. Nekad se za kavu od 12 kuna, bez problema ostavljalo 1, 2 ili 5 kuna napojnice, a danas, vidi se po stolovima, svi prebiru po bakrenim i zlatnim kovanicama preračunavajući koliko je dovoljno i trebaju li uopće ostaviti “bakšiš”.  Naime, svi smo se već naviknuli na opciju davanja napojnice u kafićima, restoranima, pa čak i u svim vrstama aplikacija za dostavu, no je li potrebna? I ako da, koliko bismo trebali ostaviti? Naravno da odgovor može izazvati raspravu, ali u našoj, ali i brojnim drugim kulturama napojnica je nešto što se “podrazumijeva” i na što zapravo nikad nismo gledali, jer je bilo normalno da se nešto mora ostaviti konobaru. Međutim, ako se ne snalazite koliko je dovoljno, možda vam ovaj tekst pomogne.

Napojnica od 18 do 20 posto na ukupni iznos računa standardna je u ovoj industriji. Čak i ako niste zadovoljni s uslugom, to nije razlog da “kažnjavate” konobara, barmen, baristu ili dostavljača, već da popričate i požalite se na ono čime niste zadovoljni voditelju restorana, glavnom konobaru ili menadžeru. Pa i ako niste sjeli na ručak ili večeru u restoran, napojnica vrijedi i za barove i kafiće. Naime, napojnica konobaru, barmenu ili baristi više je nego dobrodošla, pogotovo u našem svijetu gdje će vas svako toliko rado počastiti kavom ili rundom pića.

Dakle, ako se bilo kad nađete u nedoumici, 20 posto ukupne cijene je sigurno dobra opcija za napojnicu, i sasvim sigurno ćete nekoga usrećiti, piše Jutarnjilist. 

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist