Aktualno

UZ DAN GRADA Nagrade za životno djelo Donaldu Hudspethu i Aljoši Nikoliću posthumno

UZ DAN GRADA Nagrade za životno djelo Donaldu Hudspethu i Aljoši Nikoliću posthumno

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika odlučilo je uz Dan Grada dodijeliti ove godine dvije nagrade za životno djelo. Dobit će je Donald W. Hudspeth te posthumno Aljoša Nikolić.

Osim toga, donesene su i odluke o godišnjim Nagradama koje će dobiti Stijepo Koporčić, dr. Darko Kristović, Dominko Radić, prof. Ante Skaramuca posthumno te Škola Filma Šipan.

Nagrade laureatima dodijelit će se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uz Dan Grada Dubrovnika 2. veljače. Predsjednica Odbora za javna priznanja Olga Muratti čestitala je svim ovogodišnjim laureatima.

Stjepan Koporčić 42 godine bio je učitelj razredne nastave koji je cijeli svoj vijek proveo na istom radnom mjestu – u Područnoj školi OŠ Ivana Gundulića – Šipanska Luka.

Darko Kristović doktor je medicinskih znanosti, specijalist anesteziologije i reanimatologije te subspecijalist intenzivne medicine zaposlen u KB Dubrava. Ujedno je crkveni orguljaš koji već dvadesetak godina uz blagdan Velike Gospe održava koncerte nastupa u Dubrovačkoj katedrali.

Umirovljeni dočasnik Hrvatske ratne mornarice Dominko Radić nagradu Dubrovnika zaslužio je svojim humanitarnim djelovanjem. Nesebično je sudjelovao u akcijama spašavanja na moru tijekom kojih he do sada spasio ukupno 23 osobe. Dobitnik je Plave vrpce Vjesnika i posebnog priznanja Plave Vrpce Vjesnika.

Ante Skaramuca bio je glazbenik, pedagog, umjetnik i gitarist koji je cijeli radni vijek proveo kao profesor gitare u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića i odgojio mnoge generacije mladih glazbenika. U najtežim danima za Dubrovnik u Domovinskom ratu, 5. prosinca 1991., sudjelovao je na koncertu u sklopu obilježavanja 200. godišnjice Mozartove smrti.

Udruga Škola filma Šipan 2023. godine proslavila je veliki jubilej – 20 godina kontinuiranog rada i organizacije Ljetne škole filma. Povodom jubileja objavljena je i monografija Filmski otok.

Donald W. Hudpseth bivši je dekan američkog koledža RIT Croatia, a nominiran je zbog razvoja percepcije Dubrovnika kao sveučilišnog grada, u Hrvatskoj i inozemstvu, te utjecaja na gospodarski i turistički razvoj Grada. Kroz svoj dugogodišnji mandat predsjednika i dekana RIT Croatia dao je veliki doprinos području obrazovanja te značajno doprinio razvoju i oblikovanju visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Aljoša Nikolić bio je pukovnik Hrvatske vojske, dragovoljac Domovinskog rata od ožujka 1991. te zapovjednik i jedan od osnivača legendarnog Odreda naoružanih brodova Dubrovnika. Početkom agresije na Dubrovnik, Ajoša Nikolić je s Miljenkom Bratošem i Rudijem Butkovićem osnovao Odred naoružanih brodova kojim je zapovijedao do njegovog raspuštanja krajem 1992.

Pročitajte još

PROVJERILI SMO Dubrovnik bez podataka o američkim bullyjima XL i stafordima

Marko Džamarija

Cijene u siječnju više za 4,1 posto, najveći porast u restoranima i hotelima

Dulist

Evo koje su ulice u povijesnoj jezgri sutra bez vode!

Dulist