Aktualno

USUSRET DANU KI DOHODI JEDNOM NAMI NA GODIŠTE Kandelora, zima fora…

USUSRET DANU KI DOHODI JEDNOM NAMI NA GODIŠTE Kandelora, zima fora...

Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči Feste svetog Vlaha, uvod u samu Festu…

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake, nakon čega slijedi otvorenje Feste. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘Živio sveti Vlaho!’.

Rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lučić potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup će pustiti bijele golubice mira. Odlete li one na istok, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema zapadu, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli, Pero Butijer i Ivica Lončarica će uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignuti parčev barjak na poseban standal pred parčevom crkvom, nakon čega nas očekuje svečana večernja sveta misa i koncert u Katedrali.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist