Aktualno

USUSRET DANU KI DOHODI JEDNOM NAMI NA GODIŠTE Kandelora, zima fora…

Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči Feste svetog Vlaha, uvod u samu Festu…

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake, nakon čega slijedi otvorenje Feste. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘Živio sveti Vlaho!’.

Rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lučić potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup će pustiti bijele golubice mira. Odlete li one na istok, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema zapadu, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli, Pero Butijer i Ivica Lončarica će uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignuti parčev barjak na poseban standal pred parčevom crkvom, nakon čega nas očekuje svečana večernja sveta misa i koncert u Katedrali.

Pročitajte još

Gdje ćete navijati i jeste li se već opremili rekvizitima? Pošaljite nam navijačku atmosferu!

Dulist

Dođite u Studentski dom i navijajte za ‘Vatrene’!

Dulist

Napustila nas je profesorica Božena Berdović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija