Aktualno

FOTO/OTVORENA NOVA PALČICA ‘Dubrovnik ulaže u svoju društvenu infrastrukturu’

FOTO/OTVORENA NOVA PALČICA 'Dubrovnik ulaže u svoju društvenu infrastrukturu'

‘Palčica je nastala kao dar Grada Dubrovnika za roditelje, djecu i za sve nas’, rekla je ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać u subotu prilikom otvaranja novog nadograđenog dijela vrtića Palčica. Protekle godine, za vrijeme Feste sv. Vlaha započela je gradnja novog dijela Palčice.

-Evo nakon 360 dana, a rok je bio 365, nastala je ova divna Palčica. Neka ovo mjesto bude mjesto radosti, igre i divnog druženja – istaknula je Milan Mustać. Prva je ovo velika investicija ove Gradske uprave, istaknuo je na otvaranju gradonačelnik Mato Franković.

-Zanimljivo, simpatično, ali i dobro je da je prva velika investicija – investicija u djecu. Jer što je Grad bez djece – naglasio je. Postavila je sebi ova gradska uprava zadatak ulagati maksimalno u djecu kako bi, naglašava, ‘ovaj grad imao stabilnu budućnost’. Do kraja ove godine, najavio je, otvorit će se nova grupa i u Zatonu. Za iduću godinu planira se početak izgradnje dvaju vrtića, u Gružu i Solitudu.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić naglasila je kako Vlada u Dubrovniku ima puno dobrih vijesti te obećanja za realizaciju.

-Imamo priliku vidjeti kako se naš projekt uspješno završio. Nalazimo se u prostoru koji je rađen prema svim pravilima struke, ali i svim pedagoškim standardima. Ova Vlada se opredijelila za davanje temelja djeci kako bi imala jednake šanse od svojih najranijih dana. Vrtići nisu više mjesta gdje se djeca samo čuvaju. Vrtići su i mjesta gdje se djeca uče znanjima i vještinama koje će im dobro doći u daljnjem životu – naglasila je Murganić.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je kako Vlada kontinuirano ulaže u infrastrukturu dječjih vrtića u Hrvatskoj, točnije u 500 vrtića.

-To je snažna poruka koja pokazuje koliko želimo omogućiti obiteljima, roditeljima da njihova djeca imaju gdje biti smještena. Vidim kako se ovdje s puno energije i pažnje ulaže u naše nove generacije – rekao je premijer.

U samom kompleksu, blizu vrtića Palčica, gradi se i novi Studentski dom s kapacitetom od preko 500 mjesta za studente te nova Osnovna škola Montovjerna, prva nova škola koju Grad Dubrovnik gradi nakon 1985. godine, a koje je također obišao premijer s gradonačelnikom i suradnicima.

-To znači da Dubrovnik ulaže u svoju društvenu infrastrukturu i omogućuje kvalitetan razvoj, ne samo ljudima iz grada, nego na taj način privlači ljude, odnosno studente iz drugih dijelova Hrvatske – istaknuo je Plenković.

Prema prvim preliminarnim podacima, u odnosu na 2017., u 2018. zabilježen je porast novorođene djece, odnosno  800 djece više je u Hrvatskoj. ‘To je ohrabrujuće’, govori premijer i dodaje kako se taj trend treba nastaviti potičući demografske mjere.

-Trebamo stvoriti preduvjete da naši roditelji imaju više djece. Posebno mi je drago da jedinice lokalne samouprave i tome daju veliki doprinos – rekao je Plenković.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist