Aktualno

VLADA U KONAVLIMA Za Pelješki most i Zračnu luku od Europe smo dobili preko pola milijarde eura

VLADA U KONAVLIMA Za Pelješki most i Zračnu luku od Europe smo dobili preko pola milijarde eura

Predstavnici Zračne luke Dubrovnik na čelu s vršiteljem dužnosti generalnog direktora Franom Luetićem predstavili su u petak popodne premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima tijek obnove Zračne luke Dubrovnik.

Kako je istaknuo premijer, Zračna luka od 2014. godine u različitim fazama širi svoje kapacitete i modernizira se. Prošle je godine kroz nju prošlo preko 2,5 milijuna putnika, pista će biti gotova tijekom ožujka, a radovi u cjelini do kraja 2019. godine kada će moći primiti 4,9 milijuna putnika godišnje.

-Veliki je to doprinos za daljnji razvoj turizma i Dubrovačko-neretvanske županije. Važno je istaknuti da ovaj projekt vrijedi 225 milijuna eura, od čega 160 milijuna eura bespovratnih sredstava. Ako kombiniramo Pelješki most i Zračnu luku Dubrovnik, kao dva ključna infrastrukturna projekta od Europske unije imamo preko pola milijarde eura za područje Dubrovačko-neretvanske županije. To je izrazito vrijedan podatak da vidimo koliku dodanu vrijednost u infrastrukturno-prometnom smislu nam članstvo u EU nosi. Vjerujemo da će svi radovi biti okončani kvalitetno i na vrijeme i da će Dubrovnik i ova županija, ali i uopće hrvatski turizam, profitirati od ovako moderne Zračne luke – rekao je premijer Plenković.

Na pitanje kad će biti izgrađena brza cesta do Zračne luke premijer je istaknuo:
-Pitanje povezivanja Grada i Zračne luke je ključno pitanje tijekom ljetnih mjeseci. Znamo da je ovdje Hrvatska najuža, a tijekom ljetnih mjeseci je rizik veći i od prometnih nesreća, gužvi ili prosvjeda taksista. Želimo da Hrvatske ceste u suradnji s Gradom, Županijom i općinama dogovore kroz studiju izvedivosti najisplativiju i najfunkcionalniju rutu koja će omogućiti alternativni pravac i spriječiti gužve – rekao je Plenković dodavši kako će rok ovisiti o studiji izvedivosti i Hrvatskim cestama.

Nakon Zračne luke Plenković je s ministrima bio i na sastanku s načelnikom Općine Konavle Božom Lasićem, koji je rekao kako je Vlada danas osigurala prostor za novu cavtatsku školu i vrtić, a općini je darovana i vojna građevina s pripadajućim zemljištem u Zračnoj luci za gospodarsku zonu.

-Velika je stvar što smo dobili naznake od ministarstva da će se riješiti problem Osnovne škole u Cavtatu. Dobili smo zemljište od oko 20 tisuća kvadrata za školu, a rečeno je i da će se naći model financiranja. Nadam se da ćemo do konca ove godine imati lokacijsku dozvolu i financijski program da se ta škola započne i da se u konačnici dovrši.Dobili smo i 5 milijuna kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta te 7 milijuna kuna za uvođenje treće smjene u vrtiće – rekao je tom prigodom Božo Lasić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist