Koronavirus u Hrvatskoj

Još jedna osoba preminula od koronavirusa, u županiji ukupno sto zaraženih

Još jedna osoba preminula od koronavirusa, u županiji ukupno sto zaraženih

Imamo jednu tužnu vijest da je jedan sugađanin izgubio bitku protiv koronavirusa. U ovom trenutku imamo dva oboljela više nego jučer te smo ukupno na brojci od 100 zaraženih. Situacija je još uvijek stabilna. Što se tiče domova za starije, svi pozitivni su u OB Dubrovnik. Ostali su pod pojačanim nadzorom. Postigli smo to  da ih se razmjesti, dio je prebačen u Studentski dom, tako svaki bude u svojoj sobi  da bismo smanjili rizik od širenja zaraze. Uredna je epidemiološka slika u ovom trenutku – rekao je to na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ ovog utorka župan Nikola Dobroslavić.

-Riječ je 83-godišnjem pacijentu koji je primljen prije tri dana i bio je intubiran u jedinici intenzivnog liječenja. Unatoč svim poduezetim mjerama, izgubio je bitku s koronavirusom – rekao je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

-Ukupno je 922 uzorka poslano prema Zagrebu, a imamo 100 pozitivnih osoba na koronavirus na području Županije. Morali smo dva brisa iz Doma za starije ponavljati, i negativna su. Ne čekamo nijedan rezultat od briseva. Hospitailizirane su 34 osobe, u OB Dubrovnik 24 osobe, a u Studentskom domu 10 sooba. U posljednja 24 imamo dvije oporavljene osobe, ukupno u županiji osam – naglasio je Joško Cebalo, načelnik županijskog stožera.

U ovom trenutku u OB Dubrovnik, na Odjelu za zarazne bolesti nalazi se 21 pacijent, 3 pacijenta se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja te 10 pacijenata se nalazi u Studentskom domu. U bolnici se nalazi 12 korisnika Doma za starije Ploče, a djelatnica doma se nalazi u Studentskom domu. Što se tiče Doma umirovljenika u Dubrovniku, šest je štićenika u OB Dubrovnik. Jedna osoba iz Ploča, od navedenih umirovljenika, nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja, ostale u štićenici stabilno.

-No s obzirom na njihovu dob i opće stanje, ne postoji garancija da će se to tako i nastaviti – rekao je Bekić. Dodao je kako se osam djelatnika OB Dubrovnik nalazi u samoizolaciji – dva liječnika, pet medicinskih sestara i jedna nemidicinska osoba.

-Imamo dvije novozaražene osobe, bliski su obiteljski kontakt djelatnice Doma iz Ploča, a koji su bili već u samoizolaciji. Ukupno smo dosad obradili 535 kontakata. Dvije osoba iz Doma za starije Dubrovnik su testirane negativno – rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

Načelnik PU DNŽ Ivan Pavličević je istaknuo da su sve osobe koje su bile u samoizolaciji, preko 300 njih, zatečene na mjestima koje su prijavili da će biti u samoizolaciji. ‘Nismo imali značajnija postupanja’, naglasio je Pavlilčević.

Prešli su na novinarska pitanja.

Župan na postavljeno pitanje o smrtnom slučaju iz Rogotina nije puno komentirao obzirom da je zatraženo izvješće službi koje će se proslijediti na državnu razinu. ‘Uključio se DORH i ne mogu puno reći’, rekao je župan.

-Brod La Belle de Adriatique je usidren i dalje kod Dakse, s brodarom je Lučka uprava Dubrovnik u stalnoj komunikaciji. Do daljnjeg će biti usidren na toj lokaciji. Nema ugroze zbog koronavirusa – rekao je načelnik županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo. Dodao je kako se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trudi oko rješavanja problema pomoraca, kao što je povratak u RH. ‘Upoznati smo s problemom, i pomažemo kako možemo’, naglasio je Cebalo.

Inače, načelnik stožera civilne zaštite u Pločama podnio je ostavku. Cebalo je rekao da u ovakvim situacijam svaki stožer mora funkcionirati.

-Kao jedan od razloga navedena je loša reakcija tamošnjeg stožera koja se odnosila na evakuaciju štićenika iz Ploča u Dubrovnik. Mislim da smo se kao županijski stožer civilne zaštite organizirali. Korisnike smo u kratkom roku prebacili – rekao je Cebalo.

-Što se tiče kontaktiranja Doma za starije i nemoće kojima je DNŽ osnivač, naš upravni odjel svaki dan komunicira s ravnateljima u vezi zaštitne opreme, stanje korisnika i svega ostaloga – rekao je Cebalo i dodao je u nekoliko navrata oprema poslana.

-Moraju biti dva negativna testa u razmaku od najmanje od 24 sata, uz prethodne uvjete da osoba nema simptome tri posljednja dana. Tada se smatra da je osoba izliječena. To su laboratorijski znakovi da je netko izliječen. Međutim, teorija i praksa je da se osoba nakon 28 dana osoba nakon utvrđivanja pozitivnog testa proglasi zdravom – rekao je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić. Dodao je i kako nitko u OB Dubrovnik nije zakinut za svoj rad, bez obzira je li u bolovanju, odnosno u zastoju.

Lakić je naglasio kako se obično testiraju zdravstveni radnici ili oni koji su neophodni na svojim radnim mjestima.

-Nećemo čekati 28 dana, nego se u razdoblju od 7 do 14 dana testiraju, ako nemaju simptome. Testiraju se ako su dva puta u roku od 24 sata negativni, onda se mogu vratiti na posao. Za sve ostale se čeka 28 dana – rekao je.

Pavličević je komentirao kampanju, odnosno akciju ‘Iza vrata’ koja se provodi protiv obiteljskog nasilja.

-Akciji je cilj uočiti, prepoznati i prijaviti nasilje nad djecom – rekao je Pavličević i dodao kako je u prva tri mjeseca imaju malo statističko povećanje broja kaznenih djela i prekršaja iz domene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist