Aktualno

Uskoro se opraštamo od kune, evo što trebate znati o euru i dvojnom iskazivanju cijena

placa euro novac0034

Ostalo je još nekoliko dana do odlaska kune u prošlost – od 15. siječnja u Hrvatskoj će se koristiti samo euro. Novčanice eura dolaze u sedam apoena, od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura.

Građani su prva dva tjedna dvojnog opticaja, prilikom plaćanja kunama dobivali uglavnom povrat novca u eurima. Dvojni opticaj trajat će od 1. do 14. siječnja u ponoć. Cijene dobara i usluga iskazivat će se u eurima i kunama do 31. prosinca 2023. Uz iskazane cijene jasno vidljiv mora biti i tečaj.

Građani će moći plaćati i karticama te podizati eure na bankomatima. Kune, do 100 novčanica i do 100 kovanica po transakciji, mogu se zamijeniti do 31. prosinca 2023. bez naknade.

Kovanice i novčanice eura iz drugih zemalja također su važeće, te se i one mogu koristiti za plaćanje. Uz banke i poštu, u Fini će građani tijekom cijele 2023. godine moći zamijeniti kune u euro, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

Hoće li se kune moći mijenjati u eure i nakon 2023. godine? Hoće, ali samo u HNB-u. Novčanice kune moći će se u HNB-u zamijeniti u euro bez vremenskog ograničenja po fiksnom tečaju konverzije, a kovanice kunetri godine od dana uvođenja eura.

Kunski krediti su 1.1.2023. automatski pretvoreni u eurske, a kunski s valutnom klauzulom u euru nastavit će bez konverzija jer su ionako gotovo svi parametri (anuiteti i rate) u eurima.

Kunska štednja se automatski od 1.1.2023 pretvorila u štednju u eurima. Kunski tekući i žiro računi postali su eurski (ono što se trenutno zove devizni račun), piše Dnevnik.hr. 

 

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist