Aktualno

Hrvatska među pet europskih zemalja u kojima je kruh najviše poskupio

kruh

Iako su cijene kruha i pekarskih proizvoda sve veće one su još uvijek ispod razine Europske unije. Rast ulaznih troškova u posljednjih godinu i pol doveo je do poskupljenja na globalnom tržištu. Uspoređujući žetve 2022. i 2021. cijena domaće pšenice porasla je za 80%. Dok stručnjaci kažu da je cijena pšenice na svjetskim burzama trenutačno u stabilizaciji kod nas je zbog konverzije u euro uslijedilo dodatno poskupljenje kruha zbog zaokruživanja cijena.

Bilo da kruh i pekarske proizvode kupujete u malim pekarnicama ili od većih proizvođača, posljednjih mjeseci cijene su u porastu.

Rastom cijena kruha zgroženi su i poljoprivrednici koji ističu da su im u posljednjih godinu dana porasli troškovi proizvodnje, ali ne i zarada. Ne pamte da su energenti i gnojivo toliko poskupjeli te podignuli troškove proizvodnje i cijenu pšenice.

– Ako je ona otišla sa 60% što je opravdano jer nama su gnojiva otišla i po 400-500% prema gore, gorivo 100%, rezervni dijelovi, a pšenica nije toliko otišla, dakle i tih 60% ako je otišla gore u cijeni toga kruha, danas ne bi smio poskupjeti više od 3%, kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore za HRT. 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Studenti Sveučilišta u Dubrovnik od sada će moći stažirati u Coca-Coli

Dulist

SUTRA OD 18 DO 22 SATA Zbog utrke Pelješkim mostom privremena regulacija prometa!

Dulist