Aktualno

Uskoro dodjela grobnih mjesta na Dupcu. Cijene nešto niže, ali bez opreme

Uskoro dodjela grobnih mjesta na Dupcu. Cijene nešto niže, ali bez opreme

Prva faza izgradnje Groblja Dubac u samoj je završnici, a uskoro se očekuje i dodjela grobnih mjesta. Naime, tijekom obilaska radova direktor Groblja Dubac Đuro Lonza istaknuo je kako je prva faza pri samom završetku, a ista obuhvaća izgradnju kilometra dvotračne ceste, nogostupa, dva parkirališta s 200 mjesta, kompletnu cestovnu infrastrukturu, javnu rasvjetu, hortikulturu, stubišta, ograde…
Za drugu je fazu, rekao je, ishođena pravomoćna građevinska dozvola još krajem prošle godine, a donesene su i sve potrebne odluke koje omogućuju pristupanju dodjeli grobnih mjesta građanima koji su još prije deset godina iskazali interes za kupnju. Iako je prva faza radova trebala biti završena krajem prošle godine, rok se dva puta zbog krize uzrokovane pandemijom prolongirao.
Trenutno za kupnju grobnih mjesta postoji oko 1900 zahtjeva, a građani će se za ponovljeni iskaz za interes pozivati sukladno datumima prijave. Inače, cijene će biti nešto niže u odnosu na one od prije deset godina, jer ne uključuju opremu.
-Cijene će biti nešto niže nego što su to iskazane na zahtjevu od prije desetak godina jer rješenja možemo dodijeliti samo za ono što je ispod zemlje. Stoga će cijena biti niža, ali s uključenim PDV-om. Našli smo kompromis kako da ne opteretimo previše građane, a sve ostalo je na teret proračuna – rekao je Lonza. Dodao je kako je najjeftinija grobnica oko 46 tisuća kuna (uključen PDV), a najskuplja je oko 81 tisuću kuna. No, na te cijene idu i one za opremu, a koje će se dogovarati pri kraju njihove izgradnje.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako se s projektom nastavilo unatoč krizi i smanjenim proračunskim prihodima.
-Projekt se usporio, ali nije stao – rekao je te naveo kako se došlo u završnu fazu.
-Brojni naši sugrađani koji nemaju riješeno pitanje ukopnog mjesta će nakon izgradnje groblja biti mirni jer će znati kako grobno mjesto mogu kupiti i pokopati svoje najmilije – rekao je. Naglasio je kako je Dubrovnik ograničen brojem grobnih mjesta, a na početku pandemije na Boninovu su izgrađene tri nove zajedničke grobnice za sve one koji nemaju osigurano ukupno mjesto.
Nezahvalno je govoriti o rokovima, rekao je dalje. Upravo na sastanku koji je uslijedio nakon obilaska trebali bi se definirati i rokovi, ali i financijski okvir budući da Grad projekt financira iz vlastitih sredstava.
-Pali su nam prihodi i ne možemo ulaziti u veća financijska opterećenja, ali kad se situacija popravi značajnije će se nastaviti ulagati. Dolazimo u fazu u kojoj će i građani sudjelovati u izgradnji grobnica – rekao je.
Župski načelnik Silvio Nardelli rekao je kako je interes za kupnju grobnog mjesta na Dupcu iskazalo 450 župskih obitelji. Obuhvat groblja dostatan je za sljedećih 100 godina, naglasio je te napomenuo kako će svatko tko bude želio kupiti grobno mjesto to i moći ostvariti.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist