Aktualno

VRIJEDNA DONACIJA Dubrovačka bolnica bogatija za novi monitor vitalnih funkcija i binokularni oftalmoskop

VRIJEDNA DONACIJA Dubrovačka bolnica bogatija za novi monitor vitalnih funkcija i binokularni oftalmoskop

Koristim priliku da se zahvalim ove dvije dobrotvorne fondacije i gospođi Jany Hansal, ali i dr. Mariji Radonić te dr. Antoneli Gverović Antunica što su svojim savjesnim radom pridonijele opremanju bolnice najsuvremenijom opremom, a u interesu zaštite naših najmlađih pacijenata – rekao je u petak prilikom uručivanja vrijedne donacije Dječjem odjelu i Odjelu za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Dubrovnik ravnatelj dr. Marijo Bekić.

Naime, dubrovačka bolnica od donatora iz Kalifornije – udruge Libertas Foundation, San Pedro California i Konavoskog dobrotvornog društva, Los Angeles, California, za potrebe Odjela dobila je monitor vitalnih funkcija te posebni binokularni oftalmoskop koji služi za ranu dijagnostiku retinopatije prije vremena rođene djece pri čemu se ranom dijagnostikom sprječava razvoj slabovidnosti i sljepoće. Vrijednost donacije je oko 60 000 kuna.

– Drago mi je da smo uspjeli dobiti ova dva aparata koja su nužna za naše najmlađe pacijente. Libertas Foundation od Domovinskog rata pomaže Dubrovnik i našu županiju. Uskoro će donirati i Dom za starije Gruda u vrijednosti preko 10 tisuća eura. U to se uključilo i Konavosko dobrotvorno društvo koje je jako staro. Djeluje još od prošlog stoljeća. Oni direktno uplaćuju sredstva na račun dobavljača uređaja – kazala je Jany Hansal, predsjednica udruge DEŠA.

– Ova dva aparata na određeni način spadaju u potrošni materijal. Uvijek ih moramo imati i pogotovo u vremenu pandemije spadaju u nužnu opremu – poručila je Radonić.

– Binokularni oftalmoskop služi za pregled fundusa oka. To je unutrašnji dio oka i on se koristi ponajviše za pregled novorođene djece. Tako se detektiraju i najmanje promjene koje kasnije mogu rezultirati teškim oštećenjima. Naš Odjel ima mnogo uređaja za pregled fundusa, međutim oftalmoskop je više od 30 godina u uporabi u ovoj kući i vremenom je postao tehnički zahtjevan, odnosno bile su potrebne značajne promjene dijelova. Ovaj novi značajno će koristiti u dijagnostici – iznijela je Gverović Antunica.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist