Koronavirus u Hrvatskoj

UPUTE HZJZ-A Za zaražene turiste moramo osigurati karantenu

UPUTE HZJZ-A Za zaražene turiste moramo osigurati karantenu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je postupak u slučaju pojave bolesti COVID-19 god gostiju koji borave u turističkom smještajnom objektu. Za zaražene turiste morat ćemo opet osposobiti neki objekt za izolaciju. Podsjetimo kako je za vrijeme epidemije u Dubrovniku u tu svrhu služio Studentski dom, sve do kraja travnja kada se prestao koristiti za potrebe izolacije zaraženih ili za one osobe koje nisu bile u mogućnosti u vlastiti domovima osigurati uvjete za samoizolaciju. Osim toga, za potrebe karantene za strance koristio se objekt u Kuparima.

Prema uputama HZJZ-a, ako postoji sumnja na zarazu kod gosta, odgovorna osoba u smještajnom objektu odmah o tome obavještava liječnika u ugovornoj ambulanti ili turističkoj ambulanti radi obavljanja pregleda. Ako u prvom kontaktu s liječnikom, nadležni liječnik postavi virusom SARS-CoV-2 odgovorna osoba smještajnog objekta zamoli gosta da ostane u smještajnoj jedinici sa zatvorenim vratima te mu mora osigurati medicinsku (kiruršku) masku i papirnate maramice u dovoljnoj količini te uputi gosta da ne izlazi iz sobe do liječničkog pregleda (dolazak liječnika u kućnu posjetu ili organizirani prijevoz bolesnog gosta do liječničke ordinacije) i dobivanja daljnjih uputa.

Gosta kojemu je COVID-19 potvrđen, a koji zahtijeva hospitalizaciju, transportirat će se u zdravstvenu ustanovu. Domaći gosti koji imaju blage simptome ili su bez simptoma te ne zahtijevaju hospitalizaciju, uputit će se u izolaciju u vlastitom smještaju (kod kuće) i to vlastitim prijevozom i bez korištenja javnog prijevoza ako je to moguće. Domaći gosti koji su kontakt s oboljelim idu kući u samoizolaciju. Strani gost s potvrđenom COVID-19 bolešću, a koji ne zahtijeva hospitalizaciju te domaći gost s potvrđenom bolešću koji nema uvjete za izolaciju kod kuće smjestit će se u organizirani smještaj za izolaciju u zajednici koji je predviđen za takve potrebe od strane lokalne samouprave na način da se gosti premještaju u unaprijed pripremljeni objekt prikladan za boravak u izolaciji (objekti određeni i opremljeni od lokalnog Kriznog stožera ili lokalne samouprave mogu biti apartmani, kuće, mobilne kućice, dormitorij, itd.) o čemu dalje skrbi nadležni liječnik za smještajni objekt (u konzultaciji s nadležnim epidemiologom). Isto vrijedi i za goste koji su bliski kontakt oboljelog, a kojima je potrebno organizirati karantenu/samoizolaciju.

Strani gosti kojima je potvrđena COVID-19 bolest i strani gosti bliski kontakti oboljeloga od COVID-19 mogu se prije isteka izolacije oboljeloga, odnosno karantene/samoizolacije za zdrave bliske kontakte vratiti u svoje države nakon konzultacije s javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje porijekla putem IHR sustava i dogovora o načinu i financiranju njihova transporta u matične zemlje.

Detaljnije upute pogledajte u nastavku.

Postupak_kod_pojave_bolesti_kod_gosta_19_06

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist