Aktualno

UPOZORENJE METEOALARMA Cijeli Jadran ‘u crvenom’ zbog olujnog juga!

UPOZORENJE METEOALARMA Cijeli Jadran 'u crvenom' zbog olujnog juga!

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas crveno upozorenje za područje Istre, Kvarnera i Dalmacije zbog jakih udara juga te narančasto upozorenje za područje Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije zbog lokalno moguće obilne kiše i bujičnih poplava, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na zapadnoj obali Istre očekuje se jako i vrlo jako, navečer mjestimice olujno jugo i oštro, s najjačim udarima vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h), na Kvarneru jako i vrlo jako, navečer mjestimice olujno jugo i južni vjetar s najjačim udarima vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h), a u Dalmaciji jako i vrlo jako, navečer mjestimice olujno jugo i oštro s najjačim udarima vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za područje Ličko-senjske i Primorsko-goranske izdano je narančasto upozorenje zbog lokalno moguće obilne kiše i bujičnih poplava, također očekuju se i mjestimice olujni udari jugozapadnog vjetra, krajem dana moguće i orkanski.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.
Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Sutra nas očekuje promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom, češćom i lokalno obilnom na Jadranu i uz njega. Duž obale povremeno može i zagrmjeti, a u drugom dijelu dana uz pad temperature kiša će u višem gorju prijeći u susnježicu i snijeg. I dalje razmjerno vjetrovito uz umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju i na Jadranu mjestimice s olujnim udarima. Najniža temperatura zraka od 5 do 10, na Jadranu od 9 do 13, a najviša dnevna uglavnom od 10 do 15 °C, u drugom dijelu dana u gorju te na sjevernom Jadranu malo niža.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist