Zanimljivosti

UPOZNAJMO ČIČIMAK Koliko znate o ovom ukusnom voću?

Čičimak ili žižula, kineska datulja… Koliko znate o ovom malom, svakodnevnom i ukusnom plodu? Po broju stabala najbrojnije je voće u Kini, a u nas se može pronađi od Dubrovnika do Trogira. Uzgaja se širom Azije, na Mediteranu, kao i u SAD-u u novije vrijeme.

Plodovi
Čičimak je grmolika biljka ili manje stablo visine do 5 m a sa gustom krošnjom i povijenim granama. Na granama se nalazi veliki broj oštrog trnja i manje, lisne grančice duge do 25 cm. Na lisnim grančicama rastu manji, duguljasti, sjajni, kožnati i blago nazubljeni listovi. Cvjetovi su maleni, dvospolni i privlačni pčelama. Na istim grančicama rastu cvjetovi i plodovi, a one otpadaju po završetku vegetacije. Plodovi su jajasti i oblika masline, kao nedozreli su svijetle zelene boje. U rujnu počinju mijenjati boju, lagano žute, a zatim poprimaju jarku crveno-narančasto-smeđu boju. Krajem rujna ili početkom listopada plodovi se beru i upotrebljavaju. Meso ploda je svijetle, žućkasto-zelene boje, prijatnog, slatko-kiselog okusa, a u sredini je tvrda koštica.

Uzgoj
Raste u toplim krajevima, a odlikuje se velikom otpornošću na temperaturne promjene, tako ljeti može izdržati i preko 40°C i sušu, a kada odbaci svoje grančice, postaje vrlo otporna i na hladnoću, u razdoblju mirovanja podnosi temperaturu i do -25°C. Najbolje uspijeva u dubokim i plodnijim tlima, a lošije na području gdje su tla alkalna i karbonatna, zbog mogućnosti oboljenja u obliku različitih kloroza.

Upotreba
Plod se jede sirov, te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova čičimka rade se marmelade, sokovi i rakija na bazi lozovače. Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.

A mi vam donosimo i kako spraviti rakiju od čičimaka:

Sastojci:
– pola teglice žižula
– pola litre jake loze
– pola mahune vanilije
– 1 nešpricani limun
– 2 vž šećera

Čičimke operite i zarežite koru u dva navrata (kao naranču koju želite oguliti). Napunite staklenku od 1 litre do pola sa plodovima
Ogulite žuti dio korice limuna. Pulpu limuna odvojite od kore i kožica. Oboje polegnite na žižule u teglicu

Mahunu vanilije tupom stranom oštrice noža poravnajte na tvrdoj podlozi. Preplovite je i i istisnite sjemenke u teglicu. Tada tu polovicu razrežite uzduž mahune te je lagano rastvorite i polegnite na ostale sastojke u teglici.

Sve sastojke prelijte rakijom do vrha teglice. Teglicu zatvorite i ostavite da stoji četiri tjedna na sunčanom mjestu.

Nakon četiri tjedna iz teglice izvadite sav limun pulpu i koricu, te nadolite rakiju do vrha. Ostavite da stoji još četiri tjedna.

Nakon toga rakiju procjedite kroz gazu u bocu i dodajte po pola litre nastale rakije dvije velike žlice šećera. Ostavite na toplom mjestu da se šećer otopi uz povremeno mućkanje.

Za dekoraciju u bočici možete ostaviti par plodova i mahunu vanilije.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Vatreno se navija za Hrvatsku u Studentskom domu!

Dulist

ZMAJADA, AVIONI… Završena trodnevna manifestacija ‘Aeronaut 8’

Dulist

Jeste li pluviofil?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija