DuList INZanimljivosti

FOTO Ovako je izgledala butelja za vino u Dubrovačkoj Republici

FOTO Ovako je izgledala butelja za vino u Dubrovačkoj Republici

Restaurirna butelja za vino iz vremena Dubrovačke Republike predstavljena je u petak u Dubrovniku.

Kako je istaknuo Ivo Orešković, suvlasnik vinarije Karaman na službenom predstavljanju medijima, riječ je o boci koja je u privatnom vlasništvu, a proizvedena je u Engleskoj.
”Riječ je o privatnom vlasništvu obitelji Veselić iz Pridvorja u Konavlima. Takav tip butelje je engleske proizvodnje između 1690. i 1720. godine. Mi smo došli na ideju kako bi bilo dobro restaurirati jednu takvu butelju. Definirali smo i načine čepljenja”, rekao je Orešković te dodao kako je konačni cilj proizvesti replike boce, odnosno butelje te desertnu slatku Malvasiju plasirati kao kao ekskluzivan proizvod Dubrovnika.
Restaurator Šime Perović rekao je ovom prilikom kako je riječ o predmetu s početka 18. stoljeća koji nije bio fragmentiran stoga nije bilo potrebno raditi opsežnu restauraciju.
”To je trbušasta boca s početka 18. stoljeća. Ima mali vrat i prije tog razdoblja ovakve boce su se koristile kao mjerne jedinice. Boca nije bila fragmentirana, mehanički je očišćena, a napravljen je odljev na vratu boce”, rekao je Perović.
Enolog Niko Karaman je istaknuo kako se s ovom restauracijom nastavlja projekt revitalizacije Dubrovačke Malvasije.
”U budućnosti želimo plasirati desertnu Malvasiju koja će biti različita od svega na tržištu. Želja nam je napraviti replike butelje i plasirati vino od ove povijesne dubrovačke sorte grožđa koja se suši u hladu zbog čega ima specifična svojstva”, rekao je Karaman.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist