Županija

Upitna zdravstvena zaštita na otocima?

Upitna zdravstvena zaštita na otocima?

Savjet za zdravlje Dubrovačko-neretvanske županije izrazio je nezadovoljstvo novim prijedlogom Mreže javne zdravstvene službe na području Županije te je uputio zahtjev Ministarstvu zdravlja da još jednom preispita svoj prijedlog.

Naime, članovi Savjeta nezadovoljni su prijedlogom jer smatraju da se njime urušava primarna i specijalistička zdravstvene zaštita na otocima i na Pelješcu. Tako je navedeno da će se na Lastovu i Mljetu ukinuti timovi obiteljske medicine, a u Korčuli i Vela Luci više takvih timova.

Time se otoci, zaključuju u Savjetu, dovode u neravnopravan položaj i „ovakva mreža zapravo onemogućuje zdravstvenu zaštitu na otocima“.

– Evidentno je da je jedini kriterij u formiranju ovakvog prijedloga bio broj osiguranih osoba po timu, pri čemu se nije uzela u obzir prometna izoliranost naše županije s velikim brojem otoka s uglavnom starijom populacijom. Novi Prijedlog će značiti drastično smanjenje do sada stečenog standarda u pružanju zdravstvene zaštite na primarnoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti na području cijele županije. Također, navedene izmjene u koliziji su s intencijom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa jačanje uloge domova zdravlja kao i jačanje specijalističko-konzilijarne djelatnosti. Time se krši načelo supsidijarnosti, a ukida se i „otočki zdravstveni standard“ naveden u Europskom zakonodavstvu – zaključio je Savjet.

Pročitajte još

U Moluntu svečano obilježen početak radova na katastarskoj izmjeri

Dulist

FOTO Župski osnovnoškolci obišli prostore Općine Župa dubrovačka

Dulist

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist