Županija

Nastavljaju se sankcije Rusiji, što će biti s dolinom Neretve?

Nastavljaju se sankcije Rusiji, što će biti s dolinom Neretve?

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije produljili su sankcije protiv Rusije, uvedene zbog njezine destablizirajuće uloge u Ukrajini, do kraja siječnja sljedeće godine

Šefovi diplomacija zemalja članica, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu, formalno su potvrdili odluku koja je još prošli tjedan dogovorena na razini veleposlanika.

EU je u srpnju prošle godine uvele sankcije protiv Rusije, a u rujnu su još pojačane. Te sankcije, uvedene na rok od godinu dana, uperene su protiv energetskog, obrambenog i financijskog sektora. Bio je to odgovor na aneksiju Krima i rusku potporu proruskim separatistima u Ukrajini.

Sada su te sankcije produljene za još šest mjeseci tijekom kojih će EU moći procijeniti koliko Rusija poštuje sporazum iz Minska o prekidu vatre u Ukrajini.

Čelnici EU-a su se na summitu u ožujku dogovorili da će zadržati sankcije dok sporazum iz Minska ne bude u potpunosti proveden. Sporazum iz Minska, između ostaloga, predviđa da ukrajinske vlasti uspostave kontrolu na granici Rusije s Ukrajinom i u dijelu u kojem živi ruska većina, čime bi proruski separatisti bili odsječeni od Moskve.

Rusija vjeruje da su sankcije Zapada neutemeljene, kazao je glasnogovornik Kremlja nakon što je Europska unija odlučila produljiti sankcije.

“Govoreći o sankcijama reciprocitet je osnova našeg pristupa”, kazao je novinarima glasnogovornik Dmitrij Peskov. Ruski dužnosnici kažu kako će Moskva najvjerojatnije produljiti zabranu uvoza hrane sa Zapada.

Zbog ovakvog raspleta ostaje tek vidjeti što će ove godine biti s plodovima iz doline Neretve kojoj je Rusija prije embarga na hranu bila jedno od glavnih tržišta.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist