Zanimljivosti

Ulica u centru grada – u potpunom kaosu!

Ulica u centru grada - u potpunom kaosu!

Jedna od ulica u centru našeg lijepog turističkog grada, za koju slobodno možemo reći da je u potpunosti zapuštena, je Ulica bana Josipa Jelačića, poznatija kao Bourbon.

Asfalt je star i raspucao. Tko zna kad je zadnji put asfaltirana. U ulici su i česti požari kontejnera za smeće, dok se okolno drveće, kako s javnih tako i s privatnih površina, proširilo na 2 metra od prozora kuća. Ulica je prometna, auti su parkirani na sve strane, pa i na dijelovima koji su namijenjeni pješacima. Na pola ulice još uvijek se nalaze stare raspucale pale, premda su prije 10 godina postavljeni ormarići za rekonstrukciju javne rasvjete, iz kojih još uvijek vire nezaštićeni kabeli.
 
ŠPORKA I NEUREDNA
 
– Ovoj Ulici bana Josipa Jelačića, znanoj kao Bourbon, taj je naziv možda pripadao prije, ali sada ne, iako se ona nalazi u centru Grada. Zato jer je šporka i neuredna – rekla nam je naša sugrađanka koja živi u Bourbonu.

Čim uđete u Bourbon, posebno ako ste pješak, suočavate se s mogućnosti da vas pokupe automobili koji tuda prolaze, jer se na dijelovima koji su predviđeni za pješake, redovito parkiraju motocikli. Ista situacija nastavlja se i dalje, gdje se i automobili redovito parkiraju na dijelove predviđene za pješake.
– Nikad policija nije došla, a mi moramo tuda prolaziti dok nam auti trube. Nikad nitko nije došao dignuti motocikle i kazniti vlasnike za nepropisno parkiranje – dodala je naša sugrađanka ogorčena „komunalnim neredom“ u toj ulici.

– U isto vrijeme iz gradske uprave govore kako planiraju srediti ulice Svetog Mihajla, Starčevićevu, koje su već kako tako sređene, a ovaj nered i šporkecu u našoj ulici neće – naglasila je istaknuvši kako je već nekoliko puta pisala gradskoj upravi po tom pitanju i apelirala preko medija da se sredi Ulica bana Josipa Jelačića, no njeni apeli nisu urodili plodom. Ulica je zauzeta privatnim stvarima kafića – stolicama, ambalažom, pa i željeznim ormarićima za ambalažu iz pojedinih kafića koji su postavljeni na javnoj površini, lancima, betonskim i drvenim dogradnjama.

– Jedan od kafića je zatvoren i već godinu dana stoji u zapuštenom stanju, a sezona dolazi. Je li Perić (Milan Perić, pročelmnik UO za turizam i poduzetništvo, op. a.) to vidio? Što se tiče lanaca kojim označavaju parking, to nije njihovo, a pitanje je plaćaju li uopće parking – mišljenja je naša sugovornica. Starijim ljudima, uz motocikle i automobile koji se nepropisno parkiraju, problem predstavljaju i rupe po putu.
 
– Šalja (Niko Šalja, zamjenik gradonačelnika, op. a.) nam je rekao da ga mogu samo zakrpiti, a pogledajte kako to izgleda, tko zna kad se zadnji put ova ulica u potpunosti asfaltirala. Nedavno je i gospar Milan Perić rekao kako komunalni redari šetaju i gledaju što nije uređeno te kako opominju i daju primjedbe. Interesira me je li to oni možda šetaju od Pila do Ploča, jer sve je ostalo u raspadanju.

Ako su plaćeni neka šetaju, gdje su? U ovoj ulici ih ja ne vidim, a ni u ostatku grada – upitala se naša sugovornica. U ovoj ulici prošle je godine, u rujnu, izbio požar, i tada se zapalio kontejner od smeća. Neobrezano zelenilo i drveće te smeće u vrtovima, dodatno povećavaju mogućnost od požara, uz stare električne instalacije, mišljenja je naša sugovornica, koja ističe kako su nekoć vatrogasci jedanput godišnje pregledavali vrtove radi opasnosti od požara

– Mislim da to još uvijek stoji u njihovu Statutu. Kad smo prošle godine imali požar, zvala sam vatrogasce da dođu podšišat grane koje su zarasle. Oni su rekli da ne mogu, već da moraju znat čije je. A kad se zapali, onda ne pitaju čije je. Stoga postavljam pitanje moraju li bar jedanput godišnje pregledati ulice i vrtove radi opasnosti od požara – istaknula je.

Od sredine Ulice bana Josipa Jelačića još uvijek stoje stare drvene pale, u derutnom stanju, a za koje naša sugovornica kaže kako su još od doba Austrije.
– Je li u redu da se takve pale nalaze u srcu našeg turističkog grada – pita se i dodaje kako se zbog njih obraćala zamjeniku gradonačelnika zaduženog za komunalne poslove Niku Šalji, no kako one još uvijek nisu zamijenjene.

– Prije 10 godina postavljeni su ormarići za rekonstrukciju rasvjete, no ona još uvijek nije napravljena niti na njoj itko išta radi. Tako da imamo stare pale i ormariće iz kojih vire nezaštićene žice. Kad  se dogodi nesreća, možete li zamislit kakva bi šteta bila. To treba spriječiti – zaključuje stanarka Ulice bana Josipa Jelačića.
 

PIŠITE NAM!
 
Ukoliko i Vi imate sličnih komunalnih problema u susjedstvu, bez obzira o kojem je dijelu Dubrovnika riječ, slobodno nam pišite na info@dulist.hr. Rado ćemo Vas posjetiti i pomoći u rješavanju problema u Vašem susjedstvu kontaktirajući nadležne institucije.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist