Zanimljivosti

Ukrcavamo se na Titanic

Ukrcavamo se na Titanic

Što građani misle o ulasku Hrvatske u Europsku uniju? Jesmo li dovoljno informirani da bismo 22. siječnja na referendumu donijeli pravu odluku? Saznajte mišljenje poduzetnika Dubravka Garbina.

– EU je korporacijski paravan moćnih firmi i banaka namijenjen centralizaciji vlasti. Nekad nam je problem bio Beograd koji je diktirao, pa raspodjeljivao, a od nas uzimao. Danas nam isto (s gledišta nas Dubrovčana) radi Zagreb. Uzima nam, a ne želi nas niti prometno spojiti. Iz unije se može izići samo uz suglasnost svih članica! Dakle, nema van! Što je Dubrovnik radio tijekom svoje povijesti? Plaćao samostalnost ! A mi ćemo plaćati da budemo ovisni i nesamostalni? Na anketi jednog dnevnog lista je bilo 15.000 glasova protiv i 5.000 za ulazak, a drugi dan bilo isto glasova protiv i 13.000 za?! Što se dogodilo s anketom koja je trajala pet mjeseci i skupila 20.000 glasova? Odjednom se našlo 5.000 pro-EU glasača i svi išli glasati? Možda vam ova dva primjera govore o slobodi medija u Hrvatskoj.
 
NEMAMO IZBORA!?
 
– Ljudi koji su za ulazak Hrvatske u EU ističu pet ključnih argumenata. Kao prvo, nemamo drugog izbora? Nije točno, jer je odgovor zašto smo u problemu je bolno očit. Korupcija i krađa su u svim slojevima društva. Mi ne znamo što je demokracija. Demokracija je da se nakon šest mjeseci nečijeg vladanja iziđe na ulicu i prosvjeduje dok ih se ne smijeni. Izgubit ćemo novac od fondova? U odnosu na ponuđeno pokupili smo između 9 i 13% (po riječima koordinatorice za Hrvatsku) sredstava. Vjerojatno ćemo pokupiti 320 milijuna i to ako budemo dvostruko uspješniji nego do sad. Besplatno studiranje u Europi? To se i do sada moglo. Problem ostaje smještaj, prehrana, prijevoz, odjeća i obuća studenta. To nije i neće biti besplatno, tako da će i dalje biti dostupno samo 1% studenata koji dobiju stipendije. Putovati bez putovnice? Kad prođeš Sloveniju, ako nisi kriminalac proći ćeš granicu brzo, nema više potrebe za putovnicom. Raditi u EU? Hrvatski građani imaju zabranu rada u svim razvijenijim zemljama EU 5 do 7 godina. A s druge strane, hoće li siromašniji doći raditi kod nas? Što će to napraviti našem tržištu nezaposlenih ? A sad malo protiv. Ne samo da nema ZERP-a nego će 2012. godine u naše teritorijalne vode doći talijanski ribari i doviđenja morski svijete. Moramo smanjiti proizvodnju šećera, maslinika i vinove loze, ugasiti brodogradnju, a udarac na malog proizvođača je nevjerojatan. Treba imati certifikate, dozvole, uredne papire za kuću i okućnicu ako želi prodavati (hangari i staje na selu su mahom ilegalno sagrađeni). Malo poduzetništvo? Kao u Bugarskoj, doći će oni koji si mogu dopustiti spuštanje cijena čak i ispod nabavne, sve dok konkurencija ne nestane a zatim polagano podići cijene na razine više od prijašnjih. Jedini kojima će biti bolje su velike firme i banke. Možda i u uslužnim djelatnostima, npr. smanjenje telekomunikacijskih računa, troškova prijevoznika i poštarine, što će kompenzirati smanjenje kupovne moći. Mi plutamo na splavi nasred sjevernog mora i želimo se ukrcati na Titanic. Zgodno – riječi su Dubravka Garbina.
 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist