Aktualno

UGOSTITELJI I SUGRAĐANI O POPUŠTANJU MJERA Lokali su predugo zatvoreni. Želimo povratak u rutinu

Ugostiteljski objekti uHrvat­skoj zatvoreni su odlukom Nacio­nalnog stožera civilne zaštite od 28. studenoga. S obzirom da je epidemi­ološka situacija u Hrvatskoj trenutno dobra te su i brojke oboljelih sve manje, javlja se pitanje kada će doći do popuštanja mjera. Spominjao se datum od 1. veljače, međutim, sve je manje izgledno da će Stožer do tada popustiti. Kako su iz Stožera više puta naglasili, upravo zato jer je situacija dobra, nisu skloni tako lako popu­štati mjere. Zadnje informacije govore kako bi do ponovnog otvorenja ugosti­teljskih objekata i to onih s taracama, moglo doći do sredine veljače, ako ne i početkom ožujka, iako za to još uvijek nema službene potvrde. Dubrovačkim ugostiteljima, ali i naši sugrađanima nedostaju otvoreni lokali. Upravo smo s njima porazgovarali o ova gotovo dva mjeseca u mini lockdownu te provjerili očekuju li da bi se lokali mogli otvo­riti u veljači. Dio se ugostitelja tijekom ovog malog lockdowna bazirao na dostavu te je barem tako uspio raditi cijelo vrijeme. Jedan je od tih lokala i Bistro 49.

— Definitivno bi trebalo otvo­riti lokale. Kako smo se i u prethod­nom razdoblju pridržavali mjera oko dopuštenog broja ljudi, tako bismo mogli i sada. Mislim da je ponovno otvorenje posebno važno kafićima koji žive od domaćih ljudi koji kod njih popiju kavu. Trebali bi nas pustiti da otvorimo i kako bi se sve nekako počelo napokon normalizirati, da se počne vraćati život i ono na što smo navikli. Mi radimo dostavu pa smo nešto i napravili. Iako, sve je to prelije­vanje iz šupljeg u prazno, ali se barem nešto radi. Ljudi su zadovoljni da se bar nešto događa, kako oni koji rade kod mene, tako i sugrađani koji naručuju. S druge strane opet ljudi žele poći u kafić ili restoran, žele malo vidjeti ljude, pro­mijeniti okolinu, da nisu samo u kući ili na poslu. Mislim da su epidemio­loške mjere dale rezultate, tako da se nadam da će Stožer popustiti. Bilo bi idealno kad bi nam dali da otvorimo taman pred Festu sv. Vlaha. Prema našim informacijama, spominje se ipak 15. veljače kao datum otvaranja – komentira vlasnik Bistroa 49 Viktor Kužnin.

U lokalima nije bilo zaraženih

Dubrovački ugostitelj Stjepan Perić ističe kako jedva čeka na otvorenje lokala. Predugo su, naglašava, bili zatvoreni.

— Očekujem da će se naši kafići i restorani otvoriti jer po dosadašnjim stručnim analizama nije bilo nimalo zaraženih u našim lokalima. A, i vri­jeme nam odgovara, u nas se sve odvija na otvorenome. Ipak, mislim da se popuštanjem mjera neće ništa spekta­kularno dogoditi za dubrovački turi­zam, već će to biti dobro za domaće ljude. Moramo čekati sezonu i za nju se pripremati, ako će je biti, a nitko ne zna kojim će putem ići – govori Stjepan Perić dodavši kako je svoje lokale znao otvoriti za Festu sv. Vlaha te orga­nizirati događanja, ali da ove godine od toga neće biti ništa. ­

— Možda smo s te strane i mirniji da se ne otvara jer nemamo sada kome raditi. Ipak, uvijek poslije kiše dolazi sunce pa i ja očekujem bolje dane. Izgleda da je Hrvatska trenutno naj­zdravija nacija Europe i hvala Bogu da je tako. Cijela Europa uvodi strože mjere, pritežu, situacija je sve gora i to mi je čudno. Mislim da je za nas jedino rješenje ovog zla što nas je zateklo, da se svi cijepimo – naglašava Perić.

Direktor restorana Proto Kosta Vukota naglašava kako je sigurnost i zdravlje ljudi najbitnije. Ako struka procijeni da lokali mogu otvoriti, ističe, onda on takvu odluku podržava.

— Iako, ovo je doba godine kada u Dubrovniku nema posla. Smatram da treba imati svaki ugostitelj slobodu i izbor da se bavi svojim poslom. Proto bi otvorio inače za sv. Vlaha i to bi bio naš početak sezone. Ne brine me što će Stožer od nekog datuma dopustiti rad, već što će biti sa sezonom. Ovisimo o turistima, aerodromu, situaciji u cije­lome svijetu. To me brine, a ne igra datumima. Nadamo se sezoni kako bismo mogli očuvati naše poslovanje i naše ljude – naglašava Vukota.

Nedostaju mi naše rutine

Jutarnja kava u ugodnom društvo nedostaje našem sugrađaninu, pozna­tom radijskom spikeru i voditelju Seba­stijanu Vukosaviću.

— Kao i mnogima, nedostaju mi te neke rutine uz koje smo se opuštali od obveza i stresova posjećivanjem kafića i restorana. Kako vrijeme prolazi i kako ovo stanje traje već jako dugo, sve se češće prisjećamo tih trenutaka i razmi­šljamo jesu li se naši životi trajno pro­mijenili. Nismo se odvikli od tih navika i moramo biti strpljivi. Polako se naziru konture nekakve normalizacije stanja. Raduje me ako će se epidemiološka situacija početkom veljače poboljšati i ako će se otvoriti kafići i restorani barem u onoj mjeri u kojoj bi to dopu­stile epidemiološke prilike. Uz veliku dozu optimizma ipak još moramo biti oprezni zbog nas, ali i onih koji u stariji, nemoćniji. Svojim odgovornim pona­šanjem možemo doprinijeti da se situ­acija što prije normalizira – mišljenja je Vukosavić.

Gospođa Anka Greget navikla je nalaziti se s društvom u Gružu na kavi. To je bio neizostavni dio njihovog dru­ženja kojeg sada nema, a ovoj aktivnoj umirovljenici, itekako nedostaje.

— Mislim da bi se ugostiteljima tre­balo napokon dopustit’ da otvore kafiće i restorane. Ipak ti ljudi koji tamo rade trebaju od nečega preživjeti i brinut’ se o svojim obiteljima. Gruba je situacija, ne rade skoro dva mjeseca. A i meni fali, navikla sam s društvom poći u Gruž, uvijek bih nekoga i srela pa bismo sjeli popit’ kavu. A sad dosta puta pođem u Gruž, više po navici, učinim đir i vidim da nisam trebala ni dolazit’, da nema nikoga, sve je zatvo­reno. Čudno je što ne možemo sjest’ i popit kavu. Nadam se da će otvorit’, odmah će biti drukčije. Nije sve ni u tome da se stoji doma i samo malo izađe prošetati – govori gospođa Anka.

Suosjećam s ugostiteljima

Gospar Đuro Market, naš istaknuti dugogodišnji turistički djelatnik i hotelijer, ističe kako je pobornik mjera stožera te kako njegovim člano­vima daje puno povjerenje jer je riječ o stručnjacima.

— Oni su mi u ovoj nevolji, ovom nesretnom virusu, vodeći svjetio­nik. Treba ih slušati pa i ako kažu da nam treba lockdown, onda neka bude lockdown. Mislim da ovdje nije pitanje o popuštanju mjera, već stožer odmje­rava. Kako je i najavljeno, kako se bude odvijala situacija s virusom, tako će i oni molavat’ mjere. Popuštanje mjera odnosit će se i na turizam. Daj Bože da po pitanju turizma uskoro počnu stizati bolje informacije, a izgleda da su one u zadnje vrijeme i u Hrvatskoj prisutne. S boljom situacijom i stožer će pustiti kafiće i restorane da rade, ali i dalje uz rigorozne mjere – mišljenja je gospar Market koji naglašava kako suosjeća s kolegama hotelijerima i ugostiteljima.

— To im je posao, a trenutno ga ne mogu raditi. Gruba je to situacija. Ipak, optimist sam. Učinit će se koliko može, svi su uhvatili za jedan štap po pitanju pronalaska lijeka i to je dobar znak – govori gospar Đuro.
Ističe kako ne može reći da mu dru­ženja nedostaju jer je svaki dan vanka i susreće se s dragim ljudima.

— Uvijek negdje lampam, ali obave­zno s maskom, uz optimalne mjere. Ne smiju se ljudi puno žaliti da su ostali usamljeni, možemo se mi i dalje dru­žiti, ali poštujući mjere – naglašava gospar Đuro Market te zaključuje kako je u cijeloj ovoj situaciji, kako je i njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila svojim sunarodnjacima, naj­važnija disciplina!

Iz tiskanog izdanja DuLista od 20. siječnja 2021.

Pročitajte još

VELIKO SRCE POLICAJACA Za kolege u Sisačko-moslavačkoj županiji prikupili preko 45 tisuća kuna

Dulist

‘SLATKO OD SRCA’ Torte s porukama, 150 kilograma kolača i slasne marmelade za osmijehe u Banovini

Maria Prkut

PLESNI STUDIO STEP ‘N’ JAZZ ‘Naš Mihael Tošić ostvaruje san. Primljen je na prestižnu Wilkes Academy’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija